Actualitat

L’APdC organitza la jornada de reflexió “Motors de Creació” al CCCB

15/01/2019
El divendres 15 de febrer l’APdC organitza al CCCB la jornada sobre dansa Motors de Creació, amb l’objectiu de convidar coreògrafs/es i creadors/res a parlar, discutir i encetar la reflexió sobre un dels aspectes cabdals de la professió: la creació.
Una jornada ideada per Jordi Cardoner i Mireia de Querol i coordinada per Margarida Troguet i l’equip de gestió de l’APdC.

Des de diferents punts de vista, pràctiques i experiències, i amb ànim de transversalitat i amplitud, es vol donar veu a una gran varietat de corrents que pertanyen al nostre àmbit artístic a través de taules rodones, debats, laboratoris i instal·lacions. Aquest espai d’enriquiment solidari pretén compartir l’experiència de la creació amb la comunitat de la dansa, convidant a creadors/es vinculats amb el nostre art a intercanviar opinions i coneixements. D’aquesta manera, mostrant a l’exterior les seves eines i maneres d’encarar els processos de creació, es busca donar un retorn social, que ens faci més conscients del valor de la nostra professió.

Durant tot el dia, els assistents podran gaudir de dos espais expositius:

  • La instal·lació Llibretes de creació dels 4 creadors escollits. S’exposaran materials de treball dels quatre creadors tals com: llibretes de notes, imatges d’assajos i tot allò que ells utilitzin durant el seu procés de creació. Espai comissariat per Fina Duran, comissària d’art contemporani.
  • Mur de Creacions: espai on s’exposarà informació dels espectacles estrenats durant el 2018. Comissariat per Bàrbara Raubert i Sergi Cerdan

Bàrbara Raubert publicarà un document resum de la jornada.

Qui hi pot participar? La jornada està destinada tant a professionals de la dansa (creador/es, coreògrafs/es, ballarins/ines…) i de les arts escèniques com a tot aquell/a que, sense estar lligat professionalment a la dansa o a les arts escèniques, tingui interès en informar-se sobre la dansa i la creació.

L’assistència és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament (tant per la jornada com per la participació als laboratoris) a través d’aquest formulari.
Programa. Divendres 15 de febrer de 2019 al CCCB

10.30h – 10.35h. Presentació de la jornada, a càrrec de Jordi Cardoner i Xevi Dorca, secretari i president de l’APdC respectivament.

10.35h – 13.30h. Debat d’obertura: Diàlegs Creació/Dansa.

Juan Carlos Lérida, Maria Campos i Guy Nader, Big Bouncers i Sonia Gómez parlaran, moderats per Maria Muñoz, dels seus processos de creació. Els assistents podran participar de la discussió.
Pausa a les 12h.

14.30h – 16h. Laboratoris de pràctica:

  • amb Juan Carlos Lérida.
  • amb Maria Campos & Guy Nader.

16h – 17.30h. Laboratoris de pràctica:

  • amb Sònia Gómez.
  • amb Big Bouncers.

NOTA: Els participants poden inscriure’s a un màxim de 2 laboratoris (un per franja horària).
17.45h – 18.45h. Presentació dels Laboratoris de Pràctiques

19h – 21h. Taula rodona: la dansa en la creació en altres arts escèniques. Carlota Subirós, Beatriu Daniel, Cesc Gelabert, Martí Salas, Àngels Margarit, Bea Fernández, Juan Carlos Lérida, Maria Campos&Guy Nader, Sònia Gómez, Xavier Artigas i Big Bouncers donaran el seu punt de vista sobre les arts del moviment, en relació amb els diferents àmbits de treball de cada convidat. La taula serà conduïda per Margarida Troguet. Al final de la sessió s’obrirà torn de preguntes entre els assistents.

21h. Pica – pica de clausura

Informació dels 4 laboratoris

Acercamiento al 12, amb Juan Carlos Lérida (de 14.30h a 16h).

Un laboratori a través de la metodologia Flamenc Empíric. Lérida comparteix els seus recursos i exercicis per a la pràctica i comprensió dels diferents elements que componen el ball flamenc: Tècnics, expressius, rítmics. El seu treball ens revela les coordenades que construeixen els cossos flamencs a partir de l’observació i pràctica del moviment i la percussió corporal i zapateados.
  • Nombre de participants: 12.
  • Laboratori dirigit a Ballarins, actors, músics amb o sense relació amb el flamenc.
  • Requisits: Portar sabata de flamenc o sabates que no siguin esportives. Els músics portar instrument.

Partnering | Eines de creació amb Maria Campos i Guy Nader (de 14.30h a 16h).
Aquest taller ens acosta al vocabulari del treball físic desenvolupat per GN | MC en els processos de creació. Tasques i punts de partida per iniciar un món d’imaginació on es tracta el cos des de diferents punts de vista. Buscar mecanismes del cos en moviment, observar el moviment per tal de multiplicar els camins i aproximacions a la comprensió del moviment i el cos. Dins de tots aquests elements, ampliem les nostres pròpies eines per improvisar i crear material, així com altres generadors de moviment.

Aquest taller es basa en el treball de “partnering” i contacte. Es proposaran diferents maneres de treballar a partir del contacte, donar pes, trobar eix comú, contrapès, equilibris, moure’s junts en l’espai usant-se l’un a l’altre, estudiar com carregar / rebre el pes de l’altre (portés). Es treballarà la capacitat de confiança en el company i de risc. Es crearan i compondran seqüències basades en els principis del treball de “partnering” a través de tasques físiques concretes.
  • Nombre de participants: 20.
  • El taller està dirigit a ballarins professionals, estudiants de dansa i persones interessades en el desenvolupament d’un major coneixement del moviment.
  • Requisits: Escalfar abans, per poder començar amb els exercicis de seguida.

Com penseu, amb Sónia Gómez (de 16 a 17.30h)

Laboratori de recerca per al nou projecte de Sònia Gómez: The black body, the blue mind and the fluorescent guts. La segona part del títol, The blue mind, és una pregunta per als ballarins: Què pensa l’intèrpret quan està en escena? Aquest pensaments són tan diferents depenent de la personalitat de cadascú i del tipus de treball, si és més coreogràfic, performatiu, repetitiu, musical, físic o estètic. Quines idees van i venen quan els ballarins estan movent-se en silenci? Com es podrien escenificar aquests pensaments?

  • Nombre de participants: 12.
  • Taller dirigit a ballarins/es professionals de totes les edats.

Catàleg d’errors, amb Big Bouncers (de 16 a 17.30h).
L’objectiu és compartir eines de composició per la creació. Aquestes eines estan vinculades directament a la BIG BOUNCE. En aquesta peça s’explora i es qüestiona la idea d’origen, les diferents potencialitats que apareixen des del mateix punt de partida, les diverses trajectòries i les múltiples versions possibles que es poden traçar des d’un inici a un final.
  • Nombre de participants: 20 persones.
  • Convocatòria dirigida a persones interessades en la creació i les arts del moviment.