Actualitat

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un segon paquet d’11 mesures per al sector cultural

15/05/2020
El passat 18 de març l’Ajuntament de Barcelona va activar, amb caràcter urgent, un primer paquet de mesures dirigides al sector cultural per respondre a la situació generada per la COVID-19.
Dos mesos després, a partir de diàleg amb associacions de professionals i entitats del sector cultural, ha aprovat aquest segon paquet d’11 mesures, amb noves accions dirigides a “generar xarxes de suport i acompanyament, incrementar els ajuts directes, profunditzar en la diagnosi de l’impacte de la cultura sobre la ciutat, reforçar i adaptar programes existents”.
Un Festival Grec amb aposta pel texit cultural local
El Festival acollirà 50 coproduccions locals engegades i pensades tant pel Teatre Grec com per ser representades a diferents espais de la ciutat. A aquestes coproduccions cal sumar 30 propostes més, que corresponen a 15 que s’han acollit d’espectacles cancel·lats durant aquests mesos de confinament i 15 propostes més de fora de Catalunya i internacionals.
Els espais on es desenvoluparà seran el Teatre Grec, el Mercat de les Flors, el TNC, el Teatre Lliure i museus com el MNAC, CCCB, MACBA, El Born CCM i Museu Marítim. Tots acolliran públic en funció de les condicions que dictaminin les autoritats sanitàries.
Teniu tota la informació aquí.

Altres mesures aprovades
MESURES D’AJUT DIRECTE PER A NOUS PROJECTES

  • Subvenció extraordinària de 300.000€ per a nous projectes en clau reproductiva i d’innovació: es planteja des de la perspectiva de la lluita contra la precarietat i la necessitat d’una mirada transversal del sector, focalitzant específicament en els creadors i creadores independents i el conjunt de la cultura de base de la ciutat, molt castigada per la crisi sanitària.
  • Subvenció extraordinària de 200.000€ per adaptar espais culturals: per ajudar a pagar la despesa que suposa adaptar els espais amb mesures de seguretat per retornar a l’activitat cultural.
MESURES DE REFORÇ DE PROGRAMES EXISTENTS PER REVITALITZAR LA CULTURA DE BASE

A més del Festival Grec, s’han aprovat les següents mesures:
  • Ampliació dels programes que vinculen cultura i educació: ampliació dels programes “En  Residència” o “Tot  Dansa”, fet que permetrà desenvolupar un procés de creació artística a la  major part dels Instituts de la ciutat i contractar un major nombre de creadors i artistes.
  • Foment de la cultura al carrer: ampliació del projecte “Músics al Carrer” amb l’horitzó apuntant a poder donar acollida a altres sectors artístics en el futur immediat per tal d’afavorir la creació cultural.
MESURES DE SUPORT I ACOMPANYAMENT
  • Creació de l’Oficina Ciutadana de la Cultura: L’actual oficina de Tiquet Rambles es transformarà en un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat.
  • Impuls d’una Plataforma Digital Cultural: a la tardor es posarà en marxa una nova plataforma pública  per acollir noves narratives transmèdia i així donar suport a aquests nous formats sorgits arran de la crisi sanitària.
  • Establiment de criteris generals per a la realització d’activitats culturals adaptats a mesures preventives davant la COVID-19: generar una guia dinàmica amb una actualització continuada que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals.
  • Accions en l’àmbit de la promoció i la informació adreçada als sectors culturals: Impuls d’una campanya de comunicació la propera tardor per promoure la reactivació de l’activitat cultural, afavorir el consum cultural als barris, alhora que generar confiança perquè la ciutadania torni als  espais escènics i museístics.
Les altres mesures són específiques del sector musical: Projecte Sala Barcelona, per reactivar la música en directe, i reconvetir la Sala Barts en la Casa de la Música.