Actualitat

La Junta de l’APdC reclama que es depurin les responsabilitats en els casos d’abusos a l’IT

26/02/2021

La Junta Directiva de l’APdC agraeix el pas enrere realitzat ahir per la Direcció General de l’Institut del Teatre, arran dels casos d’assetjament sexual i d’abús de poder comesos en el si de l’entitat. Els danys ocasionats en matèria de violències es generen tant per acció com per omissió i cal que totes ens situem a l’alçada de les circumstàncies: no només per prevenir-les sinó també per evitar la retraumatització de les víctimes que ja les han patit, a qui reiterem el nostre suport inequívoc.

El gest realitzat ahir per la Direcció contribueix a reparar els danys ocasionats tant a les víctimes com a la reputació del centre. Ara bé, creiem que no n’hi ha prou: cal seguir animant a altres víctimes i testimonis a denunciar més casos de violència i exigir que els òrgans responsables ofereixin el suport i realitzin les accions necessàries per acompanyar adequadament les persones afectades. Cal acabar de depurar responsabilitats fins a les darreres conseqüències.

A preu de patir un gran dolor que afecta tant l’alumnat com el professorat i equip professional del centre, entenem que el moment actual ofereix una oportunitat molt valuosa: no només per evitar que res semblant pugui succeir en el futur, sinó també per reparar els danys ocasionats fins ara. Per això:

Demanem a l’Institut del Teatre que es doti de l’assessorament expert necessari per garantir protocols de prevenció i d’actuació eficients contra les violències al centre, així com de la formació necessària a tot el seu personal per garantir un espai educatiu i laboral segur que constitueixi un exemple de bones pràctiques.

Que s’informi l’alumnat i a l’equip professional sobre els protocols a seguir en situacions d’aquesta mena, de forma proactiva i amb absoluta claredat. Sense excuses.

Que s’obri un procés de reparació de la memòria de l’entitat, oferint canals de denúncia a exalumnes i extreballadors/es del centre.

Per últim, tot i que els casos fets públics fins ara es situaven en el marc de l’ESAD, ens preocupa que problemàtiques equivalents s’hagin produït en el Conservatori Professional i el Conservatori Superior de Dansa, i també en altres cercles del sector educatiu o laboral de les arts escèniques. Si us plau, si en teniu coneixement, no dubteu a denunciar-les: ens tindreu al vostre costat.

Per aquest motiu, des de l’APdC posem a disposició de totes les persones que ho necessitin, tant si són associades com si no, un servei gratuït d’acompanyament psicològic i jurídic. A més, estem treballant per oferir un directori de serveis públics i privats de referència que podreu fer servir per sol·licitar atenció i informació relacionada específicament amb assetjaments, abusos i violència de gènere. Podeu contactar-nos per email a projectes@dansacat.org i mirarem d’ajudar-vos en allò que necessiteu.

Podeu descarregar el comunicat aquí