Día Internacional de la Danza

El 29 de abril se celebra mundialmente el Día Internacional de la Danza (DID). El Comité Internacional de Danza de la UNESCO dijo esta fecha para conmemorar el nacimiento de Jean-Georges Noverre (29 de abril de 1727), considerado el padre del ballet moderno.

Cada año el DID convierte la danza en la gran protagonista, reconociendo y apoyando el esfuerzo constante de todas aquellas personas que hacen que la danza sea un hecho y no sólo un sueño.

El DID también es una fiesta donde compartir la pasión por la danza en toda su diversidad y una ocasión para acercar la danza a todos.

A lo largo de los años, la APdC siempre ha organizado actividades de carácter festivo alrededor de este día. Siempre con el propósito de hacer máxima difusión a través de los medios de comunicación y conseguir sensibilizar a la ciudadanía.

Día Internacional de la Danza 2022

Después de 2 años de pandemia el DID’22 pudo regresar a la calle para llenar de movimiento 3 barrios de Barcelona.

Haga clic sobre la imagen de abajo para ver el vídeo de las tres acciones que organizamos:

Silvia Batet bailando con varias escuelas y entidades del barrio de Sant Andreu a partir de su premiada coreografía ‘Oblivion’.

Miquel Barcelona vinculando la danza con las antiguas fábricas de Sants en una acción itinerante guiada por Precaria Garcia.

Toni Mira trabajando con escuelas y centros de creación para culminar en una gran acción bailada en las calles de Horta-Guinardó.

Vídeo de Ignasi Castañé.

2021

Habitualmente, la Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya organizaba una gran acción participativa y implicaba los profesionales y aficionados del territorio para celebrar y hacer visible la profesión en todo el país. Era un momento para hacernos escuchar y expresarnos plegadas. Desgraciadamente, la pandemia ha impedido que la edición de este año se pueda celebrar de forma presencial, pero no impedirá que desde la asociación seguimos uniendo fuerzas para reivindicar y celebrar la danza. De ahí que la edición del 2021 se reinventa en formato audiovisual, con diez piezas de vídeo-danza dirigidas por el bailarín y coreógrafo Pere Faura, con una importante intención reivindicativa cada una.

Ver videos

2020
El 29 de abril es el Día Internacional de la Danza. Este 2020 nos ha tocado vivirlo en casa, pero el confinamiento no detiene el movimiento! Hemos recogido una muestra de los más de 500 vídeos que se han colgado en redes para la campaña de la APdC # BallemaCasaDID20. Muchas gracias a todas por la colaboración! Trabajo y lo seguiremos haciendo para todo el sector! Volveremos a bailar juntas pronto!
El brindis virtual se hizo por Zoom y contó con la lectura del manifiesto escrito por la gestora y crítica de danza Montse Otzet, y la actuación musical en directo de Nacho Melús.
2019

El acto del DID 19 se llevará a cabo en la Plaça dels Ángels de Barcelona, ​​davant del MACBA, el mismo lunes 29 de abril a las 18h con diferentes acciones programadas: la performance de Diego Sinniger alrededor de «la danza que queremos «; la lectura del Manifiesto del Día Internacional de la Danza, escrito por Cesc Gelabert; y la exhibición de la coreografía colectiva que este año ha creado Mar Gómez, pensada para que todos, sepa o no bailar, pueda participar.

Esta misma pieza se bailó de forma simultánea, como clausura de la segunda edición de Danza. Decimoquinta Metropolitana, el 30 de marzo en Badalona, ​​Barcelona, ​​Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet y Viladecans. El 29 de abril todos los participantes – y los que se quieran sumar – tendrán una nueva oportunidad de celebrar la danza repitiendo la acción en Barcelona con motivo del Día Internacional de la Danza.

Desde la APdC animamos a todos, mujeres, hombres, grandes y pequeños, a llenar la Plaza de los Ángeles y celebrar la danza! Tanto es la edad que tenga, la experiencia o el nivel: aquí lo que cuenta es tener ganas de bailar!

