Actualitat

La Generalitat destinarà un 9% més a la programació cultural dels municipis catalans

03/02/2010

La Direcció General de Cooperació Cultural destinarà prop de 5,5 milions d’euros a donar suport a les programacions culturals estables dels municipis i la programació de gires, un pla de xoc que respon a la voluntat del Govern de garantir el manteniment de l’activitat cultural davant les dificultats econòmiques que travessen els ens locals en els pressupostos dedicats a la cultura

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha posat en marxa un pla de xoc que representa un augment del 9% en la inversió inicialment prevista. D’una banda hi haurà un increment de 400.000 euros en el suport a les programacions estables d’arts escèniques i música, i una pujada de 100.000 euros al suport econòmic que s’ofereix a través del programa Cultura en Gira.

D’aquesta manera el Departament respon als esforços fets pels municipis catalans en la contractació d’activitats a través del programa Cultura en Gira i en el manteniment de les seves programacions estables l’any 2009.

El pla de xoc ha estat presentat avui en una roda de premsa presidida pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, en la qual han intervingut alguns dels artistes que participen en les gires: l’actor Lluís Soler, el coreògraf Cesc Gelabert, l’actriu Maria Santallúsia, l’artista de circ Andrés Melero “Andretti” i la cantautora Lídia Pujol. Ha acompanyat el conseller la directora general de Cooperació Cultural, Anna Falguera.

El Departament aplica aquesta mesura per tal que, tot i les dificultats que travessen les entitats locals, els municipis puguin ampliar la seva oferta cultural i el públic d’arreu del territori pugui gaudir de propostes culturals variades i de qualitat. En total, es destinaran gairebé 5,5 milions d’euros el 2010 a reforçar l’activitat cultural dels municipis.

Cultura en Gira
Durant el primer semestre de l’any 2010 el Departament portarà un total de 61 espectacles o exhibicions artístiques de gira per més de 130 municipis de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, amb un total de 546 activitats, entre representacions, concerts i itineraris. Aquestes actuacions s’organitzen sota el paraigua del programa Cultura en Gira, creat per la Generalitat amb l’objectiu de reforçar l’activitat cultural dels municipis i garantir l’accés de la ciutadania de tot el territori a espectacles professionals i exposicions de qualitat.

Els teatres, auditoris i espais d’arts municipals que s’acullen al projecte reben el suport econòmic de la Direcció General de Cooperació Cultural, que pot cobrir fins a un màxim del 50% del caixet dels espectacles, concerts i exposicions del catàleg. També es beneficien d’un ajut específic per a la promoció i difusió de les gires que acullen. Enguany, el suport econòmic que s’ofereix a través de Cultura en Gira serà de  1.700.000 euros.

Els espectacles de dansa que s’inclouran a les gires del primer semestre de 2010 són:

Sense fi / conquassabit  de Gelabert Azzopardi Companyia de dansa
La bella durmiente del Ballet de Santa Coloma David Campos
Epic de la companyia Tapeplas
Tres coreografies d’ITDANSA Jove companyia de l’Institut del Teatre
Instantes de la companyia Pepe Hevia Danza
Julius i Florette Forever (2a part)  de la Cia. Búbulus – Carles Salas (amb Sónia Gómez)
Bound i Crush-Bound de la companyia Thomas Noone Dance
Mermaid’s call  d’Enclave Companyia de Dansa

I dins dels espectacles familiars:

Maps de Nats Nus Dansa
Blau marí de Roseland Musical
Reflexus de Playmodes

Trobareu més informació a la web de la Generalitat.