Actualitat

Joan Francesc Marco podria ser el nou director general del Liceu

19/06/2008

Segons publica el diari El Pais, Joan Francesc Marco serà el nou director general del Liceu. Si no hi ha un tomb d’última hora, està previst que en la pròxima reunió de la comissió executiva del Liceu, que es podria convocar la primera setmana de juliol, es decideixi el nomenament de Joan Francesc Marco com a director general del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

El càrrec està vacant des del passat mes d’abril, quan Rosa Cullell va ser nomenada directora general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. L’espera està sent molt llarga, tant que els aficionats a l’òpera comencen a pensar que hi ha un preocupant desinterès institucional per un teatre que, en teoria, és un dels orgulls de la cultura catalana i que precisa poder programar a mitjan i llarg termini sota pena de quedar-se ressagat en un moment de creixent competència nacional i internacional.

De moment, entre els representants institucionals s’ha acordat un pacte de silenci per evitar filtracions, però fa ja dies que ha transcendit la decisió de nomenar a Marco i ara, previsiblement, només s’està a l’espera de combinar les agendes polítiques per a la reunió i, també, de finalitzar les reunions amb els responsables del consell de mecenes del teatre per a informar-los i convèncer-los de la idoneïtat del candidat institucional.

Nascut el 1951 a L’Hospitalet, ciutat de la qual va ser regidor de Cultura, Marco té una àmplia experiència en la gestió cultural i fa tres anys ja va ser un dels candidats a dirigir el Liceu, si bé llavors es va optar per Cullell. En aquests moments és director del projecte de la Ciutat de la Música de Sabadell, però anteriorment havia estat administrador general i conseller delegat del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), per al qual va redactar un ambiciós document de reforma de funcionament.

Membre històric del PSC, a principis dels anys noranta va ser director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura en un període de gran renovació de tota aquesta àrea a escala nacional. Gran coneixedor del sector del teatre i la música, tant en l’àmbit català com nacional, Marco es trobarà amb un Liceu amb els comptes sanejats, però a punt de negociar un nou contracte programa que haurà de signar-se dintre d’un any. De moment està aprovat el pressupost i la temporada 2008- 2009, però cada vegada queda menys temps per a definir els projectes de les pròximes temporades.