Formació

L’estigma de la salut mental en la representació cultural

Cursos intensius o de curta durada

El 30 de Novembre del 2023

Online, Online

10:00h-13:00 hores

30 de Novembre del 2023

Activitat gratuïta

Tots els Nivells

SDE

Online

Ariadna Rogero i Marc Darriba

https://sde.cultura.gencat.cat/cultura/l-estigma-de-la-salut-mental-en-la-representacio-cultural_ad_5638_index.html

93 556 51 99

L'SDE en col·laboració amb l'Àrea Públics de l'ICEC i amb el Pacte Nacional de Salut Mental, organitzen aquesta sessió de reflexió sobre l'estigma de les malalties mentals en l'àmbit de la cultura.

La salut mental és un tema cada cop més recurrent en les produccions culturals. De quina manera s’està representant en la ficció una vivència tan sensible? Tot s’hi val a l’hora de mostrar els símptomes del patiment, la desesperança i el desconsol?

El pes de l’imaginari col·lectiu sobre la salut mental present en pel·lícules, novel·les i altres creacions artístiques pot difondre idees errònies que contribueixin a la discriminació de les persones amb trastorn mental. Per contra, una reflexió sobre l’objectiu de l’obra, el rerefons del missatge i la lectura que es faci sobre el malestar psíquic o emocional pot ajudar les persones a rebre la comprensió i el suport necessaris per tirar endavant.

En aquesta formació repassarem de quina manera es perpetuen els estigmes, els mites i les falses creences a través de la cultura i com aquestes representacions afecten les persones que conviuen amb un trastorn mental. Debatrem com transformar una narrativa estigmatitzadora en un discurs alternatiu capaç d’oferir retrats de la salut mental acurats, rigorosos, sensibles i versemblants.