Actualitat

Juan Carlos Santamaría i Javier Barón, Premis Nacionals de Dansa 2008

09/12/2008

El coreògraf Juan Carlos Santamaría i el bailaor Javier Barón han obtingut avui els Premis Nacionals de Dansa 2008 en les modalitats de Creació i Interpretació, respectivament. Els guardons estan dotats amb 30.000 euros.

Javier Barón ha rebut el Premi Nacional de Dansa “per la seva aportació al flamenc des de la dansa espanyola i per la seva dedicació a la investigació d’estètiques en el flamenc, des de l’ortodòxia i el coneixement d’aquest art”. Per la seva banda, Juan Carlos Santamaría ha estat distingit “pel seu treball a conservar i difondre la dansa clàssica amb una trajectòria singular de la qual participen també nombrosos ballarins d’aquest país”.

Javier Barón, nascut en Alcalá de Guadaira (Sevilla), va començar a interessar-se pel flamenc des de petit, i Pepe Ríos va ser el mestre que el va iniciar en aquest art a Sevilla. Ja a Madrid, va començar ràpidament la seva trajectòria professional. Companyies com les de Luisillo, Rafael de Córdova, Ciro i Rafael Aguilar, figuren en els seus primers anys d’interpretacions i escenaris. El Ballet Nacional d’Espanya, on Javier Barón va estar sota la direcció d’Antonio Ruiz Soler primer, i María de Avila després, i Manuel Morao i Manuel Soler, són altres de les agrupacions i artistes amb els quals ha treballat.

Juan Carlos Santamaría (Sant Sebastià, 1964) és coreògraf de formació clàssica i dirigeix la seva pròpia companyia des de 1998. Al 1992 i després de sis anys com a ballarí de la Companyia Nacional de Dansa, va començar la seva tasca com a creador i mestre de ballet eal Real Conservatori Professional de Dansa de Madrid, on va ser nomenat coordinador general i coreògraf del taller de coreografia. Allà hi va estar vuit anys, fins que va decidir deixar-ho per a dedicar-se de ple a la Santamaría Compañía de Danza, formació que va fundar al 1998.

El jurat, presidit per Juan Carlos Marset, director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i vicepresidit per la sotsdirectora general de Música i Dansa del INAEM, Marta Cureses, ha estat format per Montserrat Colomé Pujol; Jose Luis Rivero Plasencia; Marta Carrasco Benítez; José Manuel Garrido Guzmán; Juan Torres Larumbe; Carmen Werner Vallejo (Premi Nacional de Dansa 2007 en la modalitat de Creació) i Manuela Carrasco Salazar (Premi Nacional de Dansa 2007 en la modalitat d’Interpretació).