Actualitat

Informació detallada dels tallers de dansa oberts organitzats per l’APdC a l’IT el 29 d’abril!

18/04/2017


El dissabte 29 d’abril, des de les 10 del matí i fins a les 17.30h, l’APdC omplirà les aules de l’Institut del Teatre amb diferents tallers de dansa gratuïts i oberts a tota la ciutadania: des de classes de consciència corporal fins a bachata passant per bollywood o dansa amb els més petits.

És una activitat que forma part de les 30 hores de dansa organitzades per celebrar el Dia Internacional de la Dansa i els 30 anys de l’associació.

L’aforament d’aquestes classes és limitat, així que es recomana inscriure’s prèviament a través d’un formulari per assegurar-se la plaça.

Podeu consultar i descarregar-vos la graella d’horaris de les classes aquí. Podeu consultar l’aula assignada al taulell d’informació de l’Institut del Teatre el mateix 29 d’abril.

Un cop finalitzats els tallers, a les 18h es farà la lectura del missatge pel DID de l’APdC i un brindis pels 30 anys de l’associació.

A continuació la informació de cada taller. Si no s’indica el contrari, no són necessaris coneixements previs:

Tallers de 10 a 11h

Treball de percepció grupal amb Jordi Soler

Taller de dansa per a totes aquelles persones amb interès per la dansa i el llenguatge corporal, amb o sense coneixements previs.

– Objectiu: l’escolta del grup per la homogeneïtat de la performance.
– Descripció: Treball de la percepció grupal. Aportar recursos perquè tots els participants siguin conscients del què està passant a l’espai escènic o d’execució. D’aquesta manera, el grup prengui el protagonisme unitari on ningú sobresurti per sobre dels altres, engrandint la creació grupal. Totes les activitats d’aquest taller són per sumar, fins arribar al resultat final.

Desenvolupament del taller:

– Presentació del taller.

– Escalfament i consciència de grup: activitats/jocs grupals per anar acondicionant el cos i obrir-lo a la percepció grupal.

– Activitats on els participants interactuen entre ells creant vincles i prenen consciència de l’espai en relació al seu cos i el cos de l’altra.

Jordi Soler és creador escènic, ballarí de dansa contemporània, actor físic i docent en tècniques del moviment i de la interpretació. Nascut a Vic, resident a Barcelona. Actualment està desenvolupant la creació de l’espectacle In private. Beca Agita 2017, Figueres. Podeu consultar el seu projecte escènic a www.psicoprojectenmoviment.com

Dansa amb els més petits amb Yurena Ruiz


En aquesta trobada ballarem des de diferents dinàmiques, amb ritmes, contacte, veu, l’espai, psicomotricitat… El moviment lliure, la creativitat i el vincle familiar són les bases d’aquesta sessió: divertir-se, afermar-se, i portar noves pràctiques a la llar. Taller dirigit a nens i nenes d’1 a 3 anys acompanyats d’un familiar adult.

Nascuda a Tenerife, Yurena Ruiz és professora de dansa contemporània, de dansa creativa, de dansa en família, de Mètode Feldenkrais (EF) i ballarina. Creadora de Dansa Somàtica.

Tallers d’11.30h a 12.30h

Contemporani amb Bebeto Cidra


Ens acostarem al sistema de treball  tècnic que Bebeto Cidra ha desenvolupat al capdavant de la seva companyia. La classe s’iniciarà amb un escalfament on l’estirament profund, la precisió i el treball sobre l’inèrcia de moviment ajudaran a crear una gran gamma de moviments. El dinamisme de la classe augmentarà per seguir amb el treball de diferents seqüències que mostraran diverses mecàniques, qualitats i energies. Treballarem des d’un centre fort i disponible que ens permeti donar amplitud i agilitat a la nostra dansa, una dansa dinàmica, molt física alhora que fluida, mal·leable i rica de matisos.

Dirigit a qui vulgui fer un tastet de què significa una classe de dansa contemporània.

