Actualitat

La UAB celebra 10 anys formant Dansatearapeutes en unes jornades amb més de 140 participants

04/07/2013

·Les jornades (del 5 al 7 juliol) comptaran amb ponències, master class, tallers i comunicacions a càrrec d’experts d’Anglaterra, EUA, Alemanya, França, Argentina i Espanya 

·La Dansa Moviment Teràpia és una disciplina emergent a l’Estat Espanyol, i té múltiples aplicacions que van des de patologies relacionades amb el cos fins a d’altres d’origen psicològic. Actualment està guanyant presència a hospitals, centres d’educació espacial, residencies per a gent gran, centres penitenciaris,… 

 ·El màster de la UAB – actualment únic a Catalunya- ofereix des de 2003 una àmplia formació en DMT que inclou pràctica clínica i investigació, i ha format a més 280 professionals 

Del 5 al 7 de juliol tindran lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona les Jornades de Dansa Moviment Teràpia (DMT), amb més de 140 participants que s’aplegaran en ponències, master class, tallers, i comunicacions, a càrrec d’experts a nivell nacional i internacional. Aquestes jornades es duen a terme per a celebrar el 10è aniversari del Màster que imparteix aquesta universitat, un dels més reconeguts a nivell europeu.  

La Dansa Moviment Teràpia (DMT) és una disciplina emergent a l’Estat Espanyol, mentre que a països com els Estats Units o el Regne Unit està molt consolidada. Es defineix com l’ús psicoterapèutic del moviment i de la dansa dins d’un procés que persegueix la integració psicofísica de l’individu. Es basa en la connexió entre moció i emoció i treballa amb el cos i el seu propi llenguatge. Les seves aplicacions són molt diverses: van des de les psicopatologies com l’ esquizofrènia i la depressió, les demències, l’autisme, la hiperativitat, els trastorns alimentàris, les addicions, entre d’altres. A Catalunya cada vegada hi ha més projectes de DMT i ha arribat als hospitals, als centres d’educació espacial, residencies per gent gran, centres penitenciaris, etc.  

La UAB, referent a nivell europeu 
El màster de la UAB – actualment únic a Catalunya- ofereix des de 2003 una àmplia formació en DMT que inclou assignatures teòriques i vivencials, pràctica clínica, supervisió i investigació. Està dirigit a llicenciats en psicologia, psicopedagogia, pedagogia i medicina, així com a professionals de la dansa, i ha estat dissenyat d’acord amb l’Associació Espanyola de Dansa Moviment Teràpia (ADMTE) amb el suport de les estructures de formacions existents a Gran Bretanya i els EEUU com el màster en el Laban Center de la London City University i de la Hahneman University a Filadèlfia. A més a més, des del 2007 forma part d’ECARTE (European Consortium for the Arts in Education), la xarxa Europea per a cursos universitaris en Teràpies Creatives. 

Des de seva primera edició es va iniciar a l’octubre de 2003 (9 edicions del màster i 7 del postgrau) s’hi han matriculat  280 alumnes, alguns d’ells estaran presents a les jornades per a explicar en quins camps estan treballat i quins projectes han desenvolupat.  

Ponències, master class, tallers i comunicacions  

Les jornades s’iniciaran divendres 5 de juliol amb dues ponències, la de la Dra. Dianne Dulicai de la Drexel University (Filadelfia), que parlarà dels èxits i reptes de la professio a Espanya; i la del Dr. Thomas Fuchs de la Universidad de Heidelberg (Alemanya), que tractarà la memòria de cos. Pel que fa a les master class, n’hi haurà 6 a càrrec de professionals reconeguts a nivell internacional. També hi haurà 6 tallers  i comunicacions on es veuran diferents casos pràctics: “DMT i el cas d’una ex-esportista” d’Eduard Martin; “Presentació de l’experiència d’un projecte pilot amb l’aplicació de la DMT en centres penitenciaris de dones” d’Alba Álvarez, i  “DMT com a prevenció, DMT durant l’embaràs”, d’Annebijn Jansen, entre d’altres.

Les jornades finalitzaran diumenge 7 de juliol amb la taula rodona “El desenvolupament de la DMT en països com Argentina, els EUA, Espanya, França, Gran Bretanya, Itàlia i Grècia: l’estat legal de la professió, possibilitat de treball, recerca, publicacions, multiculturalitat”

Veure el programa sencer de les jornades:  
http://pagines.uab.cat/dmt/ca/content/ponencias-master-class-talleres-y-comunicaciones  

Més informació sobre els conferenciants i talleristes:
http://pagines.uab.cat/dmt/content/conferenciantes-y-talleristas

Vídeo presentació del màster:  http://www.youtube.com/watch?v=OiZRREyJPZU