Actualitat

La dansa a FiraTàrrega, entre nous creadors, artistes consolidats i últimes tendències

16/07/2012


La Fira posa en una coctelera joves, clàssics i contemporanis per donar forma a la seva oferta en l’àmbit de la dansa
 
Les múltiples formes de la dansa es tornaran a donar cita a FiraTàrrega del 6 al 9 de setembre. Des d’aquells artistes més consagrats fins a les figures més emergents del panorama escènic actual presentaran les seves últimes produccions a Tàrrega amb uns denominadors comuns: el diàleg entre la peça i l’espai públic i la recerca de la complicitat amb els espectadors.
 
Propostes internacionals
Charleroi Danses neix de l’encontre entre el cinema, la dansa, les paraules, el teatre i la manipulació. Sota la direcció de Jaco Van Dormael, cineasta guanyador, entre d’altres, de la Caméra d’Or al Festival de Cannes, Kiss & Cry ens explica la història d’una dona que, mentre espera el tren a l’andana, es demana on van les persones quan desapareixen de les nostres vides i enceta un imaginatiu viatge al món dels records. Es tracta d’una performance coreogràfica de sala, realitzada mitjançant el moviment de les mans, que suposa una reflexió íntima sobre els personatges que s’han extraviat en els forats negres de la nostra memòria. En definitiva, un combinat de malenconia, poesia i humor.
 
 
Charleroi Danses amb Kiss & Cry
 
Dins de la programació de FiraTàrrega 2012 també destaca Schweigman&, la companyia holandesa liderada per Boukje Schweigman, creadora que treballa el teatre físic i visual mitjançant la recerca de la proximitat i la complicitat del públic. A Zweep, s’inspira en les arts del txi-kung, el kung-fu i en l’ús del fuet com a arma per desenvolupar un espectacle sobre la vulnerabilitat, que conjuga la força i la ritualitat amb la sensibilitat i l’expressivitat poètica. Circ, dansa, teatre gestual i físic a través de quatre noies menudes, armades amb fuets, al voltant de les quals gira un espectacle que parteix de les arts marcials, la qual cosa busca provocar tot tipus de sensacions al públic assistent.
 
La companyia A Part Etre, a través de l’espectacle Révélation, situa sis ballarines molt joves al mig del carrer per plantejar  el tema de la violència moral i física que s’ha projectat sobre les dones al llarg de la història i arreu del món. 
 
Els creadors joves se citen a Tàrrrega
Brodas Bros, companyia creada pels germans Fruitós l’any 2006, planteja un espectacle itinerant de dansa urbana i de caire futurista titulat Br2, nom dels robots que s’encarreguen d’entretenir els humans ballant hip hop en el marc d’un planeta que s’ha quedat a les fosques. 
 
Clac&Roll és una companyia integrada per artistes formats en el teatre musical i especialitzats en el claqué, el cant, la dansa i la interpretació. Així, doncs, Solos és una proposta de claqué de carrer amb cinc personatges que utilitzen diferents recursos i disciplines, com la dansa, la percussió, la música, el teatre, l’art multimèdia i digital, i la interacció amb el públic. L’espectacle pretén apropar el claqué al gran públic.
 
Pere Faura és un valor emergent de casa nostra que ha portat la major part de les seves obres a tot el món. Dansa real ja! i Radio Patio són dos treballs performatius concebuts per ser representats al carrer i que el públic de FiraTàrrega tindrà el privilegi de tastar per primer cop.
 
Sacude neix l’any 2006 i ha col·laborat des del primer dia en diverses produccions de la Fura dels Baus i de Comediants. Les dues parts de què consta Las aventuras de Sacu y Mica són peces de dansa aèria, vertical, que han obtingut el premi al Certamen Coreográfico Internacional Burgos – New York dels anys 2009 i 2011.
 
La companyia basca Organik, que dirigeix Natalia Monge, fixa la seva mirada en l’esport rural per presentar una peça de dansa de carrer inspirada en els combats de mascles ovins. A partir de la manera com s’enfronten aquests animals –acoten el cap, aixequen les banyes, es barallen–, Carneros proposa una reflexió sobre la diversió que genera aquest tipus d’encontres entre els ramaders aficionats a la lluita i a la competició.
 
La Cia deBeLló neix com una creació per a FiraTàrrega 2012. Jaume Belló, autèntic gurú de les arts escèniques lleidatanes, es pregunta què passaria si de sobte el públic es convertís en l’espectacle. Amb la col·laboració de persones no vinculades al món actoral que han assistit al taller de moviment i expressió corporal que ha tingut lloc a Tàrrega aquest estiu en el marc del Programa de Suport a la Creació i d’estudiants d’interpretació de la Universitat de Winchester, Sensitive bodies proposa una reflexió a partir de l’observació dels espectadors de FiraTàrrega en els carrers i places i elabora un mapa de sons de la ciutat. 
 
Formada en dansa contemporània als Països Baixos, Roser López Espinosa és una de les joves coreògrafes més prometedores del nostre país segons la revista de dansa Susy-Q. Amb diverses peces premiades internacionalment, ha col·laborat com a ballarina amb Àngels Margarit,  Cesc Gelabert, el cineasta Isaki Lacuesta, Iago Pericot i Marta Reig Torres, entre altres. Aquesta artista es presenta per primer cop a FiraTàrrega amb, Before we fall, una peça que esdevé un joc de complicitats que investiga en l’equilibri i en les arquitectures compartides i busca els límits on podem arribar abans de caure.
 
 
Roser López Espinosa amb Before we fall. Autoria foto: Alfred Mauve
 
Artistes consolidats a FiraTàrrega
Un rodamón converteix la plaça en el seu refugi, una escultura es converteix en el seu únic amic i els vianants es converteixen en els seus companys de joc. El nou espectacle de la Claire Ducreaux, un valor clàssic de FiraTàrrega, en una obra, La sonrisa del náufrago, inspirada  en l’escultura “El náufrago”, de l’artista Eduardo Cuadrado.
 
Ballarina, coreògrafa i creadora de llarg recorregut, amb un Premi Nacional de Dansa a la motxilla, Marta Carrasco presenta No sé si…, un espectacle de dansa, paraula i gest que combina les seves coreografies amb les performances d’Alberto Velasco.
 
Uns habituals de FiraTàrrega, Senza Tempo, ens han preparat per aquest any una peça curta de teatre-dansa per a espais públics titulada La virreina ciega entorn de dos personatges i un nen pianista que explica la història d’una presonera que no veu mai la llum del sol. Una metàfora de la dependència i de la por dels adults a treure’s la bena dels ulls que reivindica la innocència dels infants.
 
Els espectadors de FiraTàrrega recordaran espectacles com Mirando al Cielo o Caleidoscopio, de la companyia andalusa Producciones Imperdibles, que van causar sensació al seu dia. Ara, amb La mirada interior, connecten el públic a uns auriculars al voltant d’un cercle que està al mateix pla que els ballarins, amb els quals interactuen. I és que a fora tot és silenci, i a dins, un espai sonor privat que dóna sentit a la dansa. En aquest cas, és el públic qui crea i gaudeix del seu propi espectacle.
 
Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2012. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 6 al 9 de setembre, inclou muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 67 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).