ENSAYOS ABIERTOS A TODOS

Los que lo deseen, pueden asistir al ensayo abierto con Mar Gómez en la Sala Melmac, en el marco de los Fraidei Swing, una Jam de Lindy Hop y Blues los viernes a Sala Melmac. Con la colaboración de la APdC, Sala Melmac organiza el viernes 26 de abril a las 18h un ensayo para aprender la coreografía. Al finalizar el ensayo, se ofrecerá un aperitivo a los asistentes y se les invitará a la jam de swing abierta a todos.

2018

L’APdC, pel Dia Internacional de la Dansa 2018 (29 d’abril), té l’objectiu d’acostar la dansa a la ciutadania i per això durà a terme les següents activitats:

BALLA’M UN LLIBRE

Torna la quarta edició del Balla’m un llibre, que organitzem conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per a aquesta edició no s’ha fet convocatòria de propostes noves, sinó que s’han seleccionat llibres ballats estrenats en altres edicions per arribar a més biblioteques que en anys anteriors. Així doncs, enguany 4 peces basades en 4 llibres diferents es veuran en 12 biblioteques del territori català.

Més informació

Omplim la Plaça dels Àngels de Dansa!

L’acte central de la celebració del DID de l’APdC es durà a terme a la Plaça dels Àngels de Barcelona, davant del MACBA, el divendres 27 d’abril amb diferents accions programades: l’actuació en forma d’improvisació de professionals de la dansa; la lectura del Manifest, escrit per María Muñoz, de la companyia Mal Pelo, premi Ciutat de Barcelona 2017; i l’exhibició de la coreografia col·lectiva Movent Emocions, creada per Toni Mira i pensada per a que tothom, sàpiga o no ballar, hi pugui participar.

a peça de Mira és fruit de la iniciativa Tothom balla i s’estrenarà de forma simultània, com a espectacle de cloenda de la primera edició del festival Dansa. Quinzena Metropolitana,  el 17 de març a les 12h a Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues, L’Hospitalet i Santa Coloma amb la participació d’escoles de dansa, col·lectius i la ciutadania de cada municipi.

El 27 d’abril tots els participants – i els que s’hi vulguin sumar – tindran una nova oportunitat de celebrar la dansa repetint l’acció a Barcelona en motiu del Dia Internacional de la Dansa.

És un ball per a tothom, fet per tothom, que incorpora estils diferents. No cal tenir cap gran experiència, només moltes ganes de ballar i moure’s. Els participants es poden aprendre la coreografia penjada a vimeo (https://vimeo.com/tothomballa) i assistir a l’assaig obert i voluntari que l’APdC organitza a la Fabra i Coats el dissabte 14 d’abril d’11h a 13h, i el dimecres 25 d’abril de 19h a 21h. Tothom que ho vulgui s’hi pot apuntar a través d’un formulari

Consulta el programa complet aquí.

MISSATGE DEL DID

El mateix 27 d’abril a la tarda, Xevi Dorca, president de l’APdC, llegirà el missatge del DID, que enguany ha escrit María Muñoz, codirectora de Mal Pelo.

L’AGENDA DE LA DANSA A DANSACAT.ORG

D’altra banda, tornem a recollir tota la programació de dansa de Catalunya (escoles, teatres, centres cívics, centres de creació, associacions,…). 54 municipis i 120 activitats per celebrar el Dia Internacional de la Dansa. Podeu consultar l’agenda aquí.

2017

BALLA’M UN LLIBRE

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dansa, torna la tercera edició del Balla’m un llibre, que organitzem conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 21 i 22 d’abril, cinc Biblioteques de diferents ciutats de Catalunya acolliran cinc propostes de dansa basades en llibres.

Més informació

30 hores de Dansa

Coincidint amb els 30 anys de l’APdC, amb l’Institut del Teatre organitzem 30 hores de dansa entre el 27 i el 29 d’abril. La presentació de les activitats es farà el 26 d’abril en roda de premsa, però us podem avançar que el dia 29 ocuparem les aules de l’IT amb classes de dansa gratuïtes i obertes a tothom. Podeu consultar la graella aquí.

