Actualitat

Ferran Mascarell es reuneix amb les associacions professionals

23/03/2011

Les associacions professionals culturals convocants de la concentració No retalleu la cultura, es van reunir ahir amb el conseller Ferran Mascarell, per petició del propi conseller. Podem concloure després de la trobada que s’obren noves vies de col·laboració i que ambdues parts treballem per a millorar la situació de la cultura.
 
“Hem conclòs que el que haguem de fer ho farem (ells han utilitzat la paraula “cirurgia”) de manera fina. És a dir, que si pot ser, afectem el menys possible els sectors culturals més dèbils, cosa que com sabeu, nosaltres ja ho hem anunciat, ho hem dit, ho vaig dir en el Parlament, i és la nostra principal preocupació. Les institucions grans poden patir una mica més. Les institucions petites, els creadors, la gent que té en l’administració pública i en els seus processos de subvenció o d’inversió la principal font, mirarem que pateixin el menys possible. Això ja ho estàvem fent, ells ens ho han demanat i ens hem compromès i treballarem en aquesta direcció.”, va dir el conseller.

També va explicar que compartim la idea d’excepció cultural però podem aplicar-la aquest any?, “és evident que no i seria molt frívol i molt poc sincer dir que això és compatible aquest any”, va remarcar.  “Compartim absolutament la idea de què cal treballar a mig termini i ells s’han compromès a ajudar-nos en el procés que nosaltres començarem.” 

De la seva banda, el secretari general de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya, Florenci Guntín, explicava que “hem utilitzat una metàfora en la reunió que era que segurament haurem d’utilitzar el bisturí entre les dues parts perquè la intervenció sigui quirúrgica i sigui molt fina i no s’hagi de retallar més enllà del què es necessari i a ser possible, continuem insistint en el nostre ideari, el nostre plantejament ara per ara continua sent que l’impacte sobre determinats àmbits que cal acabar de determinar, que us podeu imaginar, que és tot el que són els ajuts, les convocatòries, les inversions que es fan en creativitat, en difusió, en creació de públics, a ser possible que el malalt no entri en crisi, i no se l’hagi de dur corrent a la UVI o al tanatori.”

Finalment, el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Joan M. Gual ha remarcat que “som absolutament conscients de la situació econòmica que hi ha. Estem socialment preocupats perquè la cultura forma part de la nostra societat i és la cultura que serveix a una societat de la que neix i per tant no n’estem absents ni som autistes. Sabem realment la gravetat econòmica de la situació i, per tant, som solidaris amb tots aquells sectors de la societat que estan afectats també per aquesta situació. El que reclamem és que se’ns consideri com una pota més de l’estat del benestar, estat del benestar que es veu amenaçat per aquesta situació en la sanitat, en l’ensenyament i en les prestacions socials, dels quals nosaltres som absolutament solidaris i que d’això la societat en tingui consciència. Som la gent de la cultura, que pertanyem a una societat i ens preocupem per la nostra societat.”