Actualitat

La UB veu factible l’adscripció dels estudis superiors de l’Institut del Teatre

10/05/2013

El passat 2 de maig, la Plataforma de Titulats Superiors en art dramàtic i dansa, formada per l’Associació de professionals de la Dansa (APdC), l’Associació d’Actors Professionals de Catalunya (AAPDC) i l’Associació de Titulats Superiors per l’Institut del Teatre (ATSIT), vam reunir-nos amb el vicerector de Política Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Barcelona, Gaspar Roselló.

El motiu de la trobada va ser donar a conèixer la situació dels titulats superiors dels ensenyaments artístics i tractar la possible adscripció de l’Institut del Teatre -concretament de l’ESAD i el CSD- a la Universitat de Barcelona. Aquesta adscripció suposaria obtenir el Grau universitari i tenir les mateixes oportunitats i sortides laborals que tenen els Graus oferts per les universitats espanyoles. Actualment aquests estudis superiors estan situats en uns llimbs acadèmics que perjudiquen les sortides laborals dels estudiants que els cursen, i que malgrat ser “equivalents a tots els efectes a un Grau”, en la pràctica no ho són.

El Sr. Roselló ens va assegurar que, de moment, la UB no té previst posar en marxa cap grau en arts escèniques, malgrat hi ha altres universitats catalanes que sí ho faran, com la Universitat de Girona. En canvi, va exposar que l’ adscripció sí seria factible, i que per a iniciar el procés és necessària una petició expressa de l’Institut del Teatre per tal de començar les negociacions. Segons el vicerector, l’inconvenient principal d’aquesta adscripció podria ser la necessitat de titulació dels professors, però es podria donar un termini ampli d’adaptació. D’altra banda, des de la Plataforma, hem constatat que hi ha un número suficient de doctors per complir els requisits general de la titulació.

El reconeixement dels estudis superiors d’art dramàtic i de dansa com a Grau està, per tant, ara en mans de l’Institut del Teatre, i de la seva voluntat de fer una petició formal d’adscripció a la UB.

La Plataforma també va preguntar al vicerector pel Màster de Formació Pedagògica per als titulats en Art Dramàtic o Dansa, i Rosselló va contestar que aquesta qüestió està en mans de l’Institut del Teatre i el Departament d’Ensenyament. Així ho ha gestionat l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), que actualment ja disposa de l’ esmentat màster.