MISSATGE DEL DID

També es farà la lectura del missatge del DID, que enguany s’ha elaborat de forma col·lectiva i recull les reivindicacions i fortaleses del sector. La lectura serà el 29 d’abril a l’Atri de l’IT.

L’AGENDA DE LA DANSA A DANSACAT.ORG

D’altra banda, tornem a recollir tota la programació de dansa de Catalunya (escoles, teatres, centres cívics, centres de creació, associacions,…). 54 municipis i 120 activitats per celebrar el Dia Internacional de la Dansa. Podeu consultar l’agenda aquí.

2016

El pròxim 29 d’abril, a les 21h, la Plaça Salvador Seguí (davant de la Filmoteca de Catalunya) acollirà una acció participativa dansada que convidarà a tothom a ballar i descobrir els efectes que la dansa té en el cos i, sobretot, en la cara. L’artista Mónica Muntaner presentarà l’espectacle ‘Abans i després de ballar’, un projecte participatiu que convidarà al públic a sortir de l’anonimat i pujar a l’escenari per ballar de manera lliure durant 40 minuts.

Quaranta persones del públic podran inscriure’s a l’acció i es fotografiaran abans de pujar a l’escenari i començar a ballar. Passats els quaranta minuts, es tornaran a fotografiar i es compararà la fotografia resultant amb la presa a l’inici. Amb aquesta acció, l’APdC vol promoure l’exercici de la dansa des del punt de vista comunitari, on tots i totes puguem ballar sense judicis de caràcter estètic, només gaudint del plaer de moure’ns junts.

Ballar ens aporta moltes coses, és un art escènic, integrador, saludable i educatiu. Aquest any volem que els valors que aporta aquesta disciplina en qualsevol àmbit social, més enllà de l’exhibició d’un espectacle, siguin els veritables protagonistes a través del lema ‘Ballar ens fa bé’. Durant l’espectacle, Constanza Brncic llegirà el missatge del Dia Internacional de la Dansa 2016: ‘Ballar des d’un altre lloc’.

Si el 29 d’abril ets a Barcelona, vine al Raval amb calçat còmode per celebrar el Dia internacional de la dansa plegats. No cal inscripció prèvia però les places per participar en l’acció dansada són limitades, així que arriba una mica abans si et vols assegurar la participació en l’acció ballada dalt de l’escenari.

Agraïments: Filmoteca de Catalunya i La Monroe.

Si vols saber totes les activitats que es desenvolupen a Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dansa descarrega’t l’Agenda del DID 2016:

2015

BALLA’M UN LLIBRE

Enguany l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzaran el proper 22 d’abril de 2015 una acció a les Biblioteques de diferents ciutats de Catalunya, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dansa.

Més informació

ACCIONS BALLADES DE L’APdC

El 29 d’abril es duran a terme diverses accions ballades per a reivindicar una major presència i reconeixement de la dansa. Seran a la Rambla i als vestíbuls de diversos teatres  Més informació

MISSATGE DEL DID

També es farà la lectura del missatge del DID, que enguany hem encarregat a La Caldera.

Llegir missatge

L’AGENDA DE LA DANSA A DANSACAT.ORG I EN UNA APLICACIÓ MÒBIL (APP)

D’altra banda, hem tornat a recollint  tota la programació de dansa de Catalunya (escoles, teatres, centres cívics, centres de creació, associacions,…) amb motiu d’aquesta celebració, i la difondrem a través de dansacat.org, de les xarxes socials, i de l’ Aplicació mòbil  (APP) gratuïta «Agenda de la Dansa ’15«. Descarregar Aplicació Mòbil

AJUT A UN PROJECTE QUE RELACIONI DANSA I SOCIETAT- GALA DE DANSA SOLIDÀRIA

L’APdC ha obert convocatòria per a l’ ajut d’un projecte que relacioni dansa i societat. L’ajut consistirà en la recaptació del taquillatge de la Gala de Dansa solidària que durà a terme l’Institut del Teatre al Mercat de les Flors, i en col·laboració amb el teatre, el proper 29 d’abril. Aquesta gala estarà protagonitzada per la companyia IT Dansa, i els alumnes dels Conservatoris Professional i Superior de Dansa de l’Institut del Teatre. + informació

2014

ACCIÓ PARTICIPATIVA BALLADA ARREU DEL TERRITORI

Enguany l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzaran acció ballada participativa en homenatge al gran mestre de la dansa tradicional catalana Joan Serra, desaparegut recentment.

