La Generalitat aprova els plans de represa del sector cultural
04/07/2020
Mesures de protecció comunes per als col·lectius artístics
Seran aplicables als col·lectius artístics a què es refereix aquest Pla les mesures següents:
- Contacte habitual demostrable del col·lectiu durant un mínim de catorze dies, sense que cap membre hagi presentat simptomatologia COVID-19, o bé que no hagi estat en contacte amb cap persona que hagi contret la malaltia. Serà responsabilitat de les persones que es reconeguin com a contacte habitual i què, com a tal, disposin de dades de localització mútues.
- Que tots els membres del col·lectiu artístic s’hagin sotmès a una prova homologada de detecció de COVID-19 amb resultat negatiu en el moment en què inicien els assajos (només quan així ho determini el Servei de prevenció de riscos laborals).
- S’aconsella que els ballarins porten els cabells recollits.
- Els ballarins han de tenir per a la seva hidratació amb recipients personalitzats i no compartibles.
- Els fisioterapeutes que treballen amb els ballarins han de portar màscares FFP2, i els ballarins la mascareta quirúrgica durant tota la sessió de fisioteràpia. Si això últim no fos possible, els fisioterapeutes disposaran a més de pantalla de protecció.
Mesures d’aforament
- Com a norma general, s’ha de garantir la distància física interpersonal de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 m2 per persona, excepte que sigui d’aplicació un valor més restrictiu per raó del tipus d’activitat.
- La distància física interpersonal de seguretat i el seu equivalent en superfície de seguretat poden rebaixar-se en el cas que es compleixin totes les condicions següents:
- Es faci obligatori l’ús de mascareta.
- Es porti un registre dels assistents o hi hagi una preassignació de localitats.
- S’estableixin espais sectoritzats, amb control de fluxos d’accés i sortida independents (no permeables entre si), que han de ser d’un màxim d 2.000 persones o fins a 3.000 persones quan se situïn en seients preassignats.
- Es prevegin mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.
- Aquests paràmetres d’ocupació dels espais s’apliquen en defecte de previsions específiques d’aforament establertes per a cada tipologia d’activitat, en la normativa sectorial vigent o en el pla sectorial corresponent que siguin més restrictives.
- Com a norma general s’ha de garantir la distància física interpersonal de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 m2 per persona, excepte que sigui d’aplicació un valor més restrictiu per raó del tipus d’activitat.
- La superfície per persona no podrà ser inferior a 1 m2 en un edifici o espai tancat, corresponent a 1 metre de distància mínima de seguretat entre persones.
- Aquestes distàncies no seran necessàries entre grups de persones de contacte habitual però sí entre els grups.
- Aquestes distàncies afecten també a l’ocupació dels seients a les sales que haurà de garantir les distàncies entre persones depenent de que hagi o no consum d’aliments i begudes, amb caràcter general.
- S’han d’establir espais sectoritzats, amb control de fluxos d’accés i sortida independents (no permeables entre si), que han de ser d’un màxim de 1.000 persones i fins a 2.000 persones quan se situen en seients preassignats.
- La distància interpersonal de seguretat i el seu equivalent en superfície de seguretat poden rebaixar-se en el cas que es compleixin totes les condicions següents:
- Es faci obligatori l’ús de mascareta.
- Es porti un registre dels assistents o hagi una preassignació de localitats.
- Es prevegin mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.
- Espectacles itinerants de “desfilada”. S’aconsella l’ampliació dels recorreguts per redistribuir a el públic al llarg de l’itinerari, i distribució de la mateixa en zones limitades, evitant carrers estrets i llocs propensos a les aglomeracions.
- Espectacles itinerants en què públic i espectacle es mouen a el mateix temps: es recomana el control del nombre d’espectadors, i la inclusió d’accions i procediments per condicionar el públic a comportar-se en les situacions que es puguin generar.
- Espectacles estàtics: es recomana l’establiment de zones per controlar les distàncies, i una correcta planificació dels processos d’acomodament i evacuació de el públic per evitar aglomeracions.
- Espectacles en instal·lacions: es recomana, per delimitar l’espai personal i vigilar el control de capacitat màxima, el dibuix d’un cercle a terra al voltant de cada joc o instal·lació.
El pla aprovat dedica tot un apartat a les mesures de d’higiene i desinfecció, així com les normes seguretat per als treballadors dels espais culturals. Podeu descarregar el document complet aquí.