Actualitat

La dansa torna a les biblioteques

10/10/2023

‘Balla’m un llibre’ arriba a la seva novena edició gràcies a l’APdC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura

Entre el 18 d’octubre i el 4 de desembre podrem gaudir de 17 actuacions a biblioteques d’arreu del territori

Per novè any consecutiu la dansa tornarà a entrar a les biblioteques públiques catalanes amb Balla’m un llibre, cicle de coreografies curtes basades en textos literaris que seran presentades i interpretades a les sales de lectura. L’objectiu és difondre aquest llenguatge expressiu i crear nous públics creuant les arts de la paraula i del moviment, mentre s’estableix un binomi entre dansa i ciutadans.

Balla’m un llibre continua potenciant la literatura i la dansa a partir de la suma de totes dues arts, amb la voluntat de propiciar-ne l’augment del seu consum. Partint sempre del material literari de les Biblioteques i dels seus clubs de lectura, el projecte posa la base per apropar el llenguatge coreogràfic a tots els ciutadans i ciutadanes de les biblioteques d’arreu de Catalunya.

La gira del Balla’m un llibre

Els projectes seleccionats es desenvolupen en el darrer trimestre de l’any, amb estrena a la província de Barcelona i quatre actuacions més a biblioteques de diferents municipis del territori català. A banda dels dos nous projectes seleccionats, segueixen girant 3 propostes d’edicions anteriors.

A més, el projecte Explica Dansa (Toni Jodar i Beatriu Daniel) s’encarregarà de les sessions introductòries d’algunes de les funcions de la gira. Una “performance  pedagògica” i amena on Toni Jodar, Claudia SolWat i Mireia de Querol ens faran entendre la dansa moderna i contemporània tot fent referència a la proposta de la companyia que actua, així com s’han relacionat la dansa i la literatura. 

Les coreografies seleccionades enguany han estat:


11ONZE, de Vero Cendoya
a partir de l’obra de Josep M. Espinàs

11ONZE és el retorn de l’Olga als 10 petons del seu pare, protagonistes del llibre El teu nom és Olga, en què Espinàs escriu cartes a la seva filla, ara serà el torn d’Olga per parlar/ballar al seu pare. 

És un projecte de  Vero Cendoya que explora, mitjançant la dansa, l’univers de J M Espinàs, basant-se en dos dels seus llibres més destacats: El teu nom és Olga (com a referència de forma, amb Laia Martí, una jove intèrpret amb síndrome de Down, com a protagonista) i La festa segueix (en el contingut). 

11ONZE, igual que els últims quatre espectacles de la Vero Cendoya, és una peça inclusiva que té com a objectiu celebrar les diferències, alhora que suposa una continuació de la lluita de J. M. Espinàs per la normalització de les persones amb síndrome de Down. 

Aquesta peça cerca traduir i presentar, mitjançant la dansa, la literatura senzilla i contundent de l’autor, cercant un llenguatge de moviment proper i carregat d’imatges. Pensaments i memòries plens d’humor que les tres intèrprets presenten a l’espectador mitjançant el moviment, la paraula, i la música en viu. 


Direcció i coreografia: Vero Cendoya. Intèrprets: Vero Cendoya, Adèle Madau i Laia Martí. Música: Adèle Madau. Producció: Lídia Serrat. Administració: Joan Fabregat.

  • 23/10/2023. 18h. 11ONZE, amb Prèvia Explica Dansa amb Toni Jodar. Comarruga. Sala de lectura de Comarruga. Biblioteca Terra Baixa del Vendrell.
  • 2/11/2023. 19h. 11ONZE. Mollerussa. Biblioteca Comarcal Jaume Vila.
  • 10/11/2023. 19.30h. 11ONZE, amb Prèvia Explica Dansa amb Mireia de Querol. Torroella de Montgrí – L’Estartit. Biblioteca Mar de Llibres.
  • 17/11/2023. 19h. 11ONZE. Tortosa. Biblioteca Marcel·lí Domingo.
  • 1/12/2023. 18.30h. 11ONZE, amb Prèvia Explica Dansa amb Mireia de Querol. Santa Coloma de Cervelló. Biblioteca Pilarin Bayés.
  • 2/12/2023. 11h. 11ONZE, amb Prèvia Explica Dansa amb Toni Jodar. El Vendrell. Biblioteca Pública Terra Baixa.

Salades, de Sol Vázquez, Raquel Gualtero i Pilar Rodríguez Catón 
a partir de l’obra de Carme Riera

Peça de dansa contemporània inspirada en l’obra Et deixo amor, el mar com a penyora de Carme Riera, publicada el 1975. Es tracta d’un viatge a través del temps i dels sentiments d’un dels seus personatges; del seu descobriment de l’amor pur i veritable; un amor que no entén de sexes ni edats. Però Salades també és la censura d’aquest amor; una censura derivada d’un context rígid que força els seus protagonistes a conviure amb un sentiment amarg, barreja d’esperança i frustració. El relat ens regala un ric imaginari assortit d’aromes, colors, pells, cartes, mirades, abraçades, amb la profunda i salada mar sempre de fons, també l’acceptació silenciosa del dolor i la injustícia d’aquesta història d’amor mal viscuda sota un marc social heteronormatiu. Volem que a la societat d’avui dia es visquin encara aquestes injustícies? Salades ens permet obrir la mirada a altres realitats, perquè l’amor no entén d’orientacions sexuals i normatives.