Quan i on?

Girona: 27 d’abril a partir de les 13h. Plaça de la Constitució.

Barcelona: 29 d’abril a les 18h i a les 18.30h. Plaça de la Catedral.

Lleida: 29 d’abril a les 18h i a les 18.30h. Plaça Sant Joan.

Reus: 29 d’abril a partir de les 18h. Plaça del Mercadal.

Estarà oberta a tothom (professionals i amateurs) que vulgui experimentar la Dansa, i sota la direcció artística de Montserrat Iranzo i Gerard Palet, escollits per convocatòria pública.

Apunta’t a ballar, aprèn-te la coreografia pas a pas que veuràs en aquest vídeo. Apunta’t enviant un e-mail a projectes@dansacat.org

Més informació sobre l’acció

Informació sobre l’assaig de l’acció a Barcelona

CONCURS FOTOGRÀFIC A TWITTER

L’APdC organitza el 1r Concurs fotogràfic del Dia Internacional de la Dansa APdC a Twitter. Aquest concurs consisteix en la publicació de fotografies de l’acció participativa de Dansa- Homenatge a Joan Serra, que organitza l’APdC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb l’etiqueta #Ballarem a la plataforma Twitter + informació

MISSATGE DEL DID

També es farà la lectura del missatge del DID, que enguany ha escrit Maria Josep Serra, germana de Joan Serra.

Llegir el missatge.

L’AGENDA DE LA DANSA A DANSACAT.ORG I EN UNA APLICACIÓ MÒBIL (APP)

D’altra banda hem tornat a publicar preparar l’ Agenda de la Dansa. Hem recollit tota la programació de dansa de Catalunya (escoles, teatres, centres cívics, centres de creació, associacions,…) amb motiu d’aquesta celebració, i la difonem a través de  dansacat.org, de les xarxes socials, i d’ una Aplicació mòbil  (APP) gratuïta.

2013

Al 2013 vam tornar a organitzar una acció participativa perseguint els mateixos objectius que l’any passat: apropar la Dansa a la ciutadania i permetre a tothom experimentar la Dansa. L’acció participativa multitudinària es va dur a terme al  Mercat de les Flors (la pluja va impedir que es realitzés a la Pl. de la Catedral). Aquest esdeveniment va ser obert a la participació de tota la ciutadania i va ser un èxit, amb més de 200 participants, malgrat la pluja i el canvi d’espai.

Vam obrir convocatòria perquè els professionals voluntaris que vulguessin implicar-se poguessin fer una coreografia de creació col·lectiva, i dinamitzar l’acció. Va estar oberta a professionals de tots els estils de dansa: clàssic, contemporani, jazz, hip-hop, claqué, dansa espanyola i flamenc, balls de saló, danses del món,…
Més informació sobre l’acció

L’Agenda de la Dansa

Amb l’objectiu d’inserir la Dansa a la societat vam tornar a recollir tota la programació de dansa de Catalunya (teatres, escoles, centres de creació i centres cívics, activitats dels barris al carrer, etc.) que es van fer amb motiu d’aquesta celebració i la vam difondre a través de dansacat.org (14.000 visites mensuals) i de les xarxes socials. També es va enviar a més de 3.000 contactes (socis, subscriptors, amics de la dansa i altres agents del sector: professionals, amateurs, centres de dansa,…), i amb el butlletí mensual. D’altra banda, vam desenvolupar una Aplicació mòbil o App -un petit programa que ofereix prestacions i accés a continguts- que els usuaris van poder descarregar-se gratuïtament en el seu telèfon o dispositiu mòbil. A través d’aquesta APP anomenada «Agenda de la Dansa» es va poder consultar la programació duta a terme amb motiu del DID arreu de Catalunya, a més a més de poder llegir el missatge d’Anna Maleras, veure l’ ubicació al mapa de les activitats, etc.

