Actualitat

L’APdC convoca una segona reunió amb centres de formació de dansa el 13 de desembre a La Caldera Les Corts

25/11/2019

Per l’APdC l’educació és una de les claus per al bon desenvolupament professional. Per aquest motiu, a més dels projectes que du a terme, supervisa que la legislació en matèria educativa contempli l’ensenyament de la dansa. La política educativa de l’entitat està encaminada a controlar i exigir millores respecte a la regulació dels ensenyaments relacionats amb la dansa, tant pel que fa a la normativa com pel que fa a la titulació. En aquest sentit, coordina els agents implicats i fa arribar les demandes del sector com una sola veu davant de les institucions.

Per aquest motiu, a finals d’octubre de 2019 l’APdC va celebrar una trobada amb representants de diferents centres de dansa per conèixer les necessitats del sector. L’objectiu era que fos una primera reunió, un punt de trobada on els participants es poguessin presentar i, entre totes i tots, s’analitzessin les principals necessitats que cal solucionar i crear comissions de treball.

Un cop posades sobre la taula les principals problemàtiques (que us relatem més avall), l’APdC obre convocatòria per a una segona trobada, per compartir la informació treballada i decidir estratègies conjuntament.

Serà el divendres 13 de desembre d’11h a 13.30h a La Caldera. Serà una trobada centrada en l’SGAE. Cal confirmar assistència abans del 10 de desembre a través d’aquest formulari
Resum de la 1a trobada
 
SGAE i l’ús de música als centres de formació de dansa

Una de les problemàtiques que més preocupen els centres de dansa és la qüestió dels drets d’autor. La legislació no està clara: per una banda les escoles consideren que no han de pagar drets, ja que es tracta d’ús de música per a pedagogia; per l’altra, existeixen casos en els que l’SGAE ha reclamat el pagament retroactiu de fins a 5 anys enrere. A la reunió s’apunta, també, que quan una escola paga l’SGAE per l’ús de la música també ha de pagar l’AGEDI (productors de música) i l’AIE (intèrprets).

L’APdC es va comprometre a investigar com se soluciona aquesta qüestió en altres àmbits i també a l’estranger. La idea és que, amb nova informació, aquest tema es tracti a la propera trobada amb els centres de dansa per plantejar estratègies i, a continuació, es parli amb SGAE per buscar una solució a aquesta problemàtica.

Per altra banda, l’APdC recorda que els seus socis i sòcies tenen dret a assessoraments gratuïts amb advocades especialitzades. En cas de visita de l’SGAE al centre, abans de firmar res, es recomana demanar una cita amb elles perquè ajudin a gestionar-ho de la millor manera possible.  

Formació del professorat dels centres de formació de Dansa
Un altre tema que es va posar sobre la taula és l’intrusisme laboral: inquieta el fet que tothom pugui obrir un centre de dansa sense que hi hagi uns mínims requisits de titulació.

En aquesta línia es va reflexionar també sobre la necessitat de crear unes formacions reglades de pedagogia de la dansa que no siguin els quatre anys al Conservatori Superior de Dansa, pensant també en modalitats no presencials. Es va tractar la problemàtica de la privatització dels estudis, que sembla que empitjorarà si s’aprova la llei Aragonés.

Es va debatre sobre si s’ha de crear una titulació, com la que existeix de monitor de lleure per impartir dansa en extraescolars, per exemple, o si s’hauria de demanar en tots els casos titulacions superiors, augmentant el sou del professorat. L’APdC investigarà què es podria fer per a què els ajuntaments hagin d’exigir una titulació al moment d’obrir una escola de dansa.

Dansa a l’escola i batxillerat artístic
Una demanda que fa temps que el sector reclama és que la dansa sigui una assignatura curricular a l’escola. En aquest sentit, l’APdC porta temps treballant en l’àmbit espanyol en la creació d’un bloc artístic on la dansa es trobi amb altres disciplines escèniques i artístiques i abandoni el currículum d’educació física per dibuixar-ne un de molt més artístic.

En aquesta línia, algunes de les participants van apuntar que el plantejament del Batxillerat artístic no és l’adequat i que s’ha de treballar quin és el professorat que l’imparteix.

Presentació lliure als exàmens i creació de Conservatoris Professionals a tot el territori català
Durant la trobada va sorgir la necessitat de recuperar la possibilitat que els alumnes es presentin per lliure als exàmens dels Conservatoris Professionals de Dansa. A més, es va apuntar que actualment falta una estructura per certificar el nivell de l’alumnat, per saber a on se situa i poder-lo motivar, que, caldria vetllar per la creació de Conservatoris Professionals de Dansa en tot el territori català.

Una assistent va fer la proposta que una institució, com podria ser el Departament d’Educació o l’APdC, pugui elaborar documents que certifiquin que l’alumnat ha cursat un cert número d’hores de dansa al centre. Es podria pensar en crear un sistema similar al de l’ACADE, però sent de titularitat pública (amb validesa del Ministeri i de la Generalitat).

Necessitat de crear ponts entre les escoles
Les escoles necessiten veure’s per conèixer-se i motivar-se les unes a les altres. Es va comentar que s’haurien de crear esdeveniments com els concursos que ja existeixen, però sense el component competitiu. Es va explicar que a Tarragona ja es fa i que és molt positiu. Implica que al professorat no li faci por ensenyar la seva feina, i acceptar que l’alumnat pugui voler canviar de centre. Compartir i aprendre junts és molt positiu. També es va exposar que aquesta filosofia es comença a seguir en d’altres municipis, com ara el Summa Dance Festival a Sant Cugat, que per primera vegada vol crear un escenari en el qual les diferents escoles de dansa s’uneixin en un espectacle.
NOTA: Per tractar els 5 últims punts, es va decidir entre totes les participants que l’APdC organitzarà una reunió en la qual es convocarà el Departament d’Ensenyament, l’Institut del Teatre, l’Oriol Martorell, l’Escola Artemis, l’AEDA i l’Apdansatgn i els centres de dansa que vulguin participar-hi.
Incentius per a alumnes i les seves famílies
Es va apuntar que caldria que s’elaborés un document o una presentació que les escoles puguin fer arribar a les famílies de l’alumnat, perquè sàpiguen quines són les titulacions existents en dansa i què representa fer dansa. Des de l’APdC s’elaborarà aquest document, presentant l’estructura dels estudis de dansa i els valors de la dansa, perquè els centres que ho desitgin el puguin fer servir.

També es va parlar de portar l’alumnat a veure assajos: Es va demanar que es creï la possibilitat que els centres de dansa puguin portar el seu alumnat a veure assajos oberts al Mercat de les Flors i al Liceu.