Actualitat

L’APdC presenta al·legacions a Ensenyament en la creació d’un títol propi de Dansa Urbana

04/07/2018

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya – APdC ha presentat al Servei d’Ordenació d’Ensenyaments de Règim Especial tot un seguit d’al·legacions en el període de contrast de l’esborrany de creació d’un nou títol propi de la Generalitat: el Cicle de Formació de Grau Mitjà de Dansa Urbana.

Des de l’APdC defensem que els estudis artístics de dansa que s’articulen des del Departament d’Ensenyament siguin de gestió pública afavorint la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans i ciutadanes. Amb la mateixa idea, creiem primordial l’aposta per la descentralització d’estudis arreu del territori català i no veiem amb bons ulls la concentració majoritària a la demarcació de Barcelona.

Com a agent articulador del sector professional hem mostrat el nostre més absolut desacord en la creació d’uns estudis de formació professional que només tenen reconeixement laboral al territori català. Pensem que la via correcta seria vincular aquests estudis al Conservatori Superior de Dansa, adaptant les proves d’accés per tal de facilitar la inclusió dels professionals de danses urbanes, i treballar per uns estudis el més professionalitzadors possible en els centres que ja tenen el reconeixement del Departament. Amb aquesta nova oferta formativa estem creant tot un seguit de discriminacions en contra dels estudis ja existents. D’una banda, la titulació professional de dansa equival a un nivell de Grau mitjà (6 anys d’estudi i 3.800 hores lectives), mentre que la nova titulació també ofereix el mateix nivell de reconeixement amb només 1.400 hores. D’altra banda, el fet que aquests nous estudis només tinguin reconeixement a efectes laborals, no permetrà que els nous estudiants puguin continuar la seva formació al Conservatori Superior de Dansa sense realitzar les proves específiques de batxillerat. Des de l’APdC apostem, doncs, per la construcció de passarel·les entre ambdós estudis per tal de facilitar la continuïtat formativa dels nostres professionals.

En l’àmbit més concret, i al voltant del contingut del currículum dels nous estudis, des de l’APdC també s’han fet arribar algunes observacions que estan sent revisades.