Formació
Taller 'Dansa d'objectes', amb Federica Porello.
Cursos intensius o de curta durada
Del 29 al 30 de Novembre del 2022
Plaça de Maragall, 2, Terrassa
De 16h a 20h cada dia
28 de Novembre del 2022
70€
60 €
Tots els Nivells
IF Barcelona. Biennal de teatre visual i de figures Teatre Principal de Terrassa Federica Porello https://ifbarcelona.cat/es/programacio/taller-de-federica-porello-_-la-dansa-dobjectes/
El concepte de ‘La Dansa d'Objecte’ es basa en la relació entre els objectes i el moviment: fer ballar l'objecte i donar una concreció al moviment. Un diàleg entre les propietats físiques de l'objecte (textura, forma, pes) i una gramàtica d'accions (colpejar, moure, empènyer, llençar, deixar caure, donar...) de què emergeix una dansa metàfora de les relacions. La tensió entre la materialitat de les coses i la immaterialitat del gest genera lenergia del discurs performatiu.
Les classes inclouen:
- Un escalfament individual o en parelles o en grup per sensibilitzar el cos
- Improvisacions individuals, en parelles o en grup, on s'estudien diferents qualitats de moviment, com transferir-les a l'objecte, o com les propietats físiques dels objectes poden inspirar la nostra dansa.
Els temes que s'hi aborden són:
- La musicalitat del gest: el fraseig, la dinàmica, el ritme, el to, la velocitat
- La precisió del moviment: l’articulació, la claredat
- Escoltar l'altre: les persones, les coses i l'espai que ens envolta
- El silenci: la quietud i la presència escènica.
- El diàleg entre l’experiència sensorial, l’imaginari i les emocions.
L'ORIGEN
“No juguem amb les coses ni amb les imatges, juguem amb objectes que alhora es pleguen i resisteixen els nostres desitjos. Estem amb ells en un estat d´unió i separació. Jugar amb les coses és estar en unió amb elles al lloc mateix de la nostra separació”. Francis Ponge
En els darrers anys, Federica Porello, Xavi Moreno i Marine Broise han desenvolupat un «vocabulari bàsic», que implica alhora objectes inanimats i actors físics. Les "coses" amb què treballen són objectes que, a primera vista, no tenen funció ni significat, però que poden combinar-se entre si o amb parts del cos per formar conceptes i idees a través del moviment.
Xavi MORENO, Federica PORELLO i Marine BROISE es van conèixer integrant un "Laboratori de Moviment" entre el 2011 i el 2013 sota l'impuls del titellaire circasià Merlin BORG. Junts van compartir un treball de fons destinat a desenvolupar un llenguatge en comú entre la dansa i la manipulació de titelles de mida humana. D'aquesta exploració va néixer Commune Présence, espectacle presentat entre d'altres al Festival Internacional de Charleville-Mézières, al Festival MIMA de Mirepoix ia Vivacité a Normandia.
Alimentats per aquesta experiència, es troben el 2016 per cultivar aquesta recerca de llenguatges híbrids en la cruïlla del cos i l'objecte. Ara, però, se centren en el desenvolupament d'eines per a la improvisació i la manipulació d'objectes, dels quals sorgeixen dos eixos de treball essencials: desenvolupar una pràctica que reuneixi aquestes dues disciplines i utilitzar aquesta pràctica com a llenguatge comú per a l'escriptura d'una dramatúrgia derivada partitures improvitzades, deixant a l'intèrpret una llibertat de reacció espontània del moviment.
WeWood, estrenat al Festival MIMA de Mirepoix l'agost del 2018, és la primera obra de Federica, Xavi i Marine; un espectacle per a tres intèrprets i 24 objectes sense història: restes, trossos de fusta amb què juguen i ensamblen per crear volums, paisatges cubistes o figures animades i amb què componen música sonora i visual.
La segona creació és Nowhen (2022), un monòleg parlat i dansat, creat i interpretat per Federica Porello, assistida per Xavi Moreno.
