Actualitat

L’APdC demana explicacions sobre el conflicte de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà

23/09/2010

L’Escola Municipal de Dansa de Celrà (EMDC) és un servei municipal de l’Ajuntament que fins al juliol de 2010 estava sota la direcció i la gestió de l’associació La Perla Per La Dansa. Aquesta associació tenia un contracte de 2001 fins al juliol de 2011.

Al febrer 2010, l’Alcalde de Celrà, Francesc Camps, va informar a La Perla que havia decidit canviar el model de gestió de l’escola, i per tant, rescindir abans d’hora el contracte amb l’associació, encara que l’escola funcionés bé. Per argumentar la seva decisió, l’Ajuntament va explicar que volia millorar la gestió de l’escola i que s’havia hagut d’accelerar el procés per tancar el projecte abans de les eleccions, i que el projecte nou és econòmicament més viable. La Perla Per la Dansa va tenir en el darrer curs prop de 500 alumnes i una mitjana de 22 professors, segons la informació proporcionada per La Perla.

Al maig de 2010 La Perla Per La Dansa va contactar amb l’APdC per a demanar la nostra intervenció en l’assumpte donat que el diàleg amb l’Ajuntament estava trencat. La situació va començar a empitjorar al 2008 quan l’Ajuntament va decidir construir un edifici nou per a l’escola, encara que La Perla li havia aconsellar no fer-ho de manera tan precipitada. A partir d’aquest moment, es van degradar les relacions entre les dues bandes.

Davant d’aquesta situació l’APdC vam demanar una reunió amb l’Alcalde de Celrà, que va tenir lloc el 27 de juliol de 2010. En aquesta trobada Francesc Camps va argumentar que no podia esperar el fi del contracte amb La Perla per poder tancar el projecte abans de les properes eleccions, perquè el proper govern no pugui fer marxa enrere amb el nou edifici de l’escola. També ens va assegurar que estava disposat a dialogar amb la La Perla per la Dansa i que li agradaria que La Perla se sumés al projecte. Pel que fa al nou edifici, després de visitar-lo, ens sembla correcte i adequat per impartir-hi dansa.

Després de la nostra reunió amb l’Ajuntament de Celrà, La Perla Per La Dansa va demanar una nova trobada amb l’alcalde i se li va denegar argumentant que no hi havia res de què parlar, i que l’APdC l’havíem felicitat. Aquest fet ens demostra la falta de compromís per part de l’alcalde, que ens va assegurar estar obert al diàleg, i la tergiversació de la reunió mantinguda. A l’APdC valorem que l’Ajuntament de Celrà aposti per la dansa, però ens preocupa que els canvis en la gestió de l’EMDC facin que un projecte solvent i molt potent per a la dansa i per al municipi perdi la vinculació amb el sector.

Per aquest curs que ja ha començat l’Ajuntament ha contractat 1 director i 2 professors, des de l’APdC no entenem com 3 professionals poden fer la feina que feien -segons la informació proporcionada per La Perla- 20 professors i 3 persones de l’equip de gestió fins ara. A més a més, a nivell pedagògic, ens sembla dubtós que 2 professors tinguin les capacitats d’impartir classes de dansa en totes les especialitats que proposa l’EMDC.

Lamentablement la nostra intervenció en el conflicte entre l’Ajuntament i La Perla per La Dansa no ha aturat un procediment que ens sembla inadequat, entre d’altres motius perquè la situació ja estava en un punt massa crític i ja s’havia tirat endavant el nou projecte. Ens hauria agradat saber d’aquest conflicte en els seus inicis per poder intervenir abans. Pel que fa a l’Ajuntament de Celrà, hem demanat explicacions a l’alcalde sobre la seva manca de paraula i sobre la nova situació de l’escola, amb l’objectiu de vetllar pel sector i per les bones pràctiques.
                                                               ******

Després d’enviar aquesta carta a l’alcalde de Celrà, ens va fer arribar la seva resposta, que podeu trobar en format pdf a peu d’ aquesta noticia. Volem respondre i matisar alguns aspectes:

– Al mes de juliol de 2010 el senyor Camps es va comprometre a rebre i a dialogar amb La Perla Per La Dansa, però quan l’Associació ho va intentar, va ser en va. Des de l’APdC, demanàvem una justificació davant aquest canvi d’opinió, però aquesta petició ha quedat sense resposta, i l’alcalde no ens ha dit per quin motiu no ha complert el pactat.

– En la noticia que vam publicar al juliol passat, expliquem que “Al febrer 2010, l’Alcalde de Celrà, Francesc Camps, va informar a La Perla que havia decidit canviar el model de gestió de l’escola”. A la seva carta el senyor Camps ens explica que va informar a La Perla des del principi del projecte. Es tracta d’un error nostre,  sentim les molèsties.

– L’Alcalde de Celrà en aquesta carta ens dona les precisions que demanàvem sobre l’escola, fet que agraïm. En la nostra noticia, vam utilitzar les dades que ens havia comunicat La Perla Per La Dansa perquè des de l’Ajuntament ens deien que no en tenien cap dada, encara que l’Associació La Perla insistia sobre el fet que cada mes hagi entregat les dades de l’escola per registre. Sembla que ara l’Ajuntament estigui en possessió d’aquestes dades i que es pugui parlar de xifres amb més seguretat.

Aprofitem per informar que l’escola ha estat autoritzada per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i que la nova directora és Rosa Casas. L’APdC seguirà vetllant pel bon funcionament de l’escola i per a que no hi hagi irregularitats en els projectes de dansa. Si en detecteu alguna cal que ens informeu per tal de prendre mesures.

                                                          ******

L’associació Perla Per la Dansa ens ha fet arribar una carta dirigida a l’Alcalde de Celrà, Francesc Camps,que podeu trobar en format pdf a peu d’ aquesta noticia. En aquesta carta contesta al senyor Camps, i explica com va ser tot el procés.