Actualitat

La Dansa de carrer, molt present a FiraTàrrega 2011

17/07/2011

FiraTàrrega 2011, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, posa una especial atenció en la dansa, i ho fa des d’un angle inèdit, entenent-la des d’un nou punt de vista i reivindicant la seva presència a l’espai urbà. Dansa que dóna oxigen al panorama i que ensenyarà a Tàrrega les seves múltiples cares. Des de les creacions més codificades i tècniques fins a la dansa més propera, passant per la dansa teatral i combinant les creacions de noves companyies i talents emergents amb noms consolidats del panorama artístic actual.

La Veronal, que ja va ser present l’any passat a la Fira amb Finlàndia, hi torna amb el muntatge Pájaros muertos, una coreografia de carrer ambientada en l’univers de Pablo Picasso. L’espectacle ha estat creat a Tàrrega, dins el programa de Suport a la Creació. Per a fer-ho, ha comptat amb 15 ballarins que van participar en el taller que va oferir la companyia i que actuaran en l’espectacle.

Increpación Danza arriba a Tàrrega amb Las salvajes, un muntatge pensat per a ser representat en un lloc concret, en aquest cas, la plaça Major. Narra el periple d’una companyia de revista per l’Espanya dels anys 60. Per a la seva creació, la companyia també ha participat en el Programa de Suport a la Creació.

Un exercici escènic de dissecció del procés creatiu és el que proposa la companyia Senza Tempo a Anatomía de un sueño. La peça fusiona dansa, teatre, videocreació i música per a situar l’espectador en la pell dels artistes durant el procés de creació d’un espectacle.

La jove formació de dansa urbana Kulbik presenta Cube, on explora les possibilitats del llenguatge gestual i aposta per la fusió del hip hop amb la música electrònica, el funk, el trip hop. Kukai Dantza Konpainia arriba amb el seu muntatge Karrikan, un espectacle de dansa de carrer per a sis ballarins i un DJ, en el qual ha col·laborat una selecció de coreògrafs de luxe: Damián Muñoz, Virginia Garcia, Pantxika Telleria i Iker Gómez. I també del País Basc, Natxo Montero presentarà Carni di prima qualità, un duet que parla sobre la vida, el dolor i la mort en una parella home-dona. Des d’Aragó, La Mov presentarà Dos, un programa fet de dues coreografies contraposades que aborden el món dels sentiments. I Cîteaux és el cinquè treball de Proyecto D-Ruses, una iniciativa també aragonesa de creació coreogràfica liderada per Jordi Vilaseca i Toño Monzón. Des de Madrid, el coreògraf israelià instal·lat a la capital espanyola Sharon Fridman arribarà a la Fira amb Hasta dónde, últim muntatge de la seva companyia Projects in Movement. I des de les Illes Balears, la Cia. de Dansa del Teatre d’Alaró presentarà Moja Bieda, una coreografia de carrer que té un diàleg obert amb els elements del mobiliari urbà i que parla sobre la dissort amorosa.

A més a més, la Fira comptarà amb la presència de companyies de dansa internacionals. Des dels Països Baixos amb la jove companyia de dansa teatre Tragic fins els britànics Lucid Productions. I aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2011.

Per a consultar la programació sencera, que inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals, cliqueu aquí.