Actualitat

L’APdC renova el Pacte Laboral dels professionals de la dansa

22/06/2016

Els professionals de la dansa ja disposen d’un nou Pacte Laboral

Aquesta és una eina necessària per tal d’aconseguir que, mitjançant les polítiques d’actuació oportunes, des de les administracions públiques i institucions, es desenvolupin estratègies que permetin la creació en condicions laborals dignes, sense posar constantment en perill la supervivència econòmica de les companyies i del ballarí, limitant el treball de creació i producció.

Es tracta d’un pacte de mínims econòmics destinat a companyies de dansa contemporània en les quals els creadors i coreògrafs, en la major part dels casos, són al mateix temps els empresaris. El pacte estableix l’obligatorietat de donar d’alta al ballarí al règim d’artistes de la Seguretat Social pel seu treball i estipula unes retribucions mínimes anuals brutes que milloren la situació del ballarí. Es defineixen també diferents tipus de contractació i de retribucions (producció, bolo, gira, temporada) que sistematitzen i aclareixen les relacions laborals existents entre les companyies i els ballarins.

La comissió sindical de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya -formada per un grup de treball de ballarins i ballarines de les diferents disciplines i liderada per Xevi Dorca- després d’haver estudiat durant més d’un any les diferents possibilitats, va elaborar una nova proposta de Pacte Laboral, un document que regula les relacions laborals del sector (remuneració pel que fa al període de producció i d’explotació (bolos), tipus de contractació, jornada de treball, descansos, desplaçaments, allotjament, dietes,…), consensuada amb l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya. El document va estar obert a les esmenes dels socis de l’APdC.

Els signants 
El pacte l’han signat les companyies: Àngels Margarit/Mudances, Sol Picó, Los Corderos, Gelabert-Azzopardi, Senza Tempo, Cia. Mar Gómez, CobosMika Company, Increpación Danza, Mons Dansa i Educació, Erre que erre, Roseland Musical, Thomas Noone Cia, Bàcum Produccions, Cia. Sebastián García-Ferro, Moviment Lantana, Mal Pelo, Iron Skulls i Sociedad Doctor Alonso, Vero Cendoya i Pere Faura.

Descarrega el nou pacte laboral

Documents relacionats