Creació i interpretació: Sol Vázquez Nicoloff, Raquel Gualtero i Pilar Rodríguez Catón.

  • 20/10/2023. 17h. Salades, amb Prèvia Explica Dansa amb Claudia SolWat. El Pont de Suert. Biblioteca Municipal el Pont de Suert.
  • 24/10/2023. 18.30h. Salades, amb Prèvia Explica Dansa amb Claudia SolWat. Barcelona. Biblioteca El Carmel – Juan Marsé.
  • 27/10/2023. 19h. Salades. Cunit. Biblioteca Marta Mata.
  • 10/11/2023. 19h. Salades. Alcanar. Biblioteca Trinitari Fabregat.
  • 4/12/2023. 18h. Salades. Girona. Biblioteca Carles Rahola.

Les coreografies que tornaran a girar enguany són:

Que et fessis vella tu…/ sí que em faria escopir sang, de Cia. La Fonte 
a partir de l’obra de Gabriel Ferrater 

Atracció, dolor, pèrdua anticipada. Seducció, rebuig. Intel·ligència, enamorament, orgull, descontrol.

No és l’obra, no és l’autor. Serà un joc entre forces oposades el que, junt amb diversos elements, formarà un mosaic d’un univers  ple de matisos que reflecteixen diferents facetes d’un autor polièdric i lliure arrelat per un gran conflicte: les dones i els dies.

Direcció: Clio Van Kerm Intèrprets: Clio Van Kerm, Laura Matamorros Idea: Clio Van Kerm i Laura Matamoros Públic: tots els públics.

  • 2/11/2023. 19h. Que et fessis vella tu…sí que em faria escupir la sang, amb Prèvia Explica Dansa amb Toni Jodar. Begur. Biblioteca Salvador Raurich.
  • 16/11/2023. 18.30h. Que et fessis vella tu…sí que em faria escupir la sang. Mont-roig del Camp. Biblioteca Joan Miró.

Bestiari Dixit, de Mireia de Querol Duran i UrŠa Sekirnik
a partir de
 Bestiari de Joan Fuster 

Peça enfocada en diversos elements de l’obra Bestiari, de Joan Fuster i Ortells.

Per una banda, traslladem el potencial pictòric i l’imaginari generat pels diferents aforismes a l’escena, a través del llenguatge del moviment. Desgranem el material literari de la mateixa manera que desgranem el moviment, la forma i el gest; creant un paral·lelisme en la relació entre la paraula, el so (la veu) i el moviment: com un nom o un verb ressona amb el cos i el moviment i li dona sentit. 

Per altra banda, en col·laboració amb l’artista Anna Llimós, creem una instal·lació a partir d’unes peces modulars que, en diàleg amb els cossos en moviment, generen imatges suggeridores que dialoguen amb l’obra de Fuster.

Creació i interpretació: Mireia de Querol Duran i Urša Sekirnik  Escenografia: Anna Llimos Vidal  Vesturari: UrŠa Skirnik Mirada externa: Anna Rubirola i Cecilia Colacrai Amb el suport de: KUD NUM, La Visiva, Lleialtat Santsenca.

  • 18/10/2023. 19h. Bestiari dixit. Santa Coloma de Gramenet. Biblioteca Singuerlín – Salvador Cabré.
  • 26/10/2023. 18.30h. Bestiari dixit, amb Prèvia Explica Dansa amb Toni Jodar. Vila-rodona. Biblioteca Vila-rodona.

El ball de les cireres, de Patricia Hastewell
a partir de l’obra de Montserrat Roig

Sinopsi 
El ball de les cireres és un homenatge a l’obra de Montserrat Roig i a la dansa. És una peça de dansa contemporània interpretada per dues ballarines que escenifica el món novel·lístic de l’escriptora feminista i antifranquista, recalcant valors pilars de les seves obres com la democràcia i la llibertat. El ball de les cireres s’inspira principalment de la trilogia de Montserrat Roig, que inclou els llibres Ramona, Adéu, El temps de les cireres” i L’hora violeta.

Fitxa artística
Creadora: Patricia Hastewell Puig Ballarines: Alícia Pírez Curell i Patricia Hastewell Puig Construcció: Anna Vidal Campany Vestuari: Nina López Le Gaillard Públic: tots els públics.

  • 16/11/2023. 19h. El ball de les cireres. Tàrrega. Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega.
  • 18/11/2023. 12.30h. El ball de les cireres. Sant Jaume d’Enveja. Biblioteca Francesc Balagué.
  • 21/11/2023. 19h. El ball de les cireres. Sant Climent de Llobregat. Biblioteca L’Altisent.