Actualitat

L’aprovació de l’Estatut de l’Artista, més a prop que mai

13/07/2017

Ahir dimecres 12 de juliol, representants de més de setanta associacions, entitats i sindicats del sector de la cultura van presentar el document marc amb 50 propostes que lliuraran la setmana que ve a la subcomissió per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista.

“Transversal i viu”, així defineixen els seus creadors aquest document marc que vol donar solució a assumptes que reclama el sector cultural a nivell laboral, fiscal i educatiu. Entre les demandes que recull, s’inclou un sistema específic en la Seguretat Social que cobreixi els períodes d’intermitència laboral, el reconeixement de les malalties professionals dels artistes i de plans de transició laboral per a les professions de curta durada, com la dansa. Pel què fa a l’àmbit educatiu, es reclama una reforma del sistema que inclogui les arts i una educació musical obligatòria i gratuïta en tots els nivells, a més d’una Llei Orgànica d’Ensenyaments Artístics Superiors.

La comissió de Catalunya, formada per 19 entitats i associacions entre les quals hi ha l’APdC, ha participat molt activament en l’elaboració d’aquest document, aportant 36 de les 50 propostes. En aquest sentit, el CoNCA ha organitzat una presentació oficial per explicar el document a la premsa i al sector. Serà el 19 de juliol a les 12.30h, a l’Auditori del MACBA, i entre d’altres representants de la comissió catalana, hi intervindrà el president de l’APdC, Xevi Dorca.

L’aplicació de l’Estatut de l’Artista afectarà a un milió de professionals. Està previst que la subcomissió parlamentària presenti les conclusions d’aquest document l’1 de març de 2018, moment en què passarà al Congrés dels Diputats per ser aprovat.