Actualidad

Aina Lanas i Laia Duran guanyen la segona beca Oportunitats de suport a la transició laboral

11/11/2022

Enguany la comissió de selecció ha decidit repartir l’import de la beca (2.000 euros) entre els dos projectes de reorientació professional

L’APdC ha estat una associació pionera en el treball d’acompanyament a la transició laboral de les seves professionals. Des que l’any 2014 va engegar la Taula de Transició d’Artistes, la associació ha vetllat per aquelles associades que necessitaven suport en les diferents etapes de les seves trajectòries: la formativa, la del desenvolupament professional i sobretot la de transició dels escenaris a un altre treball, professió i manera de vida. L’any passat l’APdC va fer un pas més i va crear la Beca Oportunitats, una iniciativa pionera a l’Estat que té per objectiu donar suport a la formació d’aquelles professionals que es troben en un procés de reorientació laboral, ja sigui per motius d’edat, malaltia, lesió, econòmics o d’altres.

Precisament una lesió és el motiu que va moure una de les guanyadores d’aquesta beca i sòcia de l’APdC, Aina Lanas, a cercar alternatives professionals i a sol·licitar l’ajuda. Arran d’un accident de moto, el turmell de l’Aina no va tornar a ser el mateix. Per primer cop va haver de plantejar-se alguna alternativa a la interpretació, que havia estat la seva dedicació exclusiva des que tenia 16 anys. Els dos anys següents a l’accident l’Aina es va endinsar en la feina de direcció i producció, amb l’equip ‘Si Los Martes Fueran Viernes’, amb qui han coproduït dos festivals d’improvisació i una producció amb 10 intèrprets a Buenos Aires. Aquesta experiència l’ha fet decidir-se pel procés creatiu i de producció com a alternativa laboral. A partir d’ara, podrà acostar-se a les arts escèniques des d’un altre vessant gràcies al Grau en Arts de la UOC que iniciarà amb la beca Oportunitats.

Enguany la comissió de selecció ha volgut triar dues propostes de reorientació professional. L’altra guanyadora ha estat Laia Duran, que davant d’un panorama laboral com a intèrpret “incert” ha volgut obrir un altre camp de possibilitats amb  la docència com a futur professional. Actualment la Laia compagina la seva carrera com a intèrpret amb la d’assistent de moviment i la de docent. Ha triat el Postgrau de Projectes Pedagògics i Escènics de l’Institut del Teatre de Vic, amb la intenció d’aconseguir en un futur l’equivalent al Màster de Formació de Professorat.

L’Aina i la Laia iniciaran ara una nova etapa formativa amb el suport de l’APdC, que ha triat la seva candidatura d’entre cinc propostes presentades gràcies a la comissió formada per Xevi Dorca, Júlia Faneca, Vivianne Calvitti i Mercedes Recacha.