Actualitat

L’APdC s’adhereix a Actua Cultura 2% per reclamar que la Generalitat augmenti el pressupost de Cultura

27/01/2020
L’APdC porta més de trenta anys treballant per la defensa del sector de la dansa i és per això que, en un moment tant delicat d’emergència cultural, s’uneix al manifest “Actua cultura 2%”, el qual reclama augmentar fins al 2% el pressupost que la Generalitat destina a cultura, així com la regulació de polítiques de planificació cultural que activin el consum cultural i la creació de públics de cultura.
Quan fem servir conceptes com “emergència cultural” hi pot haver qui pensi que exagerem, però les dades parlen per si soles:
– El pressupost actual del Departament de Cultura és de 240 milions d’euros, que representa només el 0,65% del de la Generalitat. Demanem 840 millions d’euros (el 2%) per arribar a la mitjana de la UE.
– Amb aquestes xifres, la despesa en cultura per habitant, és de 30€ l’any. A Portugal són 158€, a Polònia 146€, a França 476€ i a Dinamarca 880€, per posar alguns exemples.
– En 10 anys, el pressupost de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha disminuït un 50%, fet que ha provocat la desaparició d’ajuts a la promoció, a la creació i a la producció cultural.
Amb tot, el teixit empresarial de la cultura desapareix, i amb ell, el creatiu.
Actua Cultura 2% és un programa-agenda d’accions impulsat per les empreses culturals privades, amb voluntat de participació oberta a tots els agents culturals, públics i privats, per movilitzar-nos davant la necessitat urgent d’un canvi de paradigma en el tractament de les institucions, en concret, el Govern de la Generalitat, fan en la seva mirada cap a la cultura.
El grup impulsor del programa són una taula de representants de les enmpreses del sector cultural: ADETCA, CIATRE (Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya), APECAT (Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans), Acadèmia Catalana de la Música, ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya), Plataforma Arts de Carrer, PAF (Productors Associats de Fonogrames), Gremi de galeries d’art, Art Barcelona, Gremi d’editors, Editors.cat, Cambra del Llibre, Gremi de Llibreters de Catalunya, PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), Catalunya Film Festival, Gremi de Cinemes de Catalunya i PROA (Productors Audiovisuals Federats).
La seva gestió i representació es realitza per un representant de cada àmbit: Isabel Vidal (arts escèniques), Eva Faustino (música), Joan Sala (editorial), Montserrat Bou (audiovisual), Joan Anton Maragall (arts visuals).

Ja són moltes les entitats que s’engloben en aquest moviment. Per adherir-vos-hi només cal enviar un correu a actuacultura@gmail.com especificant, qui s’adhereixi a títol personal, què sou: ballarí, ballarina, coreògrafa, gestora cultural, etc.