Actualitat

L’Antic Teatre guanya el Premi Dansacat 2014

28/11/2014


·El coreògraf i docent Alexis Eupierre, i la Mostra de Dansa contemporània IN SITU, finalistes del premi
 
·Guanyador i finalistes han estat escollits pels socis i sòcies de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya

 

L’ Antic Teatre
ha resultat guanyador de la IV edició del Premi Dansacat -organitzat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i atorgat pels seus socis i sòcies- “Per tota la feina i compromís amb els professionals de la dansa i les arts escèniques i per ser l’única sala alternativa que aposta, arrisca i segueix donant suport als creadors independents, esforçant-se per oferir espais de visibilitat i residències”, també per “escoltar les necessitats del sector i buscar les fórmules de lluita, proposant una programació variada i coherent alhora”.

Així s’ha donat a conèixer aquest vespre durant una festa informal del sector, organitzada per l’APdC a La Poderosa, i conduida per Jorge Albuerne, en la qual l’APdC ha fet entrega a l’Antic Teatre d’un premi simbòlic, un quadre de l’Antic Teatre encarregat al pintor Miquel Wert. La nit també ha estat amenitzada amb el tango de Carlos Baruque, l’animació de Daniel Rosado, i la música de la DJ i creadora Amaranta Velarde. A més a més, els assistents de la festa ens han ‘regalat un moviment’ al videomaton.
Fotografies: Josep Aznar   Veure + fotografies

Funcionament del Premi Dansacat 2014
Els Premis Dansacat, organitzats cada 2 anys per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, tenen l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina dels professionals de la Dansa a Catalunya. En aquesta IV edició hi ha un sol premi honorífic destinat a un professional de la dansa,  projecte, o entitat, que desenvolupi la seva tasca majoritàriament a Catalunya. El premi és simbòlic i personalitzat, i la decisió deixa de ser per votació popular i passa a estar exclusivament en mans dels socis de l’APdC (450 professionals de la dansa de diferents àmbits). Fins al 29 de juliol ens van fer arribar més de 60 propostes de candidats/ projectes que creien mereixedors del premi. Els 3 candidats/projectes més proposats (Alexis Eupierre, Antic Teatre, i IN SITU) es van convertir en finalistes, i els socis de nou van votar (fins al 17 de setembre) qui volien que guanyés. El veredicte s’ha desvetllat aquest vespre.

Celler el Masroig i Correu Català són col·laboradors del Premi Dansacat 2014

L’Antic Teatre, Premi Dansacat 2014

L’Antic Teatre, abans anomenat  Cercle Barcelonès San José, es va fundar el 1879 gràcies a l’arquitecte Joan Martorell. Reobert per segona vegada el 2003 gràcies a l’artista Semolinika Tomic (actual directora artística), s’inaugura per tercera vegada el 2010, després d’una reforma integral de l’edifici. Actualment és un centre cultural i social independent situat en un edifici, patrimoni cultural, construït el 1650 al centre de Barcelona. És un dels referents de l’escena independent actual. Un centre de recursos de les arts multidisciplinars  per a la investigació i el desenvolupament de nous llenguatges escènics que té per missió recolzar i fomentar la capacitat d’experimentació, creació, producció, exhibició, promoció i difusió dels artistes professionals. Compromès amb la recerca de nous llenguatges del cos i moviment, noves dramatúrgies i noves tecnologies.

