Actualitat

Els premis oXcars 2009 faran una menció especial a Merce Cunningham

19/10/2009

El proper dijous 29 d’octubre tindrà lloc la segona edició dels premis oXcars de Cultura Lliure, en què es lliurarà una menció especial a Merce Cunningham en la categoria de dansa per la seva obra Loops, el seu testament vital, una instal·lació interactiva, registrat en Creative Commons.

L’interès de Cunningham en la tecnologia contemporània el va dur a treballar amb el programa per a computadora «DanceForms», que va utilitzar per a realitzar totes les seves coreografies des de Trackers (1991). Al 1997 va començar a treballar en la captura de moviments amb Paul Kaiser i Shelley Eshkar de Riverbed per a desenvolupar el decorat per a BIPED l’any 99. 

Després del seva recent defunció, el creador rep com homenatge el premi oXcars de la cultura compartida per la categoria Dansa i per una vida dedicada a la innovació. També en això ha estat un precursor. La video-instal.lació Loops, una videocoreografia interactiva de les seves mans, realitzada per Open Ended Group, es va estrenar al 2008 sota llicència creative commons. En la seva clarividència, va triar la filosofia del coneixement lliure per a preservar i perpetuar el seu treball. Per això Loops, tant la coreografia com l’obra digital, estan disponibles a través d’una llicència copyleft de Creative Commons, que permet la reproducció i ús per a altres treballs.

Més informació: www.openendedgroup.com/index.php/artworks/loops-2001-present