Actualitat

L’Institut del Teatre celebra el seu Centenari amb activitats artístiques, de recerca i de reflexió

11/02/2013

·El programa d’actes inclou la celebració del 15è aniversari de la companyia IT Dansa

El dilluns 4 de febrer de 2013, va fer exactament 100 anys que el director i autor teatral, escenògraf i renovador de l’escena catalana Adrià Gual va impartir la primera classe a l’anomenada Escola Catalana d’Art Dramàtic, la primera pedra del que actualment és l’Institut del Teatre. Coincidint amb aquesta efemèride, s’han presentat en roda de premsa el programa d’actes que durant tot l’any 2013 serviran per celebrar el centenari (1913-2013), i el cartell commemoratiu, obra de l’artista Jaume Plensa, a partir d’un element escultòric seu. Els actes del centenari s’han iniciat amb la inauguració de l’exposició itinerant ‘Adrià Gual, l’escenògraf de la modernitat’, que es podrà veure a la seu de l’Institut del Teatre fins el dia 11 de març i que posteriorment recorrerà diverses poblacions catalanes.  Al vespre han rebut homenatge els professors, treballadors i alumnes de la historia de la institució, amb un acte al Teatre Ovidi Montllor i amb l’espectacle Petits moments de vida, dirigit per Joan Ollé i en el qual hi participen un bon nombre d’ex-alumnes de l’Institut, entre els quals hi ha Xavier Albertí, Jacinto Antón, Pere Arquillué, Joan Baixas, Asunción Balaguer, Sílvia Bel, Oriol Broggi, Montserrat Carulla, Enric Cambray, Guillermina Coll, Jose Cruz, Pep Duran, Joan Font, Joan Gràcia, Joel Joan, Enric Majó, Anna Maleras, Paco Mir, Ferran Monegal, Ramon Oller, Nina Pavloski, Joan Pera, Gerard Quintana, Carles Sans, Assumpta Serna i Ivan Tubau. 

Durant l’acte s’ha lliurat el Premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre 2012 a l’Associació La Calòrica, integrada per graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic i que estrenarà el projecte premiat dins la programació del Festival Grec d’enguany.

El Centenari, una inversió de futur

Comissionat per Jordi Coca –qui va ser professor i director i és catedràtic emèrit de l’Institut del Teatre i doctor en arts escèniques–, el Centenari es vertebra en diversos blocs que, junts, tenen com a objectiu no només consolidar la feina que fins a dia d’avui ha desenvolupat l’Institut del Teatre pel que fa a la formació, la recerca i la difusió de les arts escèniques, sinó també, i sobretot, esdevenir un projecte artístic i de recerca de futur per a la institució. Tot plegat, establint la màxima complicitat amb les associacions professionals i les personalitats de les diferents disciplines escèniques. En concret, els actes que serviran per commemorar aquests cent anys d’història de l’Institut del Teatre han de servir per posar en valor el model de la institució; aprofundir en la reflexió sobre la pedagogia de les arts escèniques; analitzar les aplicacions de les arts escèniques en diferents àmbits per tal d’ampliar al màxim les sortides professionals dels titulats; ampliar el coneixement que la societat té de les arts escèniques per tal d’afavorir la creació de públic; potenciar la recerca específica de les arts escèniques des dels punts de vista documental, històric i pedagògic; fer visible el llegat de l’Institut del Teatre; i potenciar l’intercanvi entre aquest i institucions similars per incrementar la seva projecció i el seu lideratge.

15è aniversari IT Dansa 

Si l’Institut del Teatre compleix 100 anys aquest 2013, IT Dansa en compleix 15. Per això, la jove companyia té previstos diferents actes de celebració que es faran en col·laboració amb el Mercat de les Flors. El 17 d’abril es presentarà l’espectacle Kamuyot, d’Ohad Naharin, i se’n faran funcions entre el 18 i el 21 d’abril, i el dia 28 tindrà lloc la gala EX_IT, una trobada dels ballarins que han passat per IT Dansa i que ara treballen arreu del món. Finalment, a principis de maig es presentaran quatres peces el repertori actual de la companyia. Del 2 al 5 de maig es faran funcions al Mercat de les Flors de Cor perdut, de Nacho Duato; Naked Thoughts, de Rafael Bonachela; In Memoriam, de Sidi Larbi Cherkaoui; i Whim, d’Alex Eckman.

Més informació  aquí