Actualitat

Josep Aznar i la Fundació Psico-Art, guanyadors dels Premis Dansacat

11/12/2009

La junta de l’APdC ha entregat el Premi al Soci a Xevi Dorca

El fotògraf Josep Aznar (categoria Reconeixement Professional) i la Fundació Psico-Art de Catalunya, (categoria Dansa i Societat) han resultat guanyadors de la primera edició dels Premis Dansacat, convocats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i atorgats per votació popular.

Així s’ha donat a conèixer aquest vespre a la Nau Ivanow de Barcelona, en un acte, presentat per la ballarina i performer Sònia Gómez, i amb la presència de nombrosos coreògrafs, ballarins i gestors culturals.

Els Premis Dansacat tenen com a objectiu principal reconèixer, incentivar i promocionar la feina dels professionals de la Dansa a Catalunya, recollint les seves diferents realitats, contemplant d’una banda la seva vessant més artística amb la categoria “Reconeixement Professional”; i de l’altra, la seva vessant més social, amb la categoria “Dansa i Societat”.

El premi està dotat amb 1000€, 650€ en metàl·lic i un xec regal de 350€ per a qualsevol botiga Menkes (llibres, CD, DVD, roba i calçat per tot tipus de dansa, etc.) i una escultura de l’artista Andreu Bresca.

Els premiats
En la categoria de “Reconeixement professional”, s’ha endut el premi el fotògraf Josep Aznar, que optava al Premi junt amb el coreògraf Carles Salas i la companyia La Intrusa Danza.

Des de 1977 realitza fotografies d’espectacles de dansa nacionals i internacionals i disposa del més complet arxiu de fotografies de dansa d’aquest període al nostre país. Les seves fotografies han protagonitzat una quinzena d’exposicions. Ha participat en una desena de llibres com ara 25 Anys de Dansa. Centre Cultural Caixa Terrassa (2009) i Dansa/ Noves tendències de la coreografia catalana de la Diputació de Barcelona (1994).

També ha col·laborat en revistes especialitzades i en els programes d’ innumerables companyies com Wim Vandekeybus/Última Vez, Tokyo Asami Ballet, Ballet Nacional de España, Víctor Ullate Ballet, Metros/Ramon Oller, Cia. David Campos, Thomas Noone Dance, Pepe Hevia Danza, Cia. Mar Gómez, Mudances/Angels Margarit, Cia. Búbulus, Trànsit, La Cubana,… a més, ha estat el fotògraf oficial de la Temporada de Dansa del Centre Cultural Caixa Terrassa, del Festival Castell de Peralada i del Festival Barcelona Grec, entre d’altres.

Pel que fa a la categoria de “Dansa i Societat” la Fundació Psico-Art de Catalunya, ha estat la més votada, optava al Premi junt amb el projecte ‘Dansa com a eina de reinserció social a centres penitenciaris’ de Montserrat Iranzo.

La Fundació Psico-Art de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre -fundadoda i dirigida per Jannick Niort- adreçada a infants, joves i adults amb discapacitat psíquica o física i a nens i nenes amb dificultat escolar, intentant millorar la seva qualitat de vida mitjançant activitats artístiques, i oferint la possibilitat d’ integració laboral i social.

La fundació ofereix classes de dansa, teatre, música, i tota activitat relacionada amb l’art, així com informació i orientació per als usuaris i familiars i formació per professionals, amb la finalitat que als centres on s’imparteix qualsevol activitat física artística hi hagi un personal capacitat per a

L’APdC, a més, ha fet entrega del Premi al Soci, premi fora de concurs decidit per la Junta de l’associació en agraïment a la tasca duta a terme pel soci més implicat en el desenvolupament dels objectius de l’APdC, dotat amb una escultura d’Andreu Bresca. El Premi ha estat pel ballarí i coreògraf Xevi Dorca, per la seva tasca en la comissió sindical i la defensa del drets laborals, entre d’altres.

Funcionament dels Premis
D’entre les candidatures rebudes a través de www.dansacat.org, va escollir 5 finalistes una comissió de preselecció formada per: Jordi Casanovas, ballarí de reconeguda trajectòria; Montse Prat, gestora i productora especialitzada en dansa; Lipi Hernández, creadora i mestra de dansa contemporània; Sònia Klamburg, directora d’Àrea. Espai de Dansa i Creació; i Núria Font, videoartista, Premi Nacional de Cultura 2009 en la categoria de Dansa. Un cop decidits els finalistes, és van fer públics a www.dansacat.org, i es va obrir la decisió final a votació popular a través del web, del 6 de novembre al 6 de desembre, amb més de 1.200 vots rebuts.

Trobaràs més informació (bases dels premis, vídeos de presentació dels finalistes i fotografies) a: http://premisdansacat.wordpress.com