Ja tenim els 4 projectes guanyadors de les ajudes Carretera i Dansa pel 2022
22/12/2021

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha atorgat les 4 ajudes de la quarta edició de Carretera i Dansa: Ajudes a projectes de dansa aplicada, una iniciativa que té per objectiu impulsar projectes que es desenvolupin a municipis d’arreu de Catalunya i que utilitzin la dansa com a mitjà d’intervenció comunitària, educativa o de salut.
Per a ajudar en el desenvolupament de les iniciatives d’aquests socis i sòcies, l’APdC fa una aportació de 3.000€ (impostos inclosos) a cada projecte. Aquest ajut no pot suposar, en cap cas, més del 75% del seu pressupost total.
Aquestes són les propostes seleccionades, que la comissió formada per Laia Molins, Xevi Dorca i Cèsar Compte ha escollit d’entre 27 projectes rebuts.
Flamenc per a tothom, d’Aina Núñez
L’estiu del 2017, Aina Núñez va impartir un taller intensiu de flamenc inclusiu al Besòs. Des d’aleshores el taller s’ha establert com a curs regular dels centres cívics del districte de Sant Martí, esdevenint una experiència única i transofrmadora per al col·ectiu de persones amb diversitat funcional del districte. Són totes aquestes vivències i aprenentatges els que l’Aina Núñez vol recollir en el curtmetratge documental Flamenc per a tothom.
Durant el procés creatiu, el col·lectiu col·laborarà en la construcció narrativa de la història a més de ser-ne els protagonistes. El projecte no ha de ser una creació des de la mirada de la realitzadora ni tampoc sols una memòria que reculli la praxis de treball dels tallers, sinó també dels seus testimonis i que sobretot, s’hi expliqui i transmeti el que ells necessiten i volen que es doni a conèixer.
Moving!, de Maria Ferrer
Moving! És un projecte de sensibilització i creació artística a través del moviment adreçat a jovxs nouvinguts que han arribat sols a Catalunya i per tant es troben sota la tutela de la DGAIA o que fa poc que han arribat al territori i estan vivint un procés migratori amb les seves famílies. Tots ells i elles vinculats d’alguna manera al Pla d’acollida de Poble Sec x Tothom o Coordinadora d’entitats de Poble- Sec.
Moving! neix de la idea i creença en la dansa i la creació artística com a bé cultural i social que facilita processos d’integració, autoconeixement i transformació en les comunitats. Sigui quina sigui la condició de base de les persones, la dansa pot ser (és!) un motor d’expressió individual, d’integració i empoderament així com una via per apropar-nos a nosaltres mateixes i als altres. L’objectiu és generar un espai diferent de socialització i per a la millora i ús de les llengües vehiculars; un espai d’interpretació i externalització emocional; i una forma de detectar i treballar el propi estigma i el treball antirumors (els joves migrants són…) en primera persona i en comunitat.
Dansa Hospitalària Abracadabra, de Carolina Garcés
Abracadabra dansa neix del desig d’apropar la dansa a l’àmbit hospitalari i potenciar els beneficis que aquesta disciplina pot aportar en el benestar integral dels pacients hospitalitzats. Aquest projecte es destina als infants i joves de 3 a 18 anys ingressats a l’hospital Sant Joan de Déu.
El seu compromís és portar la dansa com a eina enriquidora i indispensable a l’habitació o aula hospitalària d’un hospital i així endinsar el pacient en el món del moviment des d’allò artístic, lúdic i pedagògic per fer front a les situacions adverses que es viuen al voltant de la malaltia. Oferim una forma de canalitzar i expressar, d’integrar i transformar tot allò que cada nen/a pugui necessitar a nivell físic, emocional, social i cognitiu en un espai nodridor, de cura i respecte, on fer-ho possible. Portant la dansa a l’hospital reinventem l’ambient hospitalari, el co-creem amb les necessitats dels seus pacients, amb tot el potencial que ens aporta el moviment i l’expressió del cos i el fem un lloc més amable i alegre. Posem la dansa i el moviment al servei de la salut als hospitals, omplint de màgia els seus espais i a les persones que hi formen part.
#practicasdeloinvisible, creació express de nilak 2022, de La Súbita
D’una banda, el projecte nilak aplega diferents activitats que volen democratitzar l’accés a la cultura de les comarques que no tenen cap teatre. D’entre aquestes activitats n’és una de molt important la creació express; una creació realitzada en dues setmanes entre artistes professionals de les arts escèniques (circ, teatre i dansa) i habitants de la població i de la comarca on nilak s’instal·la. Es tracta d’una activitat fonamental dins dels seus objectius per ser la via directa d’aproximació de les arts escèniques a la població, el pont directe i l’intermediari que permet crear un diàleg directe i constant sobre l’escenari amb la població i les diferents generacions.
D’altra banda, #practicasdeloinvisible és una peça de creació instantània formada per la Laura i l’Emma (LaSúbita) i altres dones -amigues, creadores, professionals, col.lectius, públics etc.-, diferents segons el context on es presenti. La Intenció amb aquest projecte és generar trobades que permetin un espai de reflexió i diàleg entorn el cos i la invisibilitat de la dona, un espai segur i femení que fomenti la xarxa i l’intercanvi entre dones
La sinèrgia entre nilak i #practicasdeloinvisible permet al projecte ampliar els objectius en tres línies; d’una banda, permet ampliar la xarxa entre dones, també, permet obrir l’espai de reflexió i debat al voltant de la dona, l’invisible i el cos en un àmbit no professional, i, per últim, ofereix l’oportunitat a les ciutadanes de la comarca en qüestió de conèixer i participar d’un procés de creació, convertint-se en les intèrprets principals d’una peça.