Actualitat

Es presenten les 50 propostes per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista

20/07/2017

Ahir 19 de juliol va ser un dia important per al sector cultural. El CoNCA va organitzar la presentació del document marc que ha de servir de base per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista. Segons va explicar Carme Sendra, vicepresidenta del CoNCA, es tracta d”una agenda de prioritats” de totes les pendents del sector, que es debatran a la subcomissió del Congrés que al setembre abordarà l’Estatut de l’Artista a nivell estatal, i que afectarà a un milió de professionals.

Aquest document recull les 36 propostes que ja al 2014 va publicar el CoNCA, després d’un procés de treball amb 19 associacions, entre les quals hi ha l’APdC.

Els representants dels diferents sectors culturals es van encarregar de destacar les propostes més urgents. En el cas de l’APdC, el seu president, Xevi Dorca, va recalcar la necessitat de tenir especialment present els riscos laborals en dansa i circ, així com un programa de transició professional.

Quant a la resta de reivindicacions, van remarcar la demanda d’aplicar, a tots els sectors culturals, l’IVA reduït del 4%; elaborar un cens de professionals del sector; la creació d’un sistema de representació sindical, regulació i presència de la cultura al sistema educatiu, i garantir la compatibilitat de la jubilació amb l’activitat artística, així com amb el cobrament de drets d’autor.

A la trobada hi van assistir representants de tots els sector culturals (ballarins, actors, escriptors, fotògrafs, músics, il·lustradors…), fet que evidencia la seva transversalitat. Com va explicar Patacho Recio, secretari de la Junta de Autores de Música (JAM) i coordinador del document, s’ha treballat escoltant a tots els col·lectius i recollint les demandes de cada un d’ells, moltes de les quals, coincideixen. “El resultat és una proposta viva, que té en compte les especificitats de cada sector cultural”.

Podeu consultar el document sencer aquí.