Actualitat

L’APdC treballa per a posar en valor el batxillerat d’arts escèniques

02/10/2013

Des de la Plataforma per als Titulats Superiors en Art Dramàtic i en Dansa, formada per l’Associació de Titulats Superiors de l’Institut del Teatre (ATSIT), l’Associació de Professionals de la Dansa (APdC) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), ens hem posat en contacte amb el Departament d’Ensenyament, amb l’Institut del Teatre i amb l’Institut Poeta Maragall, davant de la nostra preocupació per les diferents problemàtiques sorgides a la branca d’arts escèniques del batxillerat artístic.

La LOE establí el Batxillerat d’Arts Escèniques com part d’un projecte educatiu integrador. Els professionals de les Arts Escèniques van acollir aquest batxillerat amb il·lusió, ja que suposava l’acostament de l’art dramàtic i la dansa entre gran nombre d’estudiants, com a part important de la seva educació, i una possible sortida laboral per als titulats superiors de l’Institut del Teatre. Malgrat les bones intencions, ens trobem amb dos problemes majors: d’una banda, el currículum, ja que les assignatures de la modalitat d’arts escèniques són insuficients i la pràctica –tant important en aquestes disciplines– no es contempla. D’altra banda, els professionals de les arts escèniques no poden accedir a impartir aquestes matèries, ja que són impartides per professors d’altres matèries del centre. Les conseqüències d’aquest fet són que es tanca una sortida laboral per als titulats superiors de l’Institut del Teatre, i la qualitat dels ensenyament es podria veure perjudicada en ser impartida per professionals no qualificats ni preparats per a impartir aquestes assignatures.

Malgrat que els primers esborranys de la LOMCE prescindiren d’aquest batxillerat, per pressió popular se l’ha tornat a incloure, però són els centres -amb el recolzament de les autonomies- els que decidiran si volen impartir-lo i amb quines assignatures optatives, per això pensem que és un bon moment per a repensar les matèries d’arts escèniques impartides i donar més valor a aquest batxillerat. També caldria trobar una formula perquè aquestes noves assignatures siguin impartides per professionals amb la titulació adequada, per exemple, creant la figura del professor itinerant.

Des de l’APdC ens hem posat a la disposició del Departament d’Ensenyament i dels centres mencionats per a poder treballar junts aquests punts, i estem a l’espera de resposta.