Actualitat

La Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, Mediterrània, canvia de direcció i incrementa els espectacles de carrer

24/07/2008

La nova directora artística deMediterrània Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, Teresa Almar, aposta per incrementar els espectacles de carrer en la 11a edició de la fira, que tindrà lloc del 30 d’octubre al 2 de novembre a Manresa, segons publica el diari Regió 7. Almar substitueix en el càrrec a Toni Xuclà.

La nova edició, amb uns 90 espectacles dels més de 600 rebuts, tindrà moltes novetats, com ara la presència d’actors convidats i actuacions de música contemporània.

Almar va explicar que el criteri de selecció de propostes s’ha basat en tres àmbits. D’una banda, l’eix temàtic de la festa i el carrer, amb la presència d’uns artistes convidats que, aquest any, seran Manel Vilanova i Leandre Escamilla, codirectors del grup Xarxa Teatre. Enguany, la companyia celebra 25 anys de trajectòria. Durant la fira, cada dia programaran un espectacle de carrer i el 30 d’octubre faran un espectacle. L’endemà, una mascletà, el dia 1 de novembre una Entrà Mora, i el darrer dia Le Farchie, unes torxes gegantines fetes amb canyes al poble italià de Fara Filiorum Petri. D’aquesta manera, el carrer recuperarà un paper preponderant dins de la fira que havia reculat en les darreres edicions. ‘Hem de fer de la ciutat un espai escènic’, va comentar la directora artística.

Almar va continuar explicant que ‘el segon apartat seran les propostes seleccionades d’entre les que es van presentar. Hi ha hagut un gran nivell, hauríem pogut fer dues fires’. En el terreny de la música, vindran a Manresa la cantant palestina Reem Kelany i la kurda Aynur i els grups El Pont d’Arcalís i Al Tall amb els seus nous espectacles. La Mediterrània portarà Àngels Margarit, en dansa, els francesos Pipototal i els italians Màscares de Sardenya, en dinàmiques de carrer, l’actriu Montserrat Carulla amb l’espectacle Itinerari de paraules, basat en els poetes catalans, i la companyia Q-Ars Teatre de Rafael Duran. ‘També potenciarem els concerts de públics familiar’, va afegir Almar, amb l´Orquestra Fireluche com a nom destacat.

El tercer gran àmbit de la programació serà ‘fer de la fira un banc de proves: portarem artistes que tracten la música contemporània des d’una base tradicional’. Marcel Casellas i el manresà DJ Danny Márquez són els dos noms que ja hi ha confirmats.