Durant el 2013 va acollir  21 residències, i va oferir 225 funcions amb 9.956 entrades venudes. Alguns dels coreògrafs que han passat per l’Antic Teatre són: Pere Faura, Big Bouncers, Anna Rubirola, Maria Montseny, Claudia Solano, Cecilia Colacrai, Mireia de Querol, Albert Quesada, Marina Colomina, Amaranta Velarde, Quim Bigas, Bea Fernández, Mónica Muntaner, Diana Gadish, Oihana Altube, Javier Vaquero, Aimar Pérez Galí, Federica Porello, Xavi Moreno, Laida Azkona, Helena Pellisé, Guy León, Sachiko Fullita, María García Vera, Jorge Albuerne, Jorge Dutor, Guillem Mont de Palol, Les Filles Föllen, Animal Religion, Lautaro Reyes, Masu Fajardo, Constanza Brncic, Trinidad García Espinosa, Roberto Romero, Idurre Azkue, Natalia Jiménez, Rosa Muñoz, Angela Lamprianidou, entre d’altres. També cal destacar projectes de dansa comunitària com “Ritme en el temps”, liderat per Isabel Ollé, protagonitzat per 9 veïnes de l’Antic Teatre d’entre 65 i 90 anys, 7 de les quals han estat presents a l’entrega del premi.
Premi de la Fira Internacional de Teatre i Dansa a Huesca a la Programació més innovadora a Espanya (2004), i Premi FAD Sebastian Gasch a la seva directora, Semolinika Tomic, per la resurrecció de l’Antic Teatre que ha passat de centre cívic abandonat a escenari viu de la creació contemporània, i per la seva acció cultural i artística.  www.anticteatre.com

Els Finalistes

Alexis Eupierre
Coreògraf, ballarí i docent. Format a l’Institut del Teatre de Barcelona (1984-1986) i posteriorment graduatel 1990 a The JuilliardSchool, de la Universitat de Nova York. En la seva trajectòria com a intèrpretdestaca la seva experiència als EUA amb David Zambrano, Margarita Guergué, John Jaspers, Cia SaraSkaggs i MarkThompkins entre d’altres. A Espanya ha col·laborat com a intèrpret amb lacompanyia Mudances (Àngels Margarit) / cia La sota de bastos (Jordi Cardoner) i Olga Mesa entre d’altres. És membre fundador i director artístic de La Caldera. Va crear la companyia de dansaLapsus l’any 1995i el seu treball s’ha pogut veure a més de 12 països d’Europa, Amèrica i Àsia. Com a docent ha impartit classes a diverses companyiesde dansa professionals de Barcelona i ha estat convidat a nombrosos festivals de prestigi internacional com Impulztanzde Viena, Movement Research de Nova York, TheInternational Summer Dance Festival de Tòquio o Circuit Est de Montréal. Actualment és Cap de l’especialitat de Coreografia i Interpretació del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre.
 
Motius pels quals l’han proposat els socis i sòcies de l’APdC:              
“Per la seva trajectòria com a artista, soci fundador de la Caldera, per la seva feina com a director artístic que va obrir la Caldera a nous formats i noves col·laboracions, i la seva actual tasca a l’Institut del Teatre. Pel seu esforç en sostenir i generar un nou espai per i per a la dansa a la Caldera (una gran alternativa per a tot el sector de la dansa).”  http://liquiddocs.net/pages_elements_items/index/20
 
Mostra de Dansa contemporània IN SITU
IN SITU neix al 2012 a partir d’un anàlisis de la situació actual de la dansa contemporània, concretament del sector de creadors independents, amb una formació i una trajectòria professional, que desenvolupen el seu treball sense una estructura que els doni suport, i que es troben a cavall entre els creadors consagrats i els més novells.

A través d’aquesta Mostra, dirigida per les ballarines i coreògrafes Mireia de Querol i Ariadna Estalella, es vol donar visibilitat i reconeixement a aquest sector de creadors independents emplaçant l’exhibició en un espai fora dels circuits que li són habituals, aspecte que permet contribuir a generar nous públic. IN SITU també es caracteritza per ser una Mostra que compagina actuacions amb un espai de diàleg entre els artistes i el públic ,sobre el procés creatiu com a punt de partida. La 3era edició d’IN SITU es durà a terme els dies 18, 19 i 20 de desembre a l’ Arts Santa Mònica.

Motius pels quals l’han proposat els socis i sòcies de l’APdC:              
“Per ser una proposta jove, que neix de les ganes de promoure nous espais de visibilitat per a peces de petits formats. Per cridar a la reflexió en relació a l’escena i els processos de creació. Per crear un nou espai de trobada per al sector. Per treballar sense ànim de lucre ni aires de grandesa.  Per la seva qualitat i per la valentia que suposa iniciar un nou festival en aquests moments.”     www.mostrainsitu.com/