Actualitat

Ester Guntín guanya el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2023 amb la coreografia «Quiso negro»

29/12/2023

La graduada del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Ester Guntín ha guanyat la novena edició del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre celebrada aquest diumenge 10 de desembre al Mercat de les Flors. La coreografia guanyadora és Quiso negro, que explora el fenomen de la catarsi a través de l’ús ritual de patrons acústics, rítmics i cinètics. La peça parla de la mort i es fonamenta en el tarantisme, una afecció nerviosa que s’atribuïa a la picada d’una taràntula.

La coreografia, interpretada per Marina Capel, Glòria Garcia, Mariona Moranta, Martí Forcada, Héctor Puigdomènech i Isaac Verdura, rebrà una dotació econòmica per ser desenvolupada en un espectacle de 50 minuts de durada que s’estrenarà en el marc del Festival Grec de Barcelona 2024.

El Premi de Dansa de l’Institut del Teatre busca potenciar el treball de joves creadors i intèrprets graduats del Conservatori Professional de Dansa (CPD), del Conservatori Superior de Dansa (CSD) i d’IT Dansa, jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre, oferint-los un ajut econòmic a la producció, així com l’exhibició de la peça guanyadora i de les finalistes en contextos professionals. Està organitzat amb la col·laboració del Grec Festival BarcelonaMercat de les FlorsGranerSAT Espai DansatLa Caldera Les Corts, el Centre Cívic Barceloneta i l’Associació de Professional de la Dansa de Catalunya APdC i L’Estruch.

Ester Guntín és graduada en Humanitats, en Coreografia i interpretació pel Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, i té el Màster d’Estudis Comparats d’Art, Filosofia i Literatura per la Universitat Pompeu Fabra. Ha presentat treballs a Sismògraf Olot, CCCB Barcelona, Fira ARCO o Quinzena de Dansa de Portugal, i ha rebut premis de la RIDCC Rotterdam International Duet Competition d’Holanda, l’ACT Festival Bilbao o L’Estruch. Com a coreògrafa i directora de moviment ha col·laborat amb Marcos Morau, Silvia Delagneau o Marta Pazos, entre d’altres. Al 2024 té projectes amb el Teatre Lliure, el VVAA Collective per al TNC i el Gran Teatre del Liceu.

Altres reconeixements

Durant la funció dels finalistes també es van premiar les altres dues coreografies que optaven al Premi de Dansa de l’IT. En concret, Altars profans, de Magdalena Garzón, va guanyar el Premi de SAT Teatre, que permetrà l’estrena ampliada de la peça en aquest espai durant la temporada 2024-25. D’altra banda, la coreografia Gloria (An Easy and Funny Work) d’Irene García, va aconseguir el Premi del públic, reconeixement atorgat a través de la votació popular feta entre els assistents a la gala que es va celebrar al Mercat de les Flors.

El jurat del premi estava format per la directora general de l’Institut del Teatre, Sílvia Ferrando; el director del Grec Festival de Barcelona, Francesc Casadesús; la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit; el director dels Serveis Culturals de l’Institut del Teatre, Jordi Fondevila; la directora artística d’IT Dansa, Catherine Allard; la directora d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Girona, Elena Carmona i la directora del Festival Dansàneu, Rut Martínez.

Més informació sobre el Premi de Dansa en aquest enllaç.