L’APdC convoca una segona reunió amb centres de formació de dansa el 13 de desembre a La Caldera Les Corts
25/11/2019
Per l’APdC l’educació és una de les claus per al bon desenvolupament professional. Per aquest motiu, a més dels projectes que du a terme, supervisa que la legislació en matèria educativa contempli l’ensenyament de la dansa. La política educativa de l’entitat està encaminada a controlar i exigir millores respecte a la regulació dels ensenyaments relacionats amb la dansa, tant pel que fa a la normativa com pel que fa a la titulació. En aquest sentit, coordina els agents implicats i fa arribar les demandes del sector com una sola veu davant de les institucions.
Per aquest motiu, a finals d’octubre de 2019 l’APdC va celebrar una trobada amb representants de diferents centres de dansa per conèixer les necessitats del sector. L’objectiu era que fos una primera reunió, un punt de trobada on els participants es poguessin presentar i, entre totes i tots, s’analitzessin les principals necessitats que cal solucionar i crear comissions de treball.
Un cop posades sobre la taula les principals problemàtiques (que us relatem més avall), l’APdC obre convocatòria per a una segona trobada, per compartir la informació treballada i decidir estratègies conjuntament.
Resum de la 1a trobada
SGAE i l’ús de música als centres de formació de dansa
Una de les problemàtiques que més preocupen els centres de dansa és la qüestió dels drets d’autor. La legislació no està clara: per una banda les escoles consideren que no han de pagar drets, ja que es tracta d’ús de música per a pedagogia; per l’altra, existeixen casos en els que l’SGAE ha reclamat el pagament retroactiu de fins a 5 anys enrere. A la reunió s’apunta, també, que quan una escola paga l’SGAE per l’ús de la música també ha de pagar l’AGEDI (productors de música) i l’AIE (intèrprets).
L’APdC es va comprometre a investigar com se soluciona aquesta qüestió en altres àmbits i també a l’estranger. La idea és que, amb nova informació, aquest tema es tracti a la propera trobada amb els centres de dansa per plantejar estratègies i, a continuació, es parli amb SGAE per buscar una solució a aquesta problemàtica.
Per altra banda, l’APdC recorda que els seus socis i sòcies tenen dret a assessoraments gratuïts amb advocades especialitzades. En cas de visita de l’SGAE al centre, abans de firmar res, es recomana demanar una cita amb elles perquè ajudin a gestionar-ho de la millor manera possible.
Formació del professorat dels centres de formació de Dansa
En aquesta línia es va reflexionar també sobre la necessitat de crear unes formacions reglades de pedagogia de la dansa que no siguin els quatre anys al Conservatori Superior de Dansa, pensant també en modalitats no presencials. Es va tractar la problemàtica de la privatització dels estudis, que sembla que empitjorarà si s’aprova la llei Aragonés.
Es va debatre sobre si s’ha de crear una titulació, com la que existeix de monitor de lleure per impartir dansa en extraescolars, per exemple, o si s’hauria de demanar en tots els casos titulacions superiors, augmentant el sou del professorat. L’APdC investigarà què es podria fer per a què els ajuntaments hagin d’exigir una titulació al moment d’obrir una escola de dansa.
Dansa a l’escola i batxillerat artístic
En aquesta línia, algunes de les participants van apuntar que el plantejament del Batxillerat artístic no és l’adequat i que s’ha de treballar quin és el professorat que l’imparteix.
Presentació lliure als exàmens i creació de Conservatoris Professionals a tot el territori català
Una assistent va fer la proposta que una institució, com podria ser el Departament d’Educació o l’APdC, pugui elaborar documents que certifiquin que l’alumnat ha cursat un cert número d’hores de dansa al centre. Es podria pensar en crear un sistema similar al de l’ACADE, però sent de titularitat pública (amb validesa del Ministeri i de la Generalitat).
Necessitat de crear ponts entre les escoles
Incentius per a alumnes i les seves famílies
També es va parlar de portar l’alumnat a veure assajos: Es va demanar que es creï la possibilitat que els centres de dansa puguin portar el seu alumnat a veure assajos oberts al Mercat de les Flors i al Liceu.