Bebeto Cidra es ballarí, coreògraf i pedagog. Està format en diverses companyies de dansa de Brasil, ha col·laborat amb la Komische Oper i la Deutsche Oper de Berlín i la Maggio Danza de Florència. A Barcelona ha treballat al Ballet Contemporani de Barcelona, Lanònima Imperial i Els Joglars, entre d’altres. L’any 2005 crea la Bebeto Cidra Cia. (resident a Vic).

Bachata amb Jordi Pelegrí i Tania Mesa


Classe oberta a tots els que vulguin iniciar-se en aquest ball ple de sentiment i passió d’origen dominicà. Va néixer de les cançons suaus que cantaven i ballaven la gent del camp i per això se’l va considerar molt temps un gènere vulgar i de classes marginals. L’evolució del gènere però, és d’origen urbà. La lletra de les bachates no és alegre, sinó d’amargura i desarrelament.

Jordi Pelegrí ve d’una família dedicada a l’ensenyament del ball i ha viscut des de ben petit l’ambient dels balls de saló. Entén el ball com una forma de relació humana, d’expressió i d’alliberament. Des de ben jove ha fet molts cursos de ball de saló, funky, claqué, etc., fins que el 2005 descobreix el món de la salsa i la bachata i s’hi enganxa completament. 

Als 12 anys Tania Mesa va començar a competir en balls de saló fins a arribar a la màxima categoria internacional, cosa que li va permetre aprendre, conèixer i viatjar molt. Amb el temps es va anar endinsant en el món de la salsa i la bachata. Avui dia el ball és el seu llenguatge, la seva passió, la seva feina i l’eina més bonica de què disposa per créixer com a persona. 

Consciència corporal amb Laia Duran


L’objectiu de la classe serà despertar i sensibilitzar els receptors del cos per obtenir un ple coneixement corporal a partir d’imatges dels diferents sistemes anatòmics. Les imatges ens ajudaran a aprofundir la relació del cos amb l’espai (estat intel·lectual), amb la dinàmica (estat intuïtiu), amb el pes (Estat físic) i amb el flux (estat emocional), d’avivar el cos per descobrir noves zones i formes de moure dins de la pròpia Kinesfera. La intenció de la classe serà la d’estar presents, atents i curiosos, de jugar amb la imaginació i identificar noves i pròpies formes de moure, de gaudir i de sortir renovat.

Laia Duran Fígols és ballarina, creadora, professora de dansa i estudiant. El 2005 es llicencia a l’Institut del Teatre de Barcelona en l’especialització de contemporani i actualment està estudiant tercer en el Grau Superior de Coreografia i Interpretació al Conservatori Superior de Maria d’Àvila de Madrid. Continua la seva formació cursant workshops amb Josef Nadj, Jan Fabre, Jan Klata i David Zambrano, entre d’altres. El 2005 va ser guardonada en el Concurs de Castelló amb el premi del Públic, de la Interpretació i va ser becada per la Companyia Nacional d’Espanya i el Nederlands Dans Theater (Holanda) on va anar com a aprenent. Com a intèrpret ha treballat en companyies com el Ballet Junior de Genève (Suïssa), Staatstheater Darmstadt (Alemanya), Ballet Mainz (Alemanya), Luzern Theater (Suïssa), Gross Dance Company (Països Baixos), Nierka Production (Regne Unit), The Forsythe Company (Alemanya), Marina Mascarell (Països Baixos), Contrapunctus Danceport (Espanya) i Sommer Ballet (Dinamarca). Recentment ha col·laborat com a ballarina i actriu en les producions d’Incerta Glòria de Joan Sales i El Públic de Lorca dirigides per Àlex Rigola, i des de 2012 forma part de la companyia La Veronal dirigida per Marcos Morau.

Tallers d’13h a 14h

Bollywood amb Federica Sestu


La sessió comença amb un escalfament general per preparar el cos a ritme de les cançons més canyeres de Bollywood. Després és el moment de convertir-se en herois i heroïnes d’una de les pel·lícules més taquilleres de la indústria cinematogràfica de Bombai (Rah One), amb una senzilla i moguda coreografia que ens omplirà d’alegria. Estudiarem alguns passos típics de la dansa Bollywood, conjuntament amb alguns mudras (moviments de les mans) i expressions de la cara.

Federica Sestu és ballarina i dansaterapeuta (UB). Després de la formació en ballet clàssic i dansa contemporània, s’especialitza en dansa sagrada odissi a l’Índia, amb la mestra Devjani Sen de Bangalore. En Jodhpur, Rajasthan, estudia la dansa dels gitanos Kalbelia i s’especialitza en dansa Bollywood, tant a l’Índia com a Europa. Des de l’any 2015 és coreògrafa i ballarina de l’ensemble Al_Indialus Dharma.

Contemporani “Vull Ballar” amb Joana Rañé


Dirigit a qui vulgui fer un tastet de què significa una classe de dansa contemporània. Amb escalfament, centre, terra, diagonals i coreografia. Una classe de bàsics de dansa contemporània per ballar, ballar i ballar.

Joana Rañé és Ballarina, actriu, professora i coreògrafa, amb una experiència de més de 15 anys en el món de la dansa. Ha ballat amb: Cesc Gelabert, Ramon Oller, Bebeto Cidra, entre d’altres. En l’àmbit de la pedagogia, treballa amb un gran ventall d’edats i col·lectius. Ensenya dansa contemporània (tècnica, dansa creativa, improvisació) i dansa clàssica.

Dansa Jazz amb Karina Amato


Sessió adreçada a qualsevol persona que vulgui experimentar la dansa d’una manera diferent. Karina donarà eines per relaxar el cos, corregir males postures i farà una introducció a la tècnica Simonson nivell principiant (tècnica que prepara al cos per ballar de manera anatòmicament intel·ligent i conscient), a partir de la combinació de passos de ball.

Karina Amato exerceix la docència de la dansa i creació coreogràfica en les disciplines de ballet i dansa jazz. S’està especialitzant en Tècnica Simonson, la qual prepara al cos per ballar de manera anatómicament intel·ligent i conscient.

Tallers de 15h a 16h

Flamenc amb Aloma de Balma


Taller centrat en la Buleria. S’aprendrà el ritme, el compàs i s’assajarà una petita coreografia. Obert a tothom, sense necessitat de coneixements previs de Buleria. Taller per a amants de la dansa no professionals. No és necessari conèixer la Buleria

Aloma de Balma és titulada pel Conservatori de Dansa de València. Ha treballat en diferents companyies de dansa i projectes relacionats en les arts escèniques.

Dansa clàssica per a adults amb Sílvia Paretas


La sessió de Dansa Clàssica està estructurada en cinc parts:

1.Escalfament: Realització d’uns exercicis d’escalfament que té com a objectiu principal augmentar la temperatura corporal, mobilitzar, lubricar les articulacions i prendre consciència de la col·locació.

2. Continguts de dansa clàssica exercicis de barra:

– Seguir el procés de l’escalfament i d’anar pujant els nivells de musculars més intensos (flexibilitat i to muscular).
– Treballar les habilitats per segments, per parts i anar globalitzant. La recerca de l’equilibri sobre dos peus i un per obtenir un treball corporal més profund que prepari les habilitats que necessitaran en les combinacions del centre.

3. Continguts de dansa clàssica exercicis de centre:

– L’alumne treballa físicament per arribar a tenir un desenvolupament òptim de la consciència corporal.
– Treball de transició, moviments de canvis de pes i mobilitzacions amb diferents ubicacions i desplaçaments per canviar el focus i al seu torn reorganitzar el cos i adaptar-se en l’execució de la tècnica.

4. Continguts relacionats amb la vivència musical i consciència espacial, (improvisacions i petita coreografia)

5. Relaxació: Entra en un estat de calma físic i psíquic.

Sílvia Paretas és professora de dansa i directora de l’Esplai de Dansa Casino Prado de Sitges. És titulada en pedagogia de la dansa per l’IT, Teacher de la Royal Academy of Dance, té un Postgrau de Dansa Moviment Teràpia de Universitat Autònoma de Barcelona i s’ha format amb cursos d’Educació Física per a adults i nens, anatomia aplicada a la dansa, aeròbic, massatge terapèutic, aeròbic i psicomotricitat.

Afrocaribeny amb Vianna Asencio


Ritmes, alegria i força. A la classe d’afrocaribeny es treballa la coordinació, la respiració, la consciència del cos i la flexibilitat a ritme de tambors. El taller constarà d’un escalfament amb diferents passos i balls, estiraments de ioga i finalitzarem amb una petita coreografia. Classe oberta a tot el públic. Es fa descalç, i es recomana portar faldilla llarga i ampla.

Vianna Asencio és una ballarina dominicana, coreògrafa, professora de dansa i de ioga. Té estudis en ballet, formació de jazz (Eulalia Blasi) i contemporani (Area). Ha realitzat tallers i espectacles a República Dominicana, Alemanya, Polònia, Eslovàquia, Turquia o Espanya entre d’altres (Dancing Poznan, Mistura, la Fura dels Baus, etc.) Més informació: https://www.facebook.com/nata.anamaya          

Tallers de 16.30h a 17.30h

Dansa urbana amb Nia Torres
(Nia Torres substitueix a Íria Llena, però el contingut del taller és el mateix).

Iniciació a la dansa urbana amb una sessió d’escalfament i estiraments de 15min, una introducció, mitjançant diferents exercicis, a passos bàsics, que s’incorporaran a una petita coreografia. Es finalitzarà la classe amb uns estiraments. Curs adreçat a tots aquells que vulguin passar una bona estona ballant, descobrint nous passos, maneres d’interpretar la música… en definitiva gaudir de la dansa en grup.

Nia Torres ballarina amb formació de dansa urbana. És coreògrafa i professora a les escoles de dansa de Barcelona Cirqs Dance Studio, Dance Art Factory, La Factoria, Bailalo Stufio o Bailalo Studio entre d’altres. Actualment forma part del grup Musique, i treballa també amb la formació de dansa urbana i contemporània Kulbik.

Contemporani amb Rachel Thew


Es treballaran elements bàsics del ‘vocabulari’ de la dansa clàssica i contemporània. S’aprendran unes frases simples, amb les que es jugarà a crear elements de ritme, interpretació i estructuració espacial, i finalment les posarem juntes en una coreografia curta.

Rachel Thew es va formar a la Middlesex University de Londres (llicenciatura en arts escèniques). Posteriorment va seguir la seva formació professional de ballet amb Renato Paroni, Tina Bernal i Antonia Franceschi, i en contemporània amb Matthew Hawkins, i al Cunningham Studio (Nova York).

Contemporani amb influència marcial amb Junyi Sun


Junyi Sun proposa utilitzar l’instint primitiu com a motor de moviment. La primera part del taller consistirà en un entrenament físic per despertar els instints posant l’atenció en la mirada, l’escolta, l’espai i la musicalitat. A la segona part aprendrem una petita frase coreogràfica basada en l’energia de les arts marcials i ens centrarem en la precisió, la dinàmica, la qualitat de moviment i el ritme.

Taller dirigit a qualsevol persona interessada en el cos i el moviment amb experiència prèvia i amb ganes d’experimentar altres límits de la seva pròpia qualitat de moviment.

Junyi Sun és ballarí de les companyies Sol Picó, Senzatempo i Roberto G. Alonso i practicant d’arts marcials des de l’any 2004. Ha treballat en diversos projectes professionals i en el 2013 va fundar la companyia Kernel Dance Theatre que actualment dirigeix i coreografia.