Actualitat

L’APdC assisteix a la sessió informativa sobre els fons 2009 per a la creació artística i el pensament contemporani

19/05/2009

El passat dimecres 13 de maig de 2009 el CoNCA va presentar la convocatòria de fons 2009 per a projectes de creació artística i pensament contemporani al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona. La presentació va comptar amb la presència de Pep Montes, director general del CoNCA; Lluïsa Sala, cap de projectes; i Margarida Montanyà, tècnica de subvencions. El públic assistent, conformat per professionals del sector de la cultura, va superar amb escreix les previsions dels convocants. Les persones que per aforament de la sala no van poder assistir a la presentació, seran convocades per a una nova sessió.

Pep Montes va informar que aquest 2009 els ajuts seguiran la mateixa línia que els gestionats per l’EADC anteriorment. Per manca de temps, no ha estat possible llençar noves convocatòries adaptades a la nova filosofia del CoNCA. Aquest 2009 serà continuista amb la política de l ‘EADC. Durant aquest 2009 el CoNCA durà a terme un estudi per valorar les necessitats reals del sector cultural pel que fa als ajuts. Contactaran amb els agents destacats del sector i amb aquelles persones que han sol·licitat i/o rebut ajuts anteriorment, per conèixer la seva opinió i necessitats, i així presentar noves línies d’ajut ajustades a la realitat cultural de Catalunya.

El traspàs de competències entre el CoNCA i l’EADC ha motivat que aquest 2009 la convocatòria dels ajuts s’hagi endarrerit molt. La convocatòria dels ajuts no té una data definida, però es preveu que comencin a publicar-se a mitjans o finals de maig. Exceptuant la línia d’activitats que es va convocar de manera anticipada a finals de 2008, les línies de recerca i creació, producció, i exhibició i difusió es resoldran al juliol, i les de creadors en residència i formació a l’octubre. Com a novetat d’aquest 2009, i per intentar escurçar els terminis legals per emetre les resolucions, el termini de presentació de sol·licituds serà de 20 dies naturals, i no de 30 com venia sent habitual. 

En el torn de preguntes, els temes més debatuts van ser el fet de que les persones físiques (autònomes o no) no podran imputar despeses de dedicació. L’equip del CoNCA va admetre que aquest fet suposa un greuge comparatiu, ja que impedeix a les persones físiques que sol·liciten un ajut, viure dignament del seu treball. També preocupa el fet que els processos de recerca, creació i producció sovint no poden diferenciar-se clarament, per tant és difícil saber a quina línia cal optar. El consell del CoNCA és que s’expliqui el més clarament possible el procés, i es raoni obertament l’elecció d’una línia o l’altra.

L’APdC mantindrà una reunió amb els responsables dels ajuts per clarificar tots aquells dubtes relacionats amb la dansa, i així poder atendre les consultes dels seus socis. Això permetrà que les sol·licituds s’entreguin correctament, agilitzant la tasca de l’equip del CoNCA, i per tant avançant les resolucions i pagaments.

Podeu trobar informació detallada dels ajuts  i futures sessions informatives  a la web de la Generalitat. Com cada any, el CoNCA atendrà les consultes que pugni sorgir a l’hora de sol·licitar un ajut via telèfon (933162780) i si fos necessari presencialment.