Actualitat

L’APdC assisteix a la jornada sobre Dansa i Educació, organitzada pel Departament d’Educació

15/07/2010


El passat 5 juliol l’APdC va assistir a la trobada sobre “Dansa i Educació”, organitzada per la Subdirecció General d’Ensenyaments Artístics i Especialitzats del Departament d’Educació. La jornada, que estava oberta a tothom, va tenir l’objectiu donar visibilitat a projectes i intercanviar experiències, al voltant d’intervencions de professionals de la dansa dins de les escoles.

Durant la jornada es van presentar diferents projectes que treballen des de diferents perspectives un objectiu comú: com fer arribar la dansa als infants a través d’un context educatiu com ho és l’escola. Ens va sorprendre el fet que hi hagués tants projectes treballats de formes tant diverses però amb objectius comuns. Pensem que aquestes trobades són molt importants per a que els responsables del projectes es puguin conèixer i compartir.

El primer projecte presentat va ser Sudansa, aquesta associació artística i cultural ha construït un programa de desenvolupament de les pràctiques coreogràfiques a les escoles bressol, primàries i instituts de Catalunya. Els Encontres de Dansa a l’escola són el resultat d’un treball de creació coreogràfica d’un any de durada que ha associat a coreògrafs professionals amb els alumnes i mestres, dins d’un procés de formació recíproca i de composició coreogràfica. El projecte té 5 anys de vida, es treballa a 12 escoles anualment, i hi han passat més de 22 coreògrafs.

Mou-te! És un projecte del Servei de Nova Ciutadania (Ajuntament de Mataró) que neix del moviment educatiu del Maresme, aquest finança que hi hagi dansa i circ cada setmana a les escoles.

TOT Dansa, és un programa de dansa als Instituts de Barcelona ciutat impulsat per l’IMEB, es treballa en xarxa amb el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre i porten sobre l’escenari a més de 140 alumnes de 7 centres que han treballat una peça durant tres mesos.

Pel que fa a Dansa ARA, és un programa de dansa a les escoles de primària de Barcelona-ciutat impulsat per l’IB Esports. Hi han participat 135 centres educatius i més 5100 nens. Tota la classe participa i s’ha de vincular al programa educatiu del centre.


Susana Pérez-Testor: Ballarina, doctora en psicologia (Universitat Blanquerna) va exposar tota una sèrie de consideracions psico-pedagògiques sobre l’exercici de la dansa en infants, va parlar de com avaluar una sessió de dansa en un nen de forma científica. En el seu estudi ha demostrat que el fet de ballar és positiu per l’infant i és una eina que augmenta l’ autoestima i la motivació.

Quant al MUS-E, programa de la FYME (Fundación Yehudi Menuhin-España), és un projecte orientat a nens amb necessitats educatives especials o amb risc d’exclusió social. Hi han participat 1500 alumnes i 15 artistes, amb 29 intervencions a escoles i instituts.

Educadansa ofereix una educació del cos i la postura a través del moviment mitjançant la dansa. Pretén acabar amb el sedentarisme a través d’un nou aprenentatge artístic i creatiu Fan activitats extraescolars a les escoles de Girona i intenten implicar també a les famílies.

Toni Mira i Clàudia Moreso, de la Cia NATS NUS van explicar el seu projecte de Tallers de Dansa creativa a les escoles de Sant Cugat. Van fer aquests tallers a les 9 escoles públiques i el seu objectiu no era ensenyar la tècnica sinó fer dansa creativa i experimentació, no volen fomentar cap mena de competició, “ningú balla com tu, descobreix com ets”, defensen.

Meritxell Balada: ballarina i llicenciada en Pedagogia de la Dansa va presentar el seu treball de fi de carrera: una proposta per fer Dansa a Primària. La finalitat d’aquest projecte és oferir al professorat de primària una nova eina pedagògica i que l’alumnat aprengui a utilitzar i experimentar amb el cos i els elements de la dansa, alhora que aquests són relacionats de forma directe amb l’aprenentatge de continguts d’altres àrees tals com: les matemàtiques, la plàstica, coneixement del medi natural i social, la música,… No es tracta de formar “petits ballarins”, sinó permetre que la dansa contribueixi a que l’alumnat desenvolupi les competències tant físicament, com intel·lectualment i emocionalment.

Beatriu Daniel, va explicar el projecte “La Dansa no fa por” que lidera el ballarí Toni Jodar. Es tracta d’un projecte en què s’explica la dansa  i que està dirigit a tots els públics. Jodar il·lustra amb el seu propi cos el perquè, el com i el quan de la dansa i el llenguatge del moviment utilitzant la seva experiència per explicar la dansa d’una manera pedagògica i molt amena.

El Cicle DAN DAN DANSA del Mercat de les Flors busca que l’ infant tingui un contacte prometedor amb la dansa donant claus i recursos per a la seva comprensió. Promouen el treball previ a l’escola i la participació en el col·loqui amb els artistes organitzat al finalitzar la funció. Dins el programa que preparen per a les escoles té un paper principal el que anomenen La Maleta DAN DAN DANSA, una eina en préstec que per a treballar a l’aula un seguit d’activitats relacionades i que lliurem i expliquem a les sessions del curs de formació per a mestres.

D’altra banda, Núria San Pere, directora de l’escola de música “Centre de les Arts” àrea d’Educació i cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet va explicar el projecte “Dansa al gornal” que fa de la dansa una eina de cohesió social i èxit escolar.

Per acabar, Amèlia Boluda, professora de l’escola Oriol Martorell i col·laboradora del servei educatiu de l’Auditori, va explicar que el teatre ha incorporat diversos materials pedagògics de música i dansa.

En tots els projectes presentats vam poder veure com el procés és més important que el resultat i que a través de la dansa es descobreix una potencialitat creativa en els infants que potser mai afloraria.

En breu penjarem els power points de les presentacions citades.