Més informació sobre l’APP

Missatge del DID
L’APdC va encarregar el missatge del DID a Anna Maleras.
Llegir missatge

2012

Al 2012 vam tornar a organitzar una acció participativa perseguint els mateixos objectius que l’any passat: apropar la Dansa a la ciutadania i permetre a tothom experimentar la Dansa. Per aquesta raó, el lema va ser: la Dansa és un bon pla. Vam voler explicar que la dansa és molt diversa, que hi ha molts estils i molts tipus de dansa, i que per tant tothom pot trobar un tipus de dansa que li agradi.
L’acció participativa multitudinària es va dur a terme a la plaça de la Catedral de Barcelona. Hi va haver dos passis: a les 17h30 i a les 18h del diumenge 29 d’abril. Aquest esdeveniment va ser obert a la participació de tota la ciutadania i va ser un gran èxit.

Vam obrir convocatòria perquè els professionals voluntaris que vulguessin implicar-se poguessin fer una coreografia de creació col·lectiva, i dinamitzar l’acció. Va estar oberta a professionals de tots els estils de dansa: clàssic, contemporani, jazz, hip-hop, claqué, dansa espanyola i flamenc, balls de saló, danses del món,…

Després de crear les coreografies es van gravar en vídeo i es van difondre a través de la xarxa animant a tothom a participar. També es van fer assajos de la coreografia grupal.

· Més de 700 participants: Van assistir més de 400 ballarins professionals, coreògrafs, amateurs, professors i estudiants de ball de 12 disciplines diferents, i a la que es van afegir més de 300 dels 1500 espectadors espontanis.
Per veure els vídeos de l’acció: www.dansacat.org/actualitat/1/1656

L’Agenda de la Dansa al Time Out/ Diari Ara

Amb l’objectiu d’inserir la Dansa a la societat vam tornar a recollir i mostrar a la ciutadania la programació de la Dansa amb motiu d’aquesta celebració. Per tercer any consecutiu vam fer una inserció (publicitària) de dues pàgines, que ha recollit tota la programació de dansa de Catalunya (teatres, escoles, centres de creació i centres cívics, activitats dels barris al carrer, etc.), i que aquest any es va inserir a la revista Time Out (al quiosc dimecres 25 d’abril, i distribuïda amb el diari Ara divendres 27 d’abril), arribant a més de 120.000 lectors interessants en la cultura. A més a més, es va difondre en format digital a través de dansacat.org i de les xarxes socials. D’altra banda, es va enviar per e-mail als associats i subscriptors, per tal de fer-ne la màxima difusió possible.

Veure agenda: www.dansacat.org/actualitat/1/1622

Missatge del DID

L’APdC va encarregar el missatge del DID a Marta Almirall, sòcia fundadora de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. Almirall és directora artística i coreògrafa, i ha treballat en produccions de dansa, teatre, TV i cinema. Actualment treballa al Departament de Festes, Tradicions i Festivals de l’Institut de Cultura de Barcelona.

El missatge del DID es va difondre a l’Agenda de la Dansa i es va fer arribar als centres i teatres que duen a terme activitats amb motiu d’aquesta festivitat. També es va poder consultar a www.dansacat.org.

Llegir missatge: www.dansacat.org/actualitat/1/1587

2011

L’Agenda de la Dansa al «Què fem?» de La Vanguardia

Amb l’objectiu d’inserir la Dansa a la societat, per segon any consecutiu, hem fet una inserció publicitària de dues pàgines en les quals es recollirà tota la programació de Dansa de Catalunya amb motiu del DID, i el missatge del DID. L’Agenda de la Dansa es va publicar dijous 21 d’abril a la doble pàgina central del suplement Que fem? de La Vanguardia, que té una difusió de més de 200.000 exemplars.

Missatge del DID

Pel que fa al missatge del Dia Internacional de la Dansa, aquest any s’ha elaborat des de l’APdC (Xavier Martínez), donat que hem rebut el Premi Nacional de Cultura 2011 en la categoria de Dansa, i que representem a més de 400 professionals del sector.

