Actualitat

Ferran Mascarell, nou conseller de Cultura

30/12/2010

Ferran Mascarell, exdiputat socialista, ha tornat a la Conselleria de Cultura, després d’ocupar-la durant uns mesos durant el govern de Pasqual Maragall. Amb l’arribada del segon tripartit, va deixar la primera línia política per posar-se al capdavant de la divisió audiovisual de l’editorial RBA. Abans del govern de la Generalitat, Mascarell va tenir responsabilitats polítiques a l’Ajuntament de Barcelona, on va ser regidor de Cultura i portaveu del govern municipal.

Ara serà el relleu de Joan Manuel Tresserras, però perdrà l’àrea de Mitjans de Comunicació, que passarà a controlar la Conselleria de Governació.

Nascut a Sant Just Desvern fa 59 anys, Ferran Mascarell és historiador, autor d’assajos sobre gestió i política cultural i vicepresident de l’Ateneu Barcelonès. Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, la seva carrera sempre ha estat vinculada a la gestió cultural. Va ser editor i director de la revista d’història L’Avenç (1977-84), a més de ser promotor de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Llengua Catalana. El 1983 va ser nomenat director de Publicacions de la Diputació de Barcelona. També va desenvolupar el projecte inicial del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i entre el 1987 i el 1991 va ser coordinador de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Delegat general a Catalunya de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i director gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (1996-99). Des d’aquesta institució va impulsar i promoure iniciatives culturals com la Festa de Santa Eulàlia, la Festa Major de Barcelona o el Festival Grec.

El 1999 va ser nomenat regidor de Cultura i regidor del districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona. Va promoure i aplicar el Pla de Biblioteques i el Pla d’Equipaments Culturals de la ciutat. També ha estat representant i membre del patronat de múltiples institucions i fundacions com Barcelona Televisió, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o del Gran Teatre del Liceu, i va formar part del consell d’administració del Fòrum Universal de les Cultures 2004.

Al 2006 es va posar al capdavant de la Conselleria de Cultura en la remodelació que va dur a terme Pasqual Maragall en el tram final del seu mandat. Va ocupar aquest càrrec poc més de vuit mesos. Al 2007 va deixar el seu escó de diputat per incorporar-se al sector privat, com a productor audiovisual i conseller delegat del Grup RBA.