Actualitat

L’INAEM publica la Memòria de les XI Jornades sobre Inclusió Social i Educació en les Arts Escèniques

30/09/2019
L’onzena edició de les Jornades sobre Inclusió Social i Educació en les Arts Escèniques es va celebrar a Còrdova del 2 al 4 d’abril de 2019, on es va iniciar un nou camí ple de reptes i projectes, després de celebrar el desè aniversari a Madrid i publicar-ne el llibre commemoratiu.
Durant dos dies i mig es van impartir ponències, es van celebrar tallers actius i teòrics, debats, trobades professionals i activitats al voltant de les arts escèniques i musicals inclusives, orientades als professionals interessats de tot Espanya. També vam poder gaudir de dos espectacles i la mostra d’un taller local en què hi van participar dones de Còrdova.

El lema general de treball d’aquesta edició de 2019 va ser Creació artística i comunitat: rutes i complicitats. En aquesta nova convocatòria de les Jornades es va posar especial atenció en els contextos i condicions que fan o no possible que algú amb talent, capacitats i entusiasme pugui participar de les arts escèniques comunitàries i inclusives com una via d’emancipació i inserció laboral / social. Entenem les arts escèniques com a espai de desenvolupament i resistència, impulsor de transformació social.

Quan parlem d’apoderament per part de persones o comunitats que es troben en una situació de desigualtat, no podem oblidar el teixit de complicitats que es necessita en aquest procés i que contribueix de manera determinant a posar en marxa el motor del desig, de l’aspiració a la possibilitat de canvi. És en aquestes complicitats on les persones s’armen de fe, entusiasme i confiança per perseverar i empoderar.

L’entorn, les legislacions o els contextos sociopolítics determinen el desenvolupament d’una ruta com a creador o impulsor de propostes. De nou, comptar amb les complicitats necessàries és fonamental per esquivar la infinitat de dificultats que aquestes persones han de vèncer per complir el seu propòsit. Arts escèniques, comunitat i diversitat com a riquesa, drets i responsabilitat compartida. La presència femenina va travessar de manera especial aquestes Jornades, en les que vam conèixer experièn-cies protagonitzades per dones dels més diversos perfils i contextos geogràfics.

Les set institucions que es van unir per a l’organització d’aquesta onzena edició de 2019 són: l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura i Esport; l‘Institut Municipal de les Arts Escèniques Gran Teatre de Còrdova (IMAE); l’Agència Andalusa d’Institucions Culturals de la Junta d’Andalusia; la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública; l’Ajuntament de La Corunya; l’Ajuntament de Múrcia i el British Council Espanya.

Consulta la memòria completa AQUÍ.