Actualitat

La dansa i el vi s’uneixen a la mostra de videodansa ‘Cellers que dansen’

02/11/2011

El passat 27 d’octubre es va inaugurar l’exposició “Cellers que dansen”. Amb la voluntat de divulgar el patrimoni i d’incentivar projectes artístics multidisciplinars, els Serveis Territorials de Cultura enguany han programat pel cicle Patrimoni i Creació Contemporània sis propostes de videodansa que tenen com a marc els cellers modernistes. L’exposició mostra el treball d’un vintena d’artistes -entre vidoecreadors, ballarins i músics- que, dividits per grups, han realitzat el seu projecte creatiu en els cellers de Barberà de la Conca, Cornudella, l’Espluga de Francolí, Falset, Nulles i Rocafort de Queralt.

El projecte quedarà exposat de manera temporal a la Casa de Cultura de la Generalitat fins el proper 9 de desembre. Posteriorment la mostra itinerarà pels diferents cellers que hi han participat.

Videodanses que es presenten:

AMAN

http://vimeo.com/29581746

Fitxa tècnica

Video rodat amb càmeres SLDR i combinant plans rodats a 25fps i 60fps. El treball de llum es basa en els contrallums per tal de reforçar la pluja que està present durant tot el vídeo, combinant entrades de llum natural amb il.luminació artificial per aixecar la foscor de les parts menys il·luminades per les finestres del celler.

Durada: 5′ 51″
Localització: Celler Cooperatiu de FalsetFitxa artística
Direcció i fotografia: Àlex Font
Interpretació i coreografia: Èlia López
Música: Joan Bagès Rubí
Ajudant de direcció: Anna Jorquera
Gaffer: Juan Sebastián Vàsquez
Edició i color: Àlex Font
Fotografies: Andrea Gabriela Eidenhammer
Vestuari: Dolors Pedro

Aman
(aigua en llengua bereber) pretén ser un viatge a través del procés d’elaboració del vi en la història, des de la tradició rural fins al procés industrial, utilitzant l’aigua com a fil conductor. El vídeo pretén ser una doble metàfora del procés d’industrialització que ha sofert el món del vi i del procés de fermentació.

BATEC

Fitxa tècnica
Aquest audiovisual s’ha realitzat íntegrament amb la tècnica d’Stop Motion mitjançant seqüències de fotografies a 6 fotogrames/s. La postproducció s’ha realitzat amb software Photoshop, After Effects i Final Cut amb una resolució de 3K inflant després a format HD. Destaca el llenguatge sobri en el que no es fan servir llums artificials, moviments de càmera ni efectes.

Durada: 4’30”
Localització: Celler Cooperatiu de NullesFitxa artística
Direcció i fotografia: Pep Escoda
Ballarí: Julian Bergonzini
Música: Xavier Pié
Muntatge: Rubén García
Postproducció: kinoras
Postproducció fotogràfica: Abelardo Castellet
Assistent: Sergi R. Escoda
Enregistrament música: Fernando Julián – Nolosé! Estudio
Efectes música: Jaume Montcusí
Vestuari: Marina Val Miró

Batec
són formes que omplen l’ànima en un viatge al passat més present de l’esperit modernista. Possibilitat espacial que ens ofereix l’arquitecte quan la seva creació esdevé fluïdesa. L’argument és la representació d’un naixement a partir de la successió d’imatges, el desig i l’alliberació d’energies.

DIMENSIONS

Fitxa tècnica

Durada: 5’33”
Localització: Celler Cooperatiu de l’Espluga de FrancolíFitxa artística
Direcció i Guió: Maria Vera
Realització: Felipe Contreras
Música: Roger Conesa i Jorge Varela Díaz-Delgado
Interpretació i coreografia: Esmeralda Elizalde, Bàrbara Buisan, Maria Vera
Càmera: Vanessa Ferré
Edició: Ronnie Pino
Vestuari: Alessia “Sydney” Creseri
Producció: Ass. Verins Escènics

Dimensions
ve marcat per dues grans trames. La principal és la convivència en el mateix espai/temps de tres éssers ancestrals que es converteixen en tres dones molt actuals. La secundària, són dues històries paral•leles que consisteix en buscar les seves diferències. La peça funciona com una instal•lació en tres pantalles que permet veure coincidir les diferents dimensions.

FER_MENT

Fitxa tècnica
Durada: 5,01 min.
Localització: Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant Fitxa artística
Dansa: Svetlana Kozlova
Música: NiNi Crü
Vídeo: Elisenda Trilla

Fer_ment
és una història de trànsits: del Celler de Cornudella de Montsant al llarg del temps, des de la seva construcció, fins la nostra arribada i del trànsit de les persones que al llarg de la seva història han viscut el Celler, i que d’una manera o altra, hi han deixat la seva petjada. El muntatge emfatitza l’opció d’anar i venir en la que no es respecta una linealitat amb l’espai i el temps.

FLUX TREPAT

Fitxa tècnica
La “videocreació” combina el vídeo en alta definició amb imatges fotogràfiques -stop motion-, tot gravat amb una càmera fotogràfica Canon 5D-Mark II.

Durada: 6’56”
Format: HDV
Localització: Celler del Sindicat de Barberà de la ConcaFitxa artística
Direcció i vídeo: Cristina Serra
Interpretació: Glòria Cavallé
Música i so: Cha Blasco

Flux Trepat
és un recorregut per l’arquitectura del celler seguint el procés d’elaboració del vi, tal i com ho faria un gra de raïm, des de la seva arribada al celler fins que es transforma en vi (o cava).

FOC EN ALÇADA

Fitxa tècnica
Videocreació a color en alta definició (HD) enregistrada amb Càmera Panasonic AG-HPX171E i Càmera fotogràfica Canon 7D amb enregistrament audiovisual a 50 fps

Durada: 4’33”
Localització: Celler Cooperatiu de Rocafort de QueraltFitxa artística
Direcció: Sergi Martín
Producció: Sergi Martín
Interpretació: Rocio Franco, Gil Matos i Toni Pla
Càmera: Sergi Martín
Música: Tomi Pla i Gil Matos
Postproducció: Sergi Martín

Foc en alçada
és una composició audiovisual única i atemporal. Mitjançant moviments compassats es representa el foc com a element de vida. El foc il·lumina, dóna llum, ens escalfa. El foc és vida i mort alhora. La inserció del foc al celler és una metàfora que ve a representar el pas del temps i els canvis socioeconòmics de les nostres contrades en relació a la indústria vinícola.