Llegir missatge

Presentació del document «Junts per la Dansa. Mesures per al desenvolupament de la Dansa a Catalunya»

El dia 28 d’abril es va presentar al sector i als mitjans aquest document on s’expliquen els principals eixos i temes que afecten al bon desenvolupament d’aquesta forma artística, i que va dirigit principalment a les Administracions Públiques locals. Aquest document parla dels valors de la Dansa, del compromís de l’Administració Pública, de la necessitat d’arribar a la ciutadania, de programar Dansa als municipis, de la necessitat d’espais i infraestructures, entre d’altres.

Jornades de debat «Difusió i educació: els reptes actuals de la dansa», a la UB

Divendres 29 d’abril van tenir lloc a la Facultat de Geografia i Història de la UB unes jornades de debat per tractar un dels eixos més importants del document  «JUNTS PER LA DANSA». Hi van participar professionals amb àmplia experiència en el sector que aportaran un debat crític a l’hora de plantejar propostes per a la millora de la difusió de la dansa en general.

2010
200 persones participen a l’acció de dansa integrada de l’APdC


En motiu del Dia Internacional de la Dansa, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya vol donar a conèixer la dansa a la ciutadania i mostrar que és accessible a tothom. Per aquest motiu, i donat a la seva recent emergència, aquest any hem volgut donar a conèixer la dansa integrada (que integra persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, i persones sense discapacitat), on i quan sorgeix i quins projectes s’estan duent a terme a Catalunya.

Aquest migdia s’han presentat en roda de premsa les accions dutes a terme per l’APdC amb motiu del DID i s’ha fet una acció de dansa integrada oberta a tothom a La Rambla de Barcelona, amb música en directe interpretada per Carles Santos (Bujaraloz by Night) i direcció artística de Toni Mira i Clàudia Moreso. L’acció ha comptat amb la participació de més de 200 persones, persones de totes les edats, amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, i persones sense discapacitat. A més, tots els vianants que ho han volgut s’hi han afegit.

Després de l’acció, la Directora de la Fundació Psico-Art de Catalunya, Jannick Niort, ha llegit amb molta emoció el missatge del Dia Internacional de la Dansa, encarregat per l’APdC.

Fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, el CoNCA i la Xarxa Transversal, l’Anella Cultural ha transportat l’acció i la lectura del missatge per streaming als portals www.dansacat.org i www.conca.cat. També s’ha pogut veure en directe al Teatre Principal d’Olot.

L’APdC volem agrair el seu esforç a totes les persones que heu fet possible aquest dia, i molt especialment a aquells que hi heu participat.

Descarrega’t l’Agenda de la Dansa, més de 150 activitats pel DID!

Ja et pots descarregat l’Agenda de la Dansa que l’APdC va inserir al suplement «Què fem?» de La Vanguardia, divendres 23 d’abril, i que recull més de 150 activitats de Dansa que es faran arreu de Catalunya (teatres, escoles, centres de creació,…). Activitats que es duen a terme amb motiu del Dia internacional de la Dansa (DID) entre els dies 23 d’abril i 2 de maig.

Com ja sabeu un dels objectius de l’APdC pel Dia Internacional de la Dansa és donar a conèixer als ciutadans tota la programació de dansa que es duu a terme a Catalunya. És per això que aquesta any hem elaborat l’Agenda de la Dansa. Com veureu l’agenda també inclou el Missatge del Dia Internacional de la Dansa, que en aquesta ocasió l’APdC ha encarregat a la mestre de dansa i directora de la Fundació Psico-Art de Catalunya, Jannick Niort.

http://www.dansacat.org/arxius/biblioteca/LAgenda_de_la_DansaAPdCQu_fem__web_.pdf

2009

Monogràfic El Dia D dedicat als Valors de la Dansa

Seguint la nostra voluntat d’acostar la Dansa a tothom publiquem -per tercer any- el monogràfic El Dia D, que estarà inserit a El Periódico del dia 25 d’abril, i que arribarà  a més de 200.000 llars. Aquest any el dediquem als Valors de la dansa, a les aportacions i importància que té en àmbits com l’educació, la salut i la integració social, entre d’altres. Parlarem de la dansateràpia, de la dansa a l’escola, als centres penitenciaris, amb discapacitats, amb embarassades, etc. Respondrem a la pregunta: ¿Què aporta la dansa a la societat?, i farem un repàs pel seu origen i la seva importància.

