Actualitat

La Junta Directiva de l’APdC manifesta el seu rebuig a l’empresonament del titellaires Alfonso Lázaro i Raúl García

10/02/2016


L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), mitjançant la seva junta directiva, manifesta la seva oposició a l’empresonament dels dos titellaires de la companyia granadina “Títeres desde Abajo”.

La representació de l’espectacle de titelles ‘La Bruja y Don Cristóbal’ es va produïr el passat 5 de febrer en el marc dels actes festius organitzats per l’Ajuntament de Madrid amb motiu del Carnestoltes.

Sense obviar que el contingut de l’espectacle no era l’adequat per a un públic infantil, l’empresonament dels titellaires amb els càrrecs d’enaltiment del terrorisme es considera una mesura totalment desproporcionada i que posa en perill el dret a la llibertat d’expressió.

Per tal de donar suport als empresonats i demanar l’aixecament dels càrrecs, l’APdC s’adhereix al Comunicat difós per la Unió d’Actors de Granada el passat dilluns:

Fa dos dies va tenir lloc a Madrid la detenció d’Alfonso i Raúl, els dos titellaires integrants de la companyia granadina ‘Títeres desde Abajo’. A dia d’avui, es troben en presó preventiva, incondicional i sense fiança, i se’ls demanen set anys de presó.

Representaven al carrer, de forma legal i com a part de la programació de Carnestoltes del barri de Tetuán organitzada per l’ajuntament de la ciutat, l’obra “La bruja y don Cristóbal”, una peça a l’estil dels clàssics titelles de porra amb una forta càrrega d’actualitat i crítica social. Una obra que efectivament era provocadora i segurament podia ofendre la sensibilitat d’alguns espectadors per la presència en l’argument d’escenes violentes i el constant qüestionament del paper de les forces de l’ordre, la justícia, l’església i el sistema en general. Però no se’ls ha detingut per això.

L’obra en qüestió conté una escena molt especial, en la que per tenir alguna raó per la qual detenir la bruixa protagonista se l’agredeix i, mentre que està inconscient, se li penja una pancarta a la qual es pot llegir “GORA ALKA-ETA”. Un cop fotografiada amb aquesta pancarta, la bruixa pot ser acusada de terrorista. El personatge no és una amable bruixa innocent, i segurament ofèn sensibilitats, però no és una  terrorista. Es tracta només de la sortida més fàcil per empresonar-la. Una escena visionària, perquè aquesta és l’acusació que se’ls ha fet als titellaires, la d’enaltiment del terrorisme.

L’ajuntament de Madrid, que va començar per denunciar la companyia, ha realitzat un comunicat en el qual expressa que, si bé el contingut no era l’apropiat per a un públic infantil, no creuen que hi hagi delicte d’enaltiment del terrorisme. El jutge, però, ha ordenat presó preventiva incondicional i sense fiança per a ells. Des de la Unió d’Actors de Granada volem mostrar el nostre suport, si bé recolzem també la idea que tant la companyia com els responsables de la programació haurien de fer una autocrítica respecte al succeït.

Comunicat original en castellà: http://uaginfo.wix.com/unionactoresgranada