Actualitat

Les associacions de professionals de les arts escèniques donen suport al manifest en contra de la retallada del 6% en Cultura

23/09/2019

L’APdC, juntament amb la resta d’associacions de professionals de les arts escèniques (TTP, APCC i AADPC), donem tot el suport al manifest redactat per l’ Associació de Museòlegs de Catalunya, l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya, els Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya i l’Associació Catalana de Crítics d’Art, en contra de les retallades en el pressupost de Cultura que ha anunciat la Generalitat de Catalunya i que es veurà reduït en un 6%.

La precarietat que travessa la Cultura en el nostre país ha estat abastament denunciada per totes les associacions articuladores del sector des de fa anys, com també s’ha comentat la seva importància per a seguir sent una societat rica, reflexiva, crítica i creativa. Per això, davant la publicació al DOGC d’una retallada pressupostària del 6% al sector públic, i la repercussió que tindrà en la Cultura de Catalunya, els sotasignants demanem als responsables polítics de Catalunya que deixin d’utilitzar la paraula Cultura per treure’n únicament rèdits electorals. Fins que no ens creiem tots que la cultura és veritable i necessàriament la quarta pota del benestar social, potser que deixem d’utilitzar-la de manera banal.

Aquí us adjuntem el manifest :

Manifest de l’APGCC, l’AMC, l’ACCA i CRAC contra la retallada del 6%

Davant la retallada del 6%, decretat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el passat 2 d’agost, l’Associació de Museòlegs de Catalunya, l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya, els Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya i l’Associació Catalana de Crítics d’Art volen expressar la seva més gran preocupació i disconformitat, alertant sobre les nefastes conseqüències que tindrà en l’àmbit cultural del país, i especialment, en el sector dels museus i del patrimoni.

Aquesta nova retallada constitueix un toc mortal a un sector, el cultural, i especialment, els museus, que ja es troben en molts casos en fallida tècnica.

Atès que, per dependre majoritàriament dels recursos de la Generalitat de Catalunya, les institucions més perjudicades són aquelles que tenen un rang i una missió nacionals, com ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya, El Museu d’Arqueologia de Catalunya, El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i el Teatre Nacional de Catalunya, la mesura suposa també un pas més en un procés de degradació i desballestament de les principals estructures museístiques, artístiques i patrimonials del sistema cultural del país.

En conseqüència, com a professionals compromesos en la defensa, conservació i difusió del patrimoni català, expressem la nostra més pregona preocupació per la manca de sensibilitat que el Govern del país sembla tenir per la cultura i el patrimoni, palesa en una mesura inacceptable com aquesta. Així mateix, reclamem poder desenvolupar la nostra feina amb prou garanties d’estabilitat i amb els recursos econòmics necessaris per a fer-ho amb els nivells d’eficiència i efectivitat que el nostre patrimoni mereix i reclama. Finalment, demanem al Govern de la Generalitat, que, conscient de la importància i els beneficis de la cultura i del patrimoni, i, especialment dels museus, sobre el benestar, la cohesió social, el desenvolupament cultural i econòmic del país, augmenti els ridículs recursos que anualment  li dedica en el seu pressupost, i li apliqui els mateixos criteris d’excepcionalitat que atorga a altres sectors de gran importància social.