Actualitat

La Dansa catalana, protagonista del Grec 2011

10/02/2011

La propera edició del Grec Festival de Barcelona, que tindrà lloc entre el 17 de juny i el 31 de juliol, aposta per la dansa feta a Catalunya. Així ho van donar a conèixer ahir en roda de premsa el delegat de cultura Jordi Martí, i Ricardo Szwarcer, director del Grec Festival de Barcelona, acompanyats dels representants de les 6 companyies catalanes que participaran al Festival.

Per primera vegada en els 35 anys d’història del festival una companyia de dansa catalana obrirà la programació. Serà la companyia Gelabert Azzopardi, la que el 17 de juny estrenarà La muntanya al teu voltant, un projecte que gira entorn de la presència: “La presència, el present, és un enigma que sorgeix dels moviments que has traçat”, deia Gelabert que treballarà la fusió de la seva dansa amb la poesia de Perejaume. El muntatge -que acollirà el Teatre Grec- comptarà amb 12 ballarins i amb la intervenció de 12 ballarins més de colles sardanistes.

D’altra banda, el Mercat de les Flors acollirà una estrena de la coreògrafa Àngels Margarit que presentarà una proposta en què s’uneix amb el ballarí i coreògraf suís Thomas Hauert. “Compartim una gran sensibilitat amb l’espai”, explicava ahir.  Aquest treball col·lectiu es podrà veure del 22 al 24 de juliol.

Tampoc hi faltarà Sol Picó, que estrenarà La abeja Maya es puta y su mejor amiga, una araña (títol provisional que va voler avançar-nos). Un híbrid de dansa i teatre amb 5 ballarins i dues actrius. La nova peça es basarà d’ una banda en la “monstruositat humana”, i de l’altra, en Las amargas lágrimas de Petra von Kan de Fassbinder. Serà al Teatre Lliure de Gràcia, de l’1 al 4 de juliol.

Al mateix espai, del 18 al 20 de juny, es podrà veure el solo Tots els noms de María Muñoz (Mal Pelo), un viatge de recerca en el qual la creadora es planteja redoscobrir els llocs des d’on construïm el moviment.

La nova sala Pina Bausch del Mercat de les Flors acollirà un altre solo, el d’ Andrés Corchero (Raravis) que vol retre un homenatge als seus mestres Kazuo Ohno i Min Tanaka. Es podrà veure del 8 al 13 de juliol.

Els artistes emergents també tindran lloc al Festival, La Caldera continuarà amb el cicle Mov-i-ment, iniciat l’any passat, que inclourà tres programes amb peces dels seus artistes residents durant el 2011; tres peces fruit del projecte Miniatures, noves escriptures coreogràfiques i visuals, un projecte de cooperació cultural i intercanvi amb artistes de la Conca mediterrània. A més a més, acollirà l’estrena de Sola, una peça de piano i per a una ballarina, de la companyia Búbulus que celebrarà el seu 20è aniversari.

A banda de la dansa catalana, també hi haurà tres propostes de dansa internacional, de les quals el Festival informarà més endavant.