Actualitat

Ja us heu inscrit al Cens d’Artistes de Catalunya? Fem-nos visibles!

19/01/2021

El Departament de Cultura i el CoNCA posen en marxa aquesta eina impulsada per SindicArt i llargament reivindicada per l’APdC

La participació de tots els artistes del país és essencial per fer que aquest document desemboqui en el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista

També està en marxa un segon Cens de professionals, empreses i entitats connexes amb el món de les arts a Catalunya

El Departament de Cultura i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts han posat en marxa el Cens d’artistes de Catalunya, una eina impulsada per SindicArt i reivindicada des de fa molts anys per l’APdC i per nombroses associacions del teixit cultural català. Aquest Cens permetrà conèixer la veritable població dels artistes, creadors i professionals del món de les arts a Catalunya, així com la seva realitat socioeconòmica. D’aquesta manera podrem defensar millor la condició laboral, fiscal i contractual dels treballadors i treballadores de la cultura. És un pas importantíssim per al sector, ja que es tracta de la primera de les 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura que es desenvoluparà íntegrament. La participació de tots els i les artistes del país serà essencial per a que aquest document administratiu pioner i de referència desemboqui en el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista.

En aquest Cens d’Artistes de Catalunya es podran inscriure aquells artistes que tenen la residència habitual a Catalunya, formació artística i experiència professional mínima d’un any, un nombre mínim d’hores contractades o manifestacions artístiques durant els últims tres anys i d’ingressos procedents de la seva activitat artística. Excepcionalment, a sol·licitud de l’artista o del CoNCA, s’hi inscriuran aquelles persones que, encara que no compleixin algun dels requisits anteriors, gaudeixin d’un reconeixement social indiscutible, per la seva trajectòria o aportació a la creació artística. En cas que la sol·licitud sigui de l’artista, requerirà informe previ del CoNCA.

Podeu consultar els requisits i iniciar el formulari d’inscripció en el següent enllaç.

Cens d’oficis connexos

Aquest cens ha de constituir un primer instrument per recollir dades dels artistes professionals del país que permetin, posteriorment, emprendre una agenda legislativa en els àmbits laboral, de Seguretat Social, fiscal o de propietat intel·lectual, en bona part dels casos de competència estatal. Amb la voluntat de completar la cartografia del sector amb un segon cens de professionals, empreses i entitats connexes amb el món de les arts a Catalunya, així com la seva realitat socioeconòmica, el CoNCA continua treballant amb les associacions. En aquests moments desenvolupa els criteris que permetran posar en marxa la segona fase d’aquesta cartografia, incorporant activitats com la gestió cultural, la distribució, la programació, la direcció de festivals, etc.