Actualitat

FiraTàrrega 2019 enceta nova direcció en la seva 39a edició

18/06/2019
FiraTàrrega 2019 arriba a la seva 39a edició, que se celebrarà del 5 al 8 de setembre. Aquesta serà la primera edició sota la direcció artística d’Anna Giribet, amb qui, en els propers cinc anys, FiraTàrrega afronta un nou projecte artístic però també un nou projecte de gestió.

En termes generals, el nou equip recull l’essència de l’etapa anterior, de la qual se sent hereu, i valida l’esquema segons el qual la Fira és, en primer terme, un espai dual per a l’exhibició de la creativitat escènica contemporània que posa l’accent en les arts de carrer i l’espai públic i punt de trobada, contacte, contractació i intercanvi per als agents que operen en aquest mercat cultural. Segonament, es reivindica com una estructura d’acompanyament en els processos de producció d’espectacles i d’inserció en els circuits de distribució. En tercer terme vol mantenir el seu paper com a espai per a la formació especialitzada, en l’àmbit de la creació i també en l’àmbit de la gestió i la programació relacionada amb les arts de carrer i l’espai públic.

El projecte per als propers cinc anys vol evolucionar cap a un nou paradigma. Un model que reforci la funció de l’esdeveniment en dues línies d’acció: com a generador d’espais de distribució i de públics per a les produccions escèniques i com a referent sectorial que concentri experiència i el coneixement i el posi a la disposició d’institucions, creadors i professionals. En definitiva, que esdevingui un agent imprescindible per afrontar els reptes que es plantegen al sector els propers anys.

En l’àmbit artístic, FiraTàrrega vol oferir una mirada polièdrica, al voltant de quatre eixos: el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l’adscripció a la realitat social i la recerca. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. Sense oblidar-se de les peces més festives i d’entreteniment de qualitat.

La Fira presenta un total de 42 peces, 24 de les quals són catalanes, 9 d’elles provenen de la resta de l’estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d’aquesta programació s’adscriu al programa Suport a la Creació, i 19 de les propostes són estrena a l’Estat espanyol.
Quant a l’àmbit professional, la Fira acull uns 800 professionals procedents dels 5 continents. En aquesta edició, FiraTàrrega s’ha proposat; qualificar encara més l’experiència professional, renovant l’espai físic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creació de noves accions per a emergents i debutants a través d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja.
I pel què fa al Suport a la Creació, enguany, el programa inclou 14 projectes artístics i es caracteritza per la renovació i per la voluntat d’oferir un acompanyament integral a les companyies, on s’inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. El renovat programa estableix diferents tipologies de projectes, en funció del grau d’acompanyament que necessiten.