Actualitat

L’Animal a l’Esquena guanya el Premi Dansacat 2017 de l’Associació de Professionals de Catalunya

03/02/2017


·El Danseu Festival, i Explica Dansa, finalistes del premi

·Guanyador i finalistes han estat escollits pels socis i sòcies de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC)

·L’APdC celebra 30 anys defensant els drets dels treballadors de la Dansa

L’ Animal a l’esquena ha resultat guanyador de la V edició del Premi Dansacat -organitzat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i atorgat pels seus socis i sòcies-  “Per seu un centre de referència per a la dansa contemporània des de fa 20 anys. Per la seva trajectòria i capacitat per a resistir. Per ser un espai de creació referent a nivell internacional, on es creen projectes i s’hi concentren artistes de tot el món”.

Així s’ha donat a conèixer aquest vespre a La Caldera Les Corts durant una festa informal del sector, en la qual l’APdC ha fet entrega a l’Animal a l’esquena d’aquest premi simbòlic, i ha celebrat els 30 anys de creació de l’associació amb reconeixements als seus fundadors, un repàs per les fites aconseguides, un gran pastís…

Funcionament del Premi Dansacat 2017

Els Premis Dansacat, organitzats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, tenen l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina dels professionals de la Dansa a Catalunya. En aquesta V edició hi ha un sol premi honorífic destinat a un professional de la dansa,  projecte, o entitat, que desenvolupi la seva tasca majoritàriament a Catalunya. El premi és simbòlic i personalitzat, i la decisió està exclusivament en mans dels socis de l’APdC (500 professionals de la dansa de diferents àmbits). D’entre les més 40 candidatures rebudes, els 3 candidats/projectes més proposats es van convertir en finalistes, i els socis de nou van votar qui volien que guanyés. El veredicte s’ha desvetllat aquest vespre.

Premiats a les anteriors edicions: Josep Aznar, la Fundació Psico-Art, i Xevi Dorca (2009); Guillem Alonso, ‘Dansa a les escoles’ de Claudia Moreso, i la comissió sindical de l’APdC (2010); Lipi Hernández, ‘Dansa com a eina terapèutica amb víctimes de violència de gènere’ de Montserrat Iranzo, Les Filles Föllen, i Anna Roblas (2012), Antic Teatre (2014).

L’Animal a l’esquena, Premi Dansacat 2017

L’animal a l’esquena respon a la necessitat dels seus iniciadors María Muñoz i Pep Ramis, directors artístics de Mal Pelo, d’obrir una estructura de companyia de dansa a una estructura de xarxa basada en l’intercanvi amb altres artistes i creadors.

A l’any 1997 inicien la restauració i construcció dels espais del Mas Espolla (Celrà -Girona), que serà la seu del projecte, definint els punts de partida del centre de creació i recerca. Del 2001 al 2010, codirigeixen –juntament- amb Toni Cots el projecte artístic. Des de 2011 Muñoz i Ramis dirigeixen L’animal a l’esquena amb la col·laboració d’un equip d’assessors artístics.

El nom “L’animal a l’esquena” fa al·lusió a la imatge d’un animal carregat sobre l’esquena, sobre una columna que és l’eix central del cos i del moviment. És una imatge que evoca també una certa condició de fragilitat i de qüestionament del lloc i expressió del cos.

L’objectiu principal de L’animal a l’esquena és instaurar els vincles i les connexions entre creadors, pensadors i públic de manera que el centre es pugui convertir en un “lloc compartit” dins d’un marc d’investigació de la pràctica artística basada en el cos. Un marc d’investigació entès com un procés acumulatiu, de contextualització i reflexió, de formació i d’intercanvi.  Ofereix residències, tallers, laboratoris, seminaris, conferències i trobades,…

Més informació i fotografies del centre aquí

Finalistes del Premi Dansacat 2017:

DANSEU FESTIVAL
-Motius pels quals l’han proposat:
“Per descentralitzar la dansa i donar-la a conèixer, per ser format per un equip jove amb perspectives de futur, per oferir una gran formació professional i donar beques. Perquè impulsa la dansa a nivell professional, i a nivell cultural i social implicant a tot un poble”.
Més informació: http://www.eldanseufestival.com/inici

EXPLICA DANSA
-Motius pels quals l’han proposat:
“Per seu un projecte de creació de públics de gran valor per a la dansa de Catalunya. Toni Jodar i Beatriu Daniel tenen una llarga trajectòria i la seva feina ha estat constant i de qualitat. Fan una tasca divulgativa amb humor i professionalitat”.
Més informació: http://explicadansa.com/projecte/

 

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya celebra 30 anys

El 24 de desembre de 1987, un grup de ballarins signava l’acta fundacional de l’Associació de Ballarins i Coreògrafs Professionals de Catalunya (ABCPC), que el 1994 passaria a dir-se Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), amb la finalitat d’obrir les portes a tot el sector (ballarins, coreògrafs, mestres, gestors, managers,…). Avui representa a més de 500 socis davant les institucions, i dóna suport i promou iniciatives per a millorar les condicions laborals, el desenvolupament professional i el reconeixement social de la dansa.