Aquest any El Dia D estarà inserit a El Periódico com una secció més, perquè la Dansa s’ho mereix!

D’altra banda, hem recollit la programació de dansa d’arreu de Catalunya –prop de 100 activitats que es duran a terme del 24 d’abril al 3 de maig- amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, que també podreu consultar a través de la nostra web. A més, aquestes activitats tindran difusió a través d’ICAT FM i del Canal 33 (Recomana), gràcies a una acord de col·laboració que hem establert amb ambdós mitjans.

Descarregar el Dia D

Acció participativa oberta a tothom

El proper 29 d’abril a les 14 hores tindrà lloc al Pati de les Dones de CCCB una acció participativa oberta a tothom. Es tracta d’una coreografia molt senzilla, que tothom podrà fer: ballarins, no ballarins, grans i petits,… És l’adaptació de la coreografia Fuero(n) * de Germana Civera, basada en la deconstrucció de La Bayadere.

Germana Civera i Jordi Cortés t’expliquen la proposta en aquest vídeo. Viene a ballar amb nosaltres i porta a tants amics com vulguis!

* «El tercer acto del ballet La Bayadera, El reino de las Sombras, ofrece por primera vez lo que podríamos nombrar como la primera figura abstracta en la historia del ballet. La peculiaridad de esta coreografía consiste en la repetición de la misma secuencia de pasos realizada por treinta bailarinas del cuerpo de baile. El efecto hipnótico de la repetición constante del mismo paso a lo largo de la escena y durante mas de siete minutos cautiva al espectador.
En 2008 iniciamos el proyecto de creación «Fuero(n)», obra basada en la cuestión de la memoria de la danza a través del concepto de generación. Constituida por danzantes y no danzantes de diferentes generaciones (de ocho anos a ochenta), la idea era crear en la pieza una danza que reuniera a todo el conjunto. Así se rendía homenaje a este ballet y particularmente a El Reino de las Sombras donde el cuerpo de baile, «el corazón de la danza», fuera de toda su jerarquía piramidal, toma todo su protagonismo. Para ello, realizamos un trabajo coreográfico de «deconstrucción» y conducimos esta coreografía a su raíz: el andar. Constatamos tanto en su realización como en su actuación que esta coreografía completamente «actualizada» y «deconstruida» ya no sólo conserva todo su poder y fuerza de origen, sino que también aporta y abre al mismo tiempo la perspectiva de ser danzada a cualquier edad.
Hoy seria un honor, a través de esta coreografía, compartir, ofrecer y festejar, tanto con la comunidad danzante de Barcelona como con los ciudadanos, el Día Internacional de la Danza. Ocasión también, de rendirla viva, y, esperamos «nueva» ya que se trataría esta vez de «crearla» en un marco nuevo. GERMANA CIVERA» 

Veure el vídeo de l’acció

Missatge DID

Montse Colomé coreògrafa independent, destaca per la seva gran versatilitat en les arts escèniques. Diplomada en Dansa per l´Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat en teatre (Comediants, Carles Santos, Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya), òpera (Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Capitol de Toulouse, Teatro de la Zarzuela, Walsh National Opera), grans esdeveniments (Jocs Olímpics de Barcelona, 1992; Expo de Sevilla, 1992; Expo de Lisboa, 1998; St. Patrick’s Festival Dublín, 1997, 1998 i 1999) i televisió. Premi de la Crítica per l’espectacle Brossa a la porta 1995 i Premi Nacional de Dansa 2006 a La Caldera, de la qual n’és membre fundadora. Els seus darrers treballs han estat la coreografia Sardanana per a les Festes de la Mercè de Barcelona, la direcció de l’espectacle inaugural del TNT Dansa de Terrassa i la coreografia de Le Nozze di Figaro al Gran Teatre del Liceu.

