L’APdC està analitzant la sentència que dicta que les escoles superiors d’ensenyaments artístics no podran oferir títols de grau
13/02/2012
Segons una sentència del El Tribunal Suprem les escoles superiors d’ensenyaments artístics no poden oferir títols de grau (les noves llicenciatures) iguals als que s’estudien a les universitats. L’alt tribunal no posa pegues a l’equiparació com a ensenyaments superiors dels títols que ofereixen uns i altres, però els estudis artístics superiors s’han de dir d’una altra manera que no sigui grau, per la qual cosa en una recent sentència anul·la una part de la normativa aprovada a través d’un reial decret a finals de 2009 per l’anterior Govern.
Per a alguns experts la sentència és de màxima gravetat, per a d’altres es tracta simplement d’un canvi de nom
Els especialistes encara estan estudiant les conseqüències d’aquesta sentència i, mentre per a alguns es tracta simplement d’un mer problema nominal -que el títol es digui d’una manera o altra-, per a altres posa cap per avall la legislació que pretenia col·locar exactament al mateix nivell, cada un en el seu àmbit, els ensenyaments universitaris i els ensenyaments artístics superiors.
En qualsevol cas, el Ministeri d’Educació es veurà obligat a canviar la normativa i ho farà “com més aviat millor”, va dir un portaveu a El País.
A tot Espanya hi ha més de 16.000 alumnes que cursen aquest tipus d’estudis en els vessants d’Arts Plàstiques i Disseny, Música, Dansa o Art Dramàtic, encara que menys del 25% cursen ja els títols adaptats, és a dir, els graus en ensenyaments artístics. El Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre és un dels centres que ja ha adaptat el seu pla d’estudis.
CCOO ha emès un comunicat on diu: “Això podria significar l’exclusió dels ensenyaments artístics superiors de l’Espai Europeu de l’Educació Superior i un incompliment de l’Acord de Bolonya”, també assegura que deixa en indefensió jurídica “als estudiants que les cursen i dels centres que els imparteixen “.
D’altra banda, en declaracions que recull El País, del catedràtic de Dret de la Universitat de Saragossa, Antonio Embid, “la sentència no canvia res absolutament, és simplement una qüestió nominal la que es nega, no l’equivalència”.
L’APdC està analitzant les repercussions
L’APdC està treballant per saber quina és la conseqüència real de la sentència, i per a què afecti el mínim possible als alumnes d’aquests estudis superiors. Ja hem posat en marxa la consulta amb els nostres assessors legals i us anirem informant.
Més informació:
Llegir la sentència
El País
Cadena Ser
http://jlmirall.es/oysiao/?p=2439