Actualitat

La cultura en crisi estancada, segons l’informe anual 2018 del CoNCA

23/11/2018
El CoNCA presentava ahir 22 de novembre el seu informe anual, en el qual mesura l’estat de la cultura a Catalunya a través de diferents indicadors com el consum cultural, la despesa pública, la facturació de les empreses culturals, el tipus d’activitats culturals ofertades i el tipus de públic.
Els resultats senyalen un estancament d’aquests indicadors. Si ens fixem en l’evolució de les arts escèniques, l’estudi mostra que, tot i l’augment del 7,6% en facturació per part de les empreses del sector, el públic s’estanca (ha crescut un 0,6%) i les representacions programades disminueixen: un 5,8% quant a representacions programades als teatres catalans (sigui quin sigui el seu origen), i un 2,8% pel que fa a espectacles de companyies catalanes. Tampoc augmenten com era d’esperar els percentatges d’aportació a la cultura, que en el cas de la Generalitat de Catalunya és del 0,7%, lluny del demanat 2%.
Reclamacions del CoNCA
Aprofitant la presentació dels resultats de l’informa, el CoNCA reclama una sèrie de millores en el sector cultural:
  • El Consell assenyala la necessitat de prioritzar l’accés a la cultura i les possibilitats de participació, mitjançant els preus socials, la protecció dels drets culturals i el suport al teixit associatiu.
  • Les noves formes d’expressió i participació artística han de situar la democràcia cultural en el centre de les agendes polítiques.
  • L’aposta per la formació cultural-artística, des dels primers nivells educatius, demana més feina entre els departaments de Cultura i Ensenyament.
  • Els indicadors mostren un estancament de la facturació de les indústries culturals i els seus públics, amb una caiguda de la música popular en viu.
  • Calen eines renovades per mesurar les audiències del consum audiovisual a plataformes digitals.
Podeu consultar l’informe complet aquí.