Actualitat

L’APdC al simposi “Noves tendències en comunicació digital en l’àmbit de les arts escèniques”

30/11/2009

El passat 18 de novembre va tenir lloc a l’Auditori del CERC el simposi “Noves tendències en comunicació digital en l’àmbit de les arts escèniques” organitzat per CiaTre i Aportada, i al que va asistir l’APdC.

La jornada es va iniciar amb la ponència de Jordi Sellas, consultor en màrqueting i comunicació especialitzat en cultura i mitjans de comunicació. En primer lloc, Sellas va fer una reflexió sobre el temps que han trigat els mitjans de comunicació en assolir una audiència de 50 milions d’usuaris. La ràdio va trigar 38 anys, mentre que la televisió 13, Internet 4 i Facebook un any i mig. Segons el consultor les noves tecnologies han facilitat que tothom pugui tenir el seu espai de comunicació, de manera que és molt més fàcil arribar a la gent, però com hi ha tants interlocutors, és més difícil trobar un lloc i ubicar-se.

Davant de la pèrdua d’impacte dels mitjans tradicionals les xarxes socials estan prenent molta importància, l‘ impacte de la recomanació d’un espectacle, per exemple, que fa un amic a una xarxa social com facebook té molt més impacte que a un mitjà convencional. Algunes de les xarxes socials amb més impacte i gratuïtes són: Facebook, amb 11 milions d’usuaris a Espanya; Twitter, que permet que segueixis des del PC i des del mòbil totes les novetats d’un tema; Myspace, que a Espanya és un dels llocs on millor ha funcionat, especialment per a música; YouTube, ja que podem aplicar les seves eines a les nostres pàgines web, podem difondre els nostres vídeos y crear un canal propi; Flickr, és la xarxa de distribució d’imatges més popular, etc.

“Internet ara és un món audiovisual,
els usuaris volen imatge i la imatge
és el que creix a la xarxa” assegura Sellas.

No és suficient amb ser-hi a les xarxes, s’ha de ser-hi activament i no en campanyes puntuals sinó sempre. Els estudis demostren que la gent utilitza les xarxes socials per contactar amb amics, fer plans, organitzar events, però no per comprar ni rebre promocions, per tant, la manera d’acostar-nos és el diàleg, ser part dels seus amics.

Montserrat Peñarroya, especialista en màrqueting digital internacional, professora d’universitat, va centrar la seva ponència en els 10 errors més comuns de la comunicació online. Com a primer error va destacar el fet de no pensar en el públic objectiu al que va destinada, per exemple una web. Com a segon error va apuntar orientar la web al producte en comptes de al client; seguit de no analitzar la nostra competència d’ aquí i d’ altres països. Altres errors son no aprofitar la potencialitat de la web 2.0 (les xarxes socials, per exemple), YouTube, Facebook, Wikipedia,…; i oblidar la bidireccionalitat. S’ha de deixar que la gent faci comentaris a les nostres webs.

Javier Olivares, consultor web especialitzat en comerç electrònic, va parlar de la conversió dels visitants en compradors. Va insistir en la importància de crear una imatge de la marca en l’imaginari de la gent a través, per exemple, d’un eslògan, de vídeos que expliquin què fem, etc. D’altra banda, creu bàsic mostrar confiança i transparència, per a aconseguir-ho, parlar de xifres és una bona tàctica, també és positiu posar fotografies del que es fa i de qui ho fa. Altres factors que s’han de tenir en compte són el disseny del web, la seva estructura, i el text que sigui adequat i atractiu. Per exemple, crida molt l’atenció utilitzar preguntes: Vols estalviar-te 20€ en una entrada de teatre?, fes-te soci de…

Va tancar el simposi Georgina Cisquella que ha estat responsable de l’àrea de cultura d’informatius de TVE i del programa Cámara abierta 2.0, que va parlar de la seva experiència i trajectòria.

Adjunt trobareu un pdf amb les dues primeres ponències, a  www.ciatre.com us podeu descarregar totes les ponències.