Actualitat

Guanyadors del XXII Certamen coreogràfic de Madrid

09/12/2008

Alexis Fernández i Caterina Varela de la cia. Entremans (La Corunya) han estat els guanyadors del XXII Certamen Coreográfico de Madrid amb el seu duet Ven, que a més, ha estat Premi del Públic. La dotació del guardó és de 6.000 euros, a més, els guanyadors seran contractats en la propera edició del certamen, l’any vinent.

Alexis Fernández (Santiago de Cuba, 1975) ha format part de la companyia Danza Contemporánea de Cuba, Grup Prémer (Brasil), Baila Retazos (Cuba), Experimentadanza (La Corunya), La Intrusa Damián Muñoz Dansa (Barcelona) i el Centro Coreográfico Galego. És coreògraf i cofundador de Entremans, companyia establerta a La Corunya i creada en 2005. Entremans va rebre el 1er Premi del VI Certamen Coreográfico de Burgos-Nova York i el 1er Premi del Certamen de Creación Coreográfica de Galícia amb la coreografia En la cuenca de tus ojos, l’any 2006. Caterina Varela (La Corunya, 1983) ha estat integrant de diferents companyies com Experimentadanza (La Corunya) o el Centro Coreográfico Galego. Des de 2007 desenvolupa la seva tasca la companyia Entremans, com a intèrpret i cocreadora d’alguns dels seus projectes.

El segon premi del certamen ha recaigut en Shlomi Bitton (Israel/Madrid), per la peça Celebrate if You can. Bitton (Acco, Israel, 1978) graduat en el Performing Arts School de la Kibbutz Contemporary Balli Company, ha estat premiat amb una residència en l’Aula de Dansa “Estrella Casolà”, de la Universitat d’Alcalá d’Henares.

Pel que fa al tercer premi, Roberto Martínez Llosa, Francisco Torres i Juan Luis Matilla (Sevilla), se l’han endut per la seva peça Canten ustedesen. Aquest tercer premi consisteix en una residència a La Caldera de Barcelona.

Roberto Martínez Llosa va començar la seva formació en dansa amb Idoia Zabaleta, més tard es fa formar al Centre Andalús de Dansa i al CDC de Toulouse. Ha col·laborat dins del projecte “Càpsules a 1 €” d’ AreaTangent (Sevilla), entre d’altres. Per la seva banda, Francisco Torres s’ha format en clown, contact-improvisació, moviment i pantomima, ha participat amb la cia.Axiona, La Cuadra de Sevilla, La Traca, etc., i és creador de la companyia Teatre de Lux i del col·lectiu sonor Poke. Per últim, Juan Luis Matilla ha treballat amb La imperdible (Sevilla), Thor 8(Brussel·les), Teatre del Velador/Histrón i la cia. La Tarasca.

Aquest certamen coreogràfic, que s’ ha celebrat al Teatre Fernán Gómez del 4 al 7 de desembre, és una plataforma anual oberta a tots els professionals espanyols o estrangers que viuen i desenvolupen la seva activitat a Espanya. Va ser fundat l’any 1987 per Margaret Jova i Laura Kumin, qui va assumir la direcció en solitari l’any 2001.

El jurant d’aquesta edició ha comptat amb Clara Andermatt (Portugal), Bernard Baumgarten (Luxemburgo), Bettina Hagen (Austria) , Louise Seibaeck (Dinamarca) i Beatriu Daniel (Barcelona), gestora cultural i membre de la junta de l’APdC.