Actualitat

L’emergència de la Cultura de Base (CDB) a Barcelona

23/07/2019
Avui, dimarts 23 de juliol, la Cultura de Base, formada per persones, entitats, espais o propostes relacionades amb l’art, l’educació, la cultura, els públics o el fet social, ha organitzat un acte amb els mitjans de comunicació per denunciar la seva situació i explicar els seus objectius.
Citats a l’Antic Teatre, han llegit un comunicat (que podeu consultar aquí). L’objectiu era clar: “que la Cultura de Base (CdB) emergeixi, es reconegui i se situï en l’agenda pública; exposar, amb complicitat i demanda, allò que els interessos institucionals o l’agenda mediàtica sovint soterren: precarietat, pressupostos molt baixos, disminució de les subvencions, pujada dels lloguers o dificultat per accedir als espais de treball en els quals poder desenvolupar o propiciar la pràctica”.
Una de les iniciatives en les que treballa Cultura de Base és la creació d’un mapping local i transdisciplinari: una xarxa d’espais, col·lectius o projectes independents de la ciutat, l’objectiu del qual és la localització i visibilització, “tant per combatre la forta atomització i sectorialització de l’art a Barcelona, com per a la ciutadania i l’Administració, els agents artístics i els mitjans de comunicació. Es tracta d’un primer pas cap a la creació d’una xarxa que sumi i generi riquesa, afectes, sinergies i supervivència”.
A més, arran de la Jornada sobre Política Cultural Municipalista (Barcelona, Madrid, València) celebrada el 27 de gener de 2019 a Antic Teatre i d’una voluntat de continuïtat, l’11 de maig de 2019 es constituïa el ParlaMent Ciutadà de Cultura de Barcelona. Des de llavors, i amb l’ajuda de l’arquitecta i activista Itzíar González i les metodologies existents del ParlaMent Ciutadà, un grup impulsor el porta endavant. 
Podeu consultar tota la informació sobre el ParlaMent Ciutadà a la web de l’Antic Teatre. També hi ha disponible un reportatge de Betevé, amb entrevistes als seus impulsors.