Llegir el missatge

Roda de premsa

El ressò mediàtic que suposa el Dia Internacional de la Dansa el converteix en un moment idoni per a poder donar-la a conèixer i acostar-la a tota la ciutadania. Seguint la nostra filosofia d’esdevenir una plataforma de difusió del sector i aprofitant l’atenció que rebem dels mitjans, des de l’APdC convoquem als periodistes a una roda de premsa on s’exposaran els valors de la dansa, on s’oferirà una mirada més enllà del escenaris i es donaran a conèixer uns valors sovint desconeguts com poden ser el terapèutic i el social.
La roda de premsa tindrà lloc al CCCB, el 29 d’abril a les 13 hores.

2008
Recopilem la programació de Dansa

Seguint la nostra voluntat de treballar en xarxa, cohesionar el sector de la dansa i donar veu als seus agents, un any més hem recollit la programació de dansa a Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dansa.
Més avall podeu descarregar-vos la programació (actualitzada a diari) prevista entre el 24 d’abril i el 04 de maig de 2008.

El dia D

(versió en pdf ja disponible!! us la podeu descarregar al final de la pàgina)

Produit per l’APdC en col·laboració amb l’Associació Per la Dansa de Catalunya i patrocinat per El Periòdico, el dijous 24 d’abril sortirà al carrer la segona edició del monogràfic de dansa El Dia D.
El Dia D dóna veu a la dansa i l’aproxima a la ciutadania, aquest 2008 des d’una perspectiva històrica. També inclou la programació de Dansa a Catalunya entre el 24 d’abril i el 04 de maig que us en podeu descarregar el pdf més avall.

Els objectius que perseguim amb aquesta publicació són: acostar la dansa a la societat, arribar al màxim nombre de persones i treballar en equip. Volem destacar la col·laboració d’anunciants i el treball desinteressat de col·laboradors en xarxa. Sense el seu suport, en part econòmic però sobretot moral, aquesta publicació no podria veure la llum.

Per aquesta ocasió comptem de nou amb l’estreta col·laboració de Joaquim Noguero, com a editor i Domènec Orrit com a dissenyador. Aquest any també hem rebut el suport d’un Consell Assessor format per membres destacats de la Dansa a Catalunya.

Roda de premsa

El ressò mediàtic que suposa el DID, el converteix en un moment idoni per a poder analitzar l’estat de la dansa. Seguint la nostra filosofia d’esdevenir una plataforma de difusió del sector de la dansa, i aprofitant l’atenció que rebem dels mitjans, des de l’APdC convoquem als periodistes a una roda de premsa on es presentarà un anàlisis del sector. La informació presentada a la premsa sorgeix del treball d’anàlisi i cohesió del sector portat a terme per l’APdC. Per aconseguir això hem reunit diferents grups de discussió, en els que s’ha analitzat el sector de la dansa, i se n’han extret les conclusions per presentar a la premsa.
La roda de premsa tindrà lloc a La Caldera a les 12h30 del divendres 25 d’abril .

Lliurament dels Premis de l’APDC

Anualment l’APdC reconeix el treball i esforç d’aquelles persones que més han treballat per la Dansa, entregant els guardons Soci d’Honor i Premi de l’APdC. El guardó Soci d’Honor s’entrega a una persona que hagi demostrat, impulsat i incentivat l’interés per a la dansa a Catalunya. El Premi de l’APdC s’entrega a una persona, entitat, companyia o associació per la seva aportació continuada en favor de la dansa.
Aquest 2008 seguirem amb la nostra voluntat de descentralitzar les activitats que l’APdC port a terme i realitzarem l’acte d’entrega de premis a L’Estruch de Sabadell. Alhora, vincularem l’acte a l’actuació de Bea Fernàndez Cuerpo en escena o (los sueños (no) tienen título?) . L’actuació començarà a les 21h30 i l’entrega de premis a les 22h30. Acte seguit soferirà una copa a tots els assistents.