Balla’m un llibre

Com a novetat d’aquesta vuitena edició, els creadors d’Explica Dansa, Beatriu Daniel i Toni Jodar, oferiran sessions intoductòries d’algunes de les funcions

Des del 2015, l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzen una acció a les Biblioteques de diferents ciutats de Catalunya: la gira de llibres ballats per diferents biblioteques del territori català. Unim literatura i dansa amb la voluntat de potenciar les dues arts i a partir de la suma, propiciar l’augment del seu consum.

Enguany, les peces coreogràfiques giraran al voltant dels universos de dos escriptors, dels quals enguany es commemoren 100 anys del naixement d’ambdós:

–  L’escriptor Joan Fuster i Ortells.

– El poeta, crític, traductor i lingüista Gabriel Ferrater.

De les 17 propostes rebudes, la comissió de selecció, formada dos membres de junta de l’APdC (Guille Vidal-Ribas i Viviane Calvitti, a més de Cèsar Compte com a secretari sense vot) i dos membres designats pel Servei de Biblioteques, ha seleccionat les propostes següents:

Mireia de Querol Duran i Urša Sekirnik amb ‘Bestiari Dixit’, proposta al voltant de l’escriptor Joan Fuster

Bestiari Dixit és un duet de 15-20 min de durada on els aforismes i el format del llibre Bestiari de Joan Fuster serveixen com a base i disparadors d’imaginaris. El moviment i la paraula tenen el rol central en aquesta proposta, que esdevindrà una performance interactiva on el públic hi participarà a diversos nivells: amb la disposició de l’espai, amb la construcció dels elements escenogràfics i amb la lectura dels aforismes. Mireia de Querol Duran i Urša Sekirnik desgranaran el material literari de Joan Fuster de la mateixa manera que elles desgranen el moviment, la forma i el gest. A més, treballaran en col·laboració amb l’artista plàstica Anna Llimós, per a crear unes peces modulars lleugeres que crearan diferents geometries espaials.

Clio van Kerm amb Que et fessis vella tu…/ sí que em faria escopir sang, de Cia. La Fonte, a partir de l’obra de Gabriel Ferrater

Clio van Kerm retrata amb aquesta peça la dimensió més polifacètica de Gabriel Ferrater, abordant la seva producció literària sense oblidar la seva vida íntima, els detalls de la qual estan barrejats dins els seus poemes.

Atracció, dolor, pèrdua anticipada. Seducció, rebuig. Intel·ligència, enamorament, orgull, descontrol.

No és l’obra, no és l’autor. Serà un joc entre forces oposades el que, junt amb diversos elements, formarà un mosaic d’un univers  ple de matisos que reflecteixen diferents facetes d’un autor polièdric i lliure arrelat per un gran conflicte: les dones i els dies.

La gira del Balla’m un llibre

Els projectes seleccionats es desenvoluparan al llarg del 2022, amb estrena a Barcelona i quatre actuacions a biblioteques de diferents municipis del territori català. En cas que per mesures i protocols sanitaris amb motiu de la COVID-19, no es puguin dur a terme les actuacions presencialment, es faran en format en línia.

A banda dels nous projectes seleccionats, aquest 2022 seguiran girant 3 propostes d’edicions anteriors: Olor de menta, de La Súbita; La divina, de Las dueñas del balón; i El ball de les cireres, de Patricia Hastewell Puig. Entre totes les peces arribarem a realitzar 19 accions a biblioteques per tot Catalunya.

A més, Beatriu Daniel i Toni Jodar, creadors d’Explica Dansa, faran les sessions introductòries d’algunes de les funcions de la gira. Una “performance  pedagògica” i amena on Toni Jodar ens farà entendre la dansa moderna i contemporània  tot fent referència a la proposta de la companyia que actua, així com s’han relacionat la